Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κινητικότητα στις μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου, οι κίνδυνοι και η διάρκεια που είναι πάντα ζητούμενο

Η κινητικότητα στις μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου, οι κίνδυνοι και η διάρκεια που είναι πάντα ζητούμενο
Ελάχιστη είναι η κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου και δικαιολογείται η διαπραγμάτευση με χαμηλό p/bv – Υψηλή η δανειακή μόχλευση
Μικρή αύξηση της κινητικότητας παρατηρείται σε ένα κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό που περιλαμβάνει εταιρείες οι οποίες χτυπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έντονα από την κρίση.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή συστημάτων αλουμινίου και στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο. πάντως δεν έχει κάνει την εμφάνισή της και οι διοικήσεις των εταιρειών στις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, έδειχναν πως δεν υπάρχει αύξηση της ζήτησης στο εσωτερικό και έχουν στρέψει το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού.
Η Αλουμύλ ενισχύθηκε στη χθεσινή (16/4) συνεδρίαση και έσβησε τις απώλειες από την αρχή του έτους, ενώ η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή έχει χαμηλό δείκτη p/bv αλλά υψηλή μόχλευση και στο εξάμηνο ο σχετικός δείκτης ήταν στο 2,7.
Η διοίκηση προσπαθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της δανεισμό ο οποίος είναι μεγάλος.
Με καθαρή θέση 42,6 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν 2,7 εκατ. ευρώ επιπλέον μακροπρόθεσμα δάνεια.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 245 εκατ. ευρώ.
Για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση έχει στρέψει το βλέμμα της στην αύξηση των εξαγωγών αφού στο εσωτερικό δεν υπάρχει βελτίωση.
Υπενθυμίζεται πως με τζίρο 105,6 εκατ. ευρώ ο όμιλος είχε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ.
Η Βιοκαρπέτ είχε καθαρή θέση 31,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 99,3 εκατ. ευρώ και των οποίων μακροπρόθεσμες δανειακές 71,3 και βραχυπρόθεσμες 6,8 εκατ. ευρώ.
Με τζίρο 51,9 εκατ. ευρώ είχε ζημιές 873 χιλ. ευρώ.
Διαπραγματεύεται με P/BV 0,52φορές έναντι 0,21 της Αλουμύλ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετοχή έχει καταγράψει ράλι 120% από την αρχή του έτους.
Η Εξάλκο καταγράφει σημαντική αύξηση εξαγωγών, ενώ και εδώ η διοίκηση στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό και σημειώνεται πως στο εξάμηνο υπήρχε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων έναντι του αντίστοιχου του 2016.
Η Τζιρακιάν έχει σπάσει τα κοντέρ από την ημέρα που ο βασικός μέτοχος μετοχοποίησε υποχρεώσεις σε υψηλή τιμή έκδοσης μετοχών.
Η καθαρή θέση θα βελτιωθεί και θα πρέπει να αναμένονται τα ετήσια αποτελέσματα, ενώ ήδη μετά το ράλι της τάξης του 3.740% από την αρχή του έτους η αποτίμηση ανέρχεται στα 2,1 εκατ. ευρώ.
Κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στη μετοχή της Αφοι Κορδέλλου με τη μετοχή να ενισχύεται 20% από την αρχή του έτους.
Η εισηγμένη είχε αύξηση τζίρου στα 23 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις 748 χιλ. ευρώ.
Με αποτίμηση 10,3 εκατ. ευρώ και εφόσον έχει διατηρηθεί η καλή πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο η μετοχή θα παίζει με ελκυστικό p/e.
Επίσης διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα 40,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 41, 5 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 20,1 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης p/bv είναι στις 0,51 φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης