Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα σχέδια του Πεκίνου για παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία - Ποια η απάντηση των ΗΠΑ

tags :
Τα σχέδια του Πεκίνου για παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία - Ποια η απάντηση των ΗΠΑ
Πώς η Κίνα σκοπεύει να ξεπεράσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ
Για να καταπολεμήσει τον ταχύτατο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας, το  αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αναπτύξει μια «παγκόσμια εκστρατεία» για να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου, η οποία  είναι «μία από τις κεντρικές προκλήσεις» για την Εθνική ασφάλεια.
Οι δραστηριότητές της Κίνας εκτείνονται γεωγραφικά στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, ενώ στις βασικές στρατηγικές του Πεκίνου είναι η κατασκοπεία, η τεχνητή νοημοσύνη και η προπαγάνδα.

Η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας

Ο ταχύτατος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας είναι «αξιοθαύμαστος» και δε στοχεύει πλέον να φτάσει τεχνολογικά αυτόν των ΗΠΑ αλλά στόχος είναι να τον ξεπεράσει αναφέρει το think tank International Institute for Strategic Studies (IISS) στην ετήσια έκθεσή του για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δυνατότητες που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018.
Από το 2000, η Κίνα έχει κατασκευάσει περισσότερα υποβρύχια, θωρηκτά, φρεγάτες και κορβέτες από όσα η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία συνολικά.
Πλέον η συνολική χωρητικότητα νέων πολεμικών πλοίων και βοηθητικών μέσων που ξεκίνησε από την Κίνα τα τελευταία τέσσερα μόνο χρόνια είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνολική χωρητικότητα του γαλλικού ναυτικού.
«Οι αναδυόμενες εξελίξεις της Κίνας και η ευρύτερη αμυντική τεχνολογική πρόοδος σημαίνει  ότι έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στον τομέα της άμυνας» τονίζει το IISS.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Chengdu J-20 θα αμφισβητήσει το «μονοπώλιο των ΗΠΑ» σε μαχητικά αεροσκάφη με τεχνολογία «stealth» (μη ανιχνεύσιμο από ραντάρ). Το J-20 φημολογείται ότι έχει ήδη αναπτυχθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μαζί με αρκετά αεροσκάφη τύπου Su-35.



Η έκθεση του IISS σημειώνει επίσης ότι η επέκταση της σειράς των τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων της Κίνας, όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος PL-15 που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2018.
Το όπλο αυτό φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με ένα ενεργό ηλεκτρονικά ραντάρ συστοιχίας, υποδεικνύοντας ότι η Κίνα έχει ενταχθεί ανάμεσα στα λίγα έθνη που είναι σε θέση να ενσωματώσουν αυτήν την ικανότητα σε ένα βλήμα αέρος - αέρος.
Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας στον τομέα της πληροφορικής αναπτύσσεται ραγδαία, με αποτέλεσμα τα επικοινωνιακά συστήματα  να συμβαδίζουν με την τεχνολογική ανάπτυξη των οπλικών της συστημάτων.

Η Κίνα στοχεύει να καταστεί η κυρίαρχη στρατιωτική  δύναμη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Σε μια κεντρική ομιλία στο Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο, ο κινέζος πρόεδρος Χι υποσχέθηκε να καταστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας στα μέσα του αιώνα η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη.
«Στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού, ο κυρίαρχος ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από πολιτική και στρατιωτική άποψη θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί», δήλωσε ο Cui Liru, πρώην πρόεδρος του think tank China Institutes of Contemporary International Relations, το οποίο βρίσκεται υπό κάτω από την αιγίδα του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας και αντικατοπτρίζει τις επίσημες θέσεις του Πεκίνου.
«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε ένα κυρίαρχο ρόλο για πάντα, αυτό είναι ένα πρόβλημα».
Ο Cui πρόσθεσε ότι« δεν είναι φυσιολογικό η Κίνα να βρίσκεται κάτω από την αμερικανική κυριαρχία για πάντα ».
«Είναι πλέον σαφές ότι η ατζέντα του Xi για την ανοικοδόμηση της ασιατικής τάξης με την Κίνα στο επίκεντρο είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε ο Hugh White, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία με την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Νομίζω ότι ο Xi είναι ανυπόμονος», πρόσθεσε ο κ. White.
«Θέλει η Κίνα να είναι η κυρίαρχη δύναμη στον Δυτικό Ειρηνικό. Θέλει να το κάνει ο ίδιος και για να μείνει στην ιστορία».
Πράγματι, με την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών τύπου «stealth», ενός νέου ναυτικού πυροβόλου όπλο υψηλής τεχνολογίας, η Κίνα σκοπεύει να καταστεί και στρατιωτικά μια παγκόσμια δύναμη.

a

Τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρθηκε η κατασκευή ενός μυστικού υπερηχητικού όπλου, το οποίο αν ήταν επιτυχές θα μπορούσε να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε λιγότερο από 14 λεπτά.





Η Κίνα εν τω μεταξύ διεξάγει τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα στα νότια της Sanya, το νότιο άκρο του νησιού Hainan της Κίνας.
Η Hainan Maritime Safety Administration έχει οριοθετήσει μια περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία θα είναι κλειστή για όλα τα πολιτικά και εμπορικά σκάφη.



Σύμφωνα με το IISS η Κίνα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Ταϊβάν.



Τουλάχιστον επτά κινεζικά πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται επί του παρόντος στη ναυτική βάση της Sanya στο νησί Haïnan, το οποίο συνορεύει με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Αυτό ισχύει και για μερικές δωδεκάδες επιφανειακά πλοία του κινεζικού ναυτικού.




Με το γεωπολιτικό σκάκι που διαδραματίζεται γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το επίκεντρο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε εύκολα να είναι η Ταϊβάν καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο.
Η Κίνα έχει δηλώσει πως η Ταϊβάν είναι ένα «αδίστακτο κράτος» και ποτέ δεν απέκλεισε μια στρατιωτική παρέμβαση.

Ακαδημαϊκή διείσδυση

Τον Φεβρουάριο, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray ενημέρωσε την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ότι οι Κινέζοι έχουν διεισδύσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια «είτε ως καθηγητές, επιστήμονες, φοιτητές».
Ο Wray τόνισε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να εκθρονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμια υπερδύναμη με μη συμβατικά μέσα.
Έγραψε τη διείσδυση ως κυβερνητική και κοινωνική απειλή για την αμερικανική αυτοκρατορία.
«Ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δούμε την απειλή της Κίνας όχι μόνο ως απειλή για ολόκληρο το κράτος αλλά απειλή για το σύνολο της κοινωνίας».
Ο Wray περιγράφει την προσέγγιση της Κίνας να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ εκ των έσω.
Οι «κλοπές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας βρίσκονταν στο επίκεντρο του Πεκίνου, αλλά τώρα η ασθένεια έχει μολύνει τον ακαδημαϊκό κόσμο».
Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ υποτιμούν την ικανότητα των κινέζων φοιτητών να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια.
Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν εδώ και καιρό καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη τόσο προσβλητικών όσο και αμυντικών ικανοτήτων για ένα πλήθος αμερικανικών υπηρεσιών όπως το Υπουργείο Άμυνας.
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι Κινέζοι έχουν στραφεί όλο και περισσότερο σε πιο δημιουργικούς δρόμους χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακούς συλλέκτες (πληροφοριών)», δήλωσε ο Wray κατά τη διάρκεια των ετήσιων ανοικτών ακροάσεων της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, το FBI «βλέπει» προγράμματα σε δεκάδες Κινεζικά Ινστιτούτα, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας που είναι ευρέως ενσωματωμένα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και τα δημόσια σχολεία για να διδάξουν τη γλώσσα Mandarin.
Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Confucius, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2004, αποτέλεσε το αντικείμενο μεγάλων επικρίσεων, ανησυχιών και αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια της διεθνούς επέκτασής του.
Πολλές τέτοιες ανησυχίες απορρέουν από τη στενή σχέση του προγράμματος με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης