Ξεπερασμένη είδηση η θετική έκβαση των πολιτικών stress tests – Οι αυξήσεις κεφαλαίου που έπονται δεν θα περιοριστούν σε μια τράπεζα

Ξεπερασμένη είδηση η θετική έκβαση των πολιτικών stress tests – Οι αυξήσεις κεφαλαίου που έπονται δεν θα περιοριστούν σε μια τράπεζα
Οι τράπεζες που τελικώς θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο μία...
Η θετική κατάληξη των stress tests είναι ξεπερασμένη είδηση, εδώ και εβδομάδες αναλύουμε πως οι τράπεζες περνάνε τα πολιτικά stress tests αλλά πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Τα stress tests αντιμετωπίζονται στο πρίσμα ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο...οπότε αποτυχία τώρα δεν έβλαπτε τα σχέδια αυτά.
Η αγορά δείχνει ενθουσιασμό γιατί οι τράπεζες περνάνε το stress tests αλλά αγνοεί τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.
Εδώ και μήνες ήταν προφανές ότι θα περάσουν το stress tests δεν αποτελεί νέο στοιχείο... αλλά το βασικό ζήτημα είναι πόσες τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ κατά τα πρότυπα της Unicredit.

Οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν αξιόλογα κέρδη σήμερα 16/4 στο ελληνικό χρηματιστήριο...έως +10% απόρροια προφανώς της βεβαιότητας ότι περνούν τα stress tests.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews από τις 20 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2018.... έχει αναλύσει μέχρι και ποια είναι η αρνητική επίδραση του δυσμενούς σεναρίου στα κεφάλαια των τραπεζών και με κριτήριο το 5% ή 5,5% σε core tier 1.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κατώτερο όριο άτυπα χρησιμοποιήσαμε το 5% ή 5,55%.
Με βάση αυτή την παράμετρο η
Πειραιώς φαίνεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο stress tests με 6% έως 6,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο αλλά περνάει το stress tests.
Ακολουθεί η Eurobank όπου εκτιμάται ότι θα εμφανίσει core tier 1 στο 7,8% με 8% και κινείται πάνω από το 5% με 5,5% με όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική με 8,8% και η Alpha bank με περίπου 10% εμφανίζονται ως οι δύο ισχυρότερες τράπεζες με την Alpha bank να είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά στο stress tests του 2018
Όμως για τους έμπειρους επενδυτές η εξέλιξη αυτή είναι αδιάφορη καθώς το μείζον ζήτημα είναι τι θα συμβεί με το CREP και πόσες τράπεζες θα προχωρήσουν σε προαιρετικά υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις όχι μόνο μια τράπεζα η Πειραιώς αλλά δύο τράπεζες θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου για διαφορετικούς σκοπούς.
Η Eurobank και η Εθνική δηλώνουν ότι δεν θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο θα δουν με ποια κριτήρια υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου οι άλλες τράπεζες και ανάλογα θα αποτιμήσουν τα δεδομένα.
Η Πειραιώς θα υποβάλλει capital plans με προοπτική αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα μελετήσει με προσοχή εάν θα υλοποιήσει αύξηση παρ΄ ότι είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά με στόχο την επιθετική εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η Eurobank και η Εθνική δεν σχεδιάζουν αυξήσεις αλλά εάν κινηθεί η Alpha bank θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Ρόλο θα διαδραματίσει τόσο το ποσό της αύξησης κάθε τράπεζας όσο και για τους λόγους που θα επικαλεστεί για να αντλήσει κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι ενώ η Alpha bank είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Το SREP η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) ελληνικές τράπεζες και ΕΚΤ θα ξεκινήσουν άμεσα μια διαδικασία αποτίμησης βασικών κεφαλαιακών παραμέτρων (κεφαλαιακή επάρκεια, κεφαλαιακό απόθεμα κ.α.)  
Να σημειωθεί ότι με βάση τις παραμέτρους του SREP ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας π.χ. στην Alpha bank έχει οριστεί για το 2018 στο 12,875%.
Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP) είναι μια δυναμική διαδικασία όπου οι τράπεζες θα ελεγχθούν εάν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και κεφαλαιακά αποθέματα.
Χρειάζονται μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος οι διεθνείς

Η αντίφαση

Τελικώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί η εύλογη αντίφαση πως ενώ οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου έως το α΄ τρίμηνο του 2019;
Μια τράπεζα που περνάει τα stress tests σημαίνει ότι ακόμη και κάτω από δυσμενείς παραδοχές είναι κεφαλαιακά επαρκής και δεν χρειάζεται κεφάλαια.
Οι δύο λύσεις που εξετάζονται ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να ξεπεράσουν με επιτυχία το stress tests και να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο αλλά να υλοποιήσουν όλες ή κάποιες τράπεζες… αυξήσεις κεφαλαίου είναι οι εξής
1)Μέσω του SREP δηλαδή της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης η ΕΚΤ και ο SSM να ζητήσει από τράπεζα ή τράπεζες τέτοιες κεφαλαιακές παραδοχές που η τράπεζα να υποχρεωθεί να εξετάσει και αύξηση κεφαλαίου.
Θα πρόκειται για μια προαιρετική….υποχρέωση.
2)Να ζητήσουν οι εποπτικές αρχές από τράπεζα ή τράπεζες να πουλήσουν μαζικά NPEs π.χ. 8 δισεκ. ευρώ εφάπαξ εξέλιξη που θα επιβαρύνει καίρια το κεφαλαιακό απόθεμα και ενώ η πώληση μειώνει το σταθμισμένο ενεργητικό, άρα ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από την άλλη τυχόν ζημίες από την πώληση θα πλήξουν τα κεφάλαια.
Λύσεις υπάρχουν.
Όμως όπως μας υπενθυμίζει πολύ έμπειρος έλληνας τραπεζίτης στην Ιταλία το 2016 μόνο η Unicredit υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ. προαιρετικά και πούλησε προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Π.χ. η Intesa San Paolo δεν υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου.

Οι 5 λόγοι που χρειάζονται νέες ΑΜΚ

Από τις υποχρεωτικές ΑΜΚ….στις προληπτικές και στο ορατό μέλλον προαιρετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα οδηγηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν το stress tests και κατά ορισμένους να μην χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά
1)Η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, χαμηλή κερδοφορία.
2)Η αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA στα 21,2 δισεκ. σε σύνολο tangible book 29 δισεκ. προ IFRs 9
3)Η ανάγκη για capital buffer το οποίο προ IFRs 9 διαμορφώνεται στα 8,5 δισεκ. μετά το IFRs 9 σε παρούσες αξίες μειώνεται στα 3,5 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν 12-13 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.
4)Χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των NPEs και του σχεδίου αναστροφής της συρρίκνωσης των ισολογισμών
5)Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS