Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρέσβης της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών

tags :
Ο πρέσβης της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών
Ο πρέσβης της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών
Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Τ. Tiankai, κάλεσε τους Αμερικανούς πολιτικούς και υπεύθυνους για τη στρατηγική να «κάνουν τη σωστή επιλογή σε ένα κρίσιμο ιστορικά σημείο» για τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο.
Ο Tiankai τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν φθάσει σε μία σημαντική στιγμή για να κάνουν επιλογές, καθώς εισέρχονται στην 40η επέτειο της καθιέρωσης διπλωματικών σχέσεων.
«Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί και οι αποκαλούμενοι υπεύθυνοι στρατηγικής δεν θα πάρουν τη λάθος κατεύθυνση, αλλά θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας», δήλωσε ο Tiankai σε ομιλία του.
Ο πρέσβης τόνισε ότι η επιλογή της Κίνας για μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας της και η απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κίνα πριν από 40 χρόνια ήταν και οι δύο «μεγάλες ιστορικές αποφάσεις», που επέφεραν χειροπιαστά οφέλη στις δύο χώρες και τους λαούς τους.
Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε μείζονα ζητήματα διεθνούς σημασίας επέφεραν επίσης πολλές θετικές αλλαγές στον κόσμο, σημείωσε.
«Τώρα, οι επιλογές της Κίνας και των ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν μόνο την κατεύθυνση των διμερών δεσμών για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα καθορίσουν επίσης πώς η σχέση τους θα επηρεάσει το μέλλον των δύο χωρών και ολόκληρου του κόσμου», συνέχισε. «Η επιλογή της Κίνας είναι ξεκάθαρη και σταθερή.
Ελπίζουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν μία ισχυρή, υγιή και σταθερή σχέση, έναν νέο τύπο σχέσης των μεγάλων δυνάμενων με χαρακτηριστικά την αποφυγή συγκρούσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την επωφελή για όλους συνεργασία», πρόσθεσε ο Tiankai.
Υπάρχουν κάποιοι Αμερικάνοι που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχει υποστεί ζημιές στο εμπόριό της με την Κίνα. «Αυτή η άποψη είναι επίσης αβάσιμη», ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης.
Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ήταν σχεδόν αμελητέος, όταν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Nixon, επισκέφθηκε την Κίνα τη δεκαετία του 1970.
Ο όγκος αυτός εκτοξεύθηκε σε πάνω από 580 δισ. δολάρια πέρυσι και οι αμφίδρομες επενδύσεις αυξάνονται επίσης.
«Αυτό επέφερε μεγάλα οφέλη τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ. Αμερικανικές εταιρείες έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας.
Ταυτόχρονα, έχουν ωφεληθεί επίσης πολύ από την ανάπτυξη της Κίνας», σημείωσε ο Tiankai.
Το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως τη διάρθρωση της αμερικανικής οικονομίας, τα χαμηλά ποσοστά αποταμιεύσεων και τους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. «Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά αν οποιοσδήποτε επιμείνει σε αυτό, θα τον πάμε μέχρι τέλος», τόνισε ο πρέσβης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι Κινέζοι ακαδημαϊκοί που κάνουν σπουδές και εργάζονται στις ΗΠΑ μπορεί να συλλέγουν μυστικά πληροφορίες για την κινεζική κυβέρνηση.
«Αυτό είναι άδικο για τους Κινέζους φοιτητές και ακαδημαϊκούς.
Η αμοιβαία κατανόηση και φιλία μεταξύ των δύο λαών, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, καθορίζουν το μέλλον σινο-αμερικανικών σχέσεων…
Αυτό το είδος της σκέψης δεν σέβεται τους Κινέζους φοιτητές και δεν σέβεται επίσης τα αμερικανικά σχολεία και καθηγητές», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης