Citi: Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ομολόγων

Citi: Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ομολόγων
Citi: Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ομολόγων
Tα οικονομικά δεδομένα από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οδηγούν για πρώτη φορά το δείκτη Global Eco Surprise Survey της Citi, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών, από τις αρχές του 2016 ...... και πιο συγκεκριμένα μια αναστροφή στην καμπύλη του πρώτου OIS -το πρώτο σε 13 χρόνια- που όπως σημείωσε η JPMorgan ήταν η σαφέστερη επιβεβαίωση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε «καθυστερημένο κύκλο» και ότι μια συμβατική αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης (των διετών και δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων), που θα είναι προάγγελος ύφεσης, βρίσκεται προ των πυλών.Παρεμπιπτόντως, το θέμα της οικονομικής επιβράδυνσης που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομία ήταν το θέμα των αναλύσεων της Citi πριν από μία εβδομάδα.
Η Citi εκτιμά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα είναι «credit negative» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.Όπως αναφέρει η Citi ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι η συζήτηση για το εάν οι τιμές των μετοχών και οι αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να κινηθούν υψηλότερα ταυτόχρονα.Η Citi σημειώνει επίσης ότι η έλλειψη ανοδικής ορμής μπορεί επίσης να εξηγηθεί από την αυξημένη πιθανότητα να εισέλθουμε τώρα σε φάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Η Citi εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι τιμές των μετοχών θα καταγράψουν ένα ακόμα ράλι πριν καταρρεύσουν.Τι συμβαίνει με την πολύ πιο σημαντική αγορά ομολόγων;
Και εδώ, υπήρξαν δραστικές αλλαγές.
Έχει καταστεί φανερό ότι οι αγορές από το Φεβρουάριο τυο 2018 και μετά, έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη, στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.
'Ένα δε από τα στοιχεία που τονίζει  η Citi, είναι η στασιμότητα στην απόδοση των 10ετους αμερικανικού ομολόγου, η οποία αφού «έσπασε» το ψυχολογικό όριο του 2,6%, παραμένει πρακτικά αμετάβλητη.    Οι τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν το ενδεχόμενο «bear market» στα ομόλογα
Αυτό το βασικό επίπεδο θα σπάσει;
Για να γίνει αυτό, η Citi εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός επιτάχυνσης του πληθωρισμού και μια Fed που θα είναι πρόθυμη να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί.
Σύμφωνα με τη Citi οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί τώρα να επιδεινωθούν γρήγορα.
Όσον αφορά τη «μεταβλητή» της Fed, η Citi επαναλαμβάνει ότι η πλειοψηφία της επιτροπής θα επιλέξει τη συνέχιση των «σταδιακών» αυξήσεων των επιτοκίων.Οι ομολογιακές εκδόσεις προβλέπεται να διπλασιαστούν από περίπου 400 δισ. στα 800 δισ. δολάρια.
Αυτό θα ωθήσει τις πραγματικές αποδόσεις υψηλότερες (Εικόνα 9).
Ειδικά με μειωμένες ροές από Ευρώπη, Αφρική και την Ιαπωνία.Με άλλα λόγια, η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ επισφαλής ισορροπία.
Αφενός οι επενδυτές είναι σίγουροι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Από την άλλη, η πρόσφατη απότομη ανατροπή των οικονομικών συνθηκών απειλεί να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων πέριξ του 2%.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS