Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Καστελόριζο και το 10ημερο που θα κρίνει εάν ο Τσίπρας έχει ισχυρό χαρτί και πολιτικές ελπίδες

Το Καστελόριζο και το 10ημερο που θα κρίνει εάν ο Τσίπρας έχει ισχυρό χαρτί και πολιτικές ελπίδες
Αυξάνονται και καθίστανται πιο επικίνδυνες οι προκλήσεις για την κυβέρνηση
Η συγκυρία παραμένει δύσκολη για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Στο συνεχές «μέτωπο» με την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών έχουν προστεθεί και άλλες αρκετά σοβαρότερες παράμετροι.
Οι οποίες είναι ικανές όχι μόνο να τινάξουν «στον αέρα» όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά να αλλάξουν τελείως ισορροπίες και προτεραιότητες.
Εδώ και περίπου πέντε μήνες «τρέχει» το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο τείνει να εξελιχθεί στον κυριότερο κίνδυνο για την κυβερνητική συνοχή.
Την ίδια στιγμή, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με την τουρκική προκλητικότητα να είναι άγνωστο που θα καταλήξει.
Την περασμένη εβδομάδα τα πυραυλικά «χτυπήματα» της Δύσης στη Συρία έδειξαν ότι η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο εύφλεκτη ζώνη του πλανήτη.
Αν πάει κάτι πραγματικά «στραβά» με την Τουρκία (θερμό επεισόδιο) ή αν η κρίση στη Συρία ξεφύγει (γενικευμένη σύρραξη), είναι προφανές πως τα προβλήματα μας θα περάσουν σε τελείως άλλη βάση.
Αλλά ακόμα και το Σκοπιανό είναι ικανό να εκτροχιάσει τις σημερινές ισορροπίες και να προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς τουλάχιστον στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς οι ΑΝΕΛ απειλούν με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση συμφωνίας που θα καταλήξει σε ονομασία που θα φέρει τον όρο «Μακεδονία».
Σε ένα τόσο ασταθές διεθνές σκηνικό και με τόσους απρόβλεπτους «παίκτες» - από τον Erdogan μέχρι ακόμα και τον Καμμένο - η κυβέρνηση ποντάρει αφενός στο ότι κανένα από τα παραπάνω «μέτωπα» δεν θα «στραβώσει» (κυρίως ελληνοτουρκικά και Συρία) και αφετέρου στο ότι το αφήγημα για την οικονομία θα αποδώσει.
Αυτό το αισιόδοξο σενάριο θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει σήμερα Τρίτη 17/4 από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο οποίος πέρα από ένα ακόμα μήνυμα «αποφασιστικότητας» απέναντι στις εδαφικές διεκδικήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας, θα εστιάσει στο ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, τα οποία πριν από 8 χρόνια και συγκεκριμένα στις 23/4 ο Γιώργος Παπανδρέου μας ανακοίνωσε από το ίδιο μέρος.
Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να μη διαθέτει άλλο ισχυρότερο «χαρτί» από αυτό.
Ότι δηλαδή είναι αυτός που βγάζει την χώρα από τα μνημόνια που μας έβαλαν και που μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ότι είναι αυτός που σχεδιάζει την επόμενη ημέρα της χώρας μακριά από μνημόνια και ασφυκτική εποπτεία.
Επιχειρήματα ισχυρά, εφόσον επιβεβαιωθούν.
Διότι από σήμερα 17/4 έως και το Eurogroup της 27ης Απριλίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι αυτή η επόμενη ημέρα, ποια θα είναι η εικόνα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις προβλέψεις του για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, θα συνέλθει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (20 -22/4), η Eurostat θα ανακοινώσει τα πλεονάσματα του 2017, ο Ευκ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες θα φανεί εάν έχουν βάση ή όχι τα όσα εκτιμάται ότι θα πει σήμερα ο Τσίπρας.
Εάν δηλαδή θα μπορέσει να «γλιτώσει» τη μείωση του αφορολόγητου για το 2019, για το εάν μπορούν να ισχύσουν τα αντίμετρα, για το εάν πρόκειται να υιοθετηθεί η ελληνική θέση περί αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας, για το εάν έχει μέλλον η κοινωνική πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Για το εάν με λίγα λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να παρουσιάσει ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αφήγημα, με θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Το στοίχημα είναι δύσκολο για τον Τσίπρα.
Καθώς ακόμα και «αν δεν ανοίξει μύτη» στα εθνικά θέματα, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι όντως ο Τσίπρας κρατά στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης