Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρικά μεγέθη και χαλάρωση των φόβων για τη Συρία «ανέβασαν» τη Wall Street

tags :
Εταιρικά μεγέθη και χαλάρωση των φόβων για τη Συρία «ανέβασαν» τη Wall Street
«Άλμα» 212 μονάδων για τον Dow Jones
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για τη Συρία, ενώ τα εταιρικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν ικανοποίησαν τους επενδυτές.
Κέρδη 212 μονάδων ή 0,87% για τον Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 24.573 μονάδες.
Ανάλογη πορεία σημείωσε ο ευρύτερος βιομηχανικός δείκτης S&P 500, με άνοδο της τάξης του 0,81% και κλείσιμο στις 2.677 μονάδες.
Στο 0,7% τα κέρδη για τον Nasdaq ο οποίος έφθασε στο επίπεδο των 7.156 μονάδων.
Στον αντίποδα σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος αποδυναμώθηκε άνω του 5% στις 16,41 μονάδες.
«Οι επενδυτές είναι αρκετά νευρικοί με αυτά που ακούγονται στην Ουάσιγκτον, αλλά σαφώς δεν είναι σε κατάσταση πανικού, καθώς δεν βλέπουν κάποια άμεση απειλή», εκτίμησε ο Bruce McCain, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank.
Σημαντική ώθηση υπήρξε και από την ανακοίνωση εταιρικών μεγεθών α’ τριμήνου 2018, με τη Bank of America να ικανοποιεί τους επενδυτές με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται 1,4%.
Ράλι για τη μετοχή της J.B. Junt Transport, καθώς ενισχύθηκε άνω του 6%, εξαιτίας των καλύτερων του αναμενόμενου κερδών α’ τριμήνου 2018.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



FED

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποστήριξε σε σημερινές (16 Απριλίου 2018) του δηλώσεις ο πρόσφατα διορισθείς αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Randal Quarles.
Όπως διαβεβαίωσε, η Fed είναι διαρκώς εστιασμένη στους υπαρκτούς και δυνητικούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και την αμερικανική οικονομία, ενώ, σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση -χαλάρωση- του ρυθμιστικού πλαισίου («Dodd-Frank») για τον κλάδο, εμφανίστηκε θετικός, ειδικά σε ό,τι αφορά τον νόμο «Volcker».
Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι οι βασικοί κανόνες που προστατεύουν από μία νέα κρίση σαν του 2007-2009, θα παραμείνουν.
Ο τραπεζίτης σημείωσε, επίσης, ότι η Fed θα επιδιώξει «πιο διαφανή τεστ αντοχής (stress tests)» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Η.Π.Α.
Κλείνοντας, εμφανίστηκε θετικός στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (fin-tech), συστήνοντας στις τράπεζες να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν έχει «δει» σημαντικές κινήσεις στους μισθούς, δήλωσε σήμερα (16/4/2018) ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Ο Bostic υπογράμμισε ακόμη ότι η Fed προσπαθεί να πετύχει μια αίσθηση πλήρους απασχόλησης.
Τα πρόσφατα βήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν καταστήσει πιο σίγουρη μια γρήγορη επίτευξη του στόχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για πληθωρισμό 2%, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα (16/4/2018) ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νeel Kashkari.
Όπως τόνισε ο Kashkari σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal (WSJ)», οι φορολογικές περικοπές, η αύξηση των δαπανών είναι «μακροοικονομικά σημαντικές».
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει πόσες περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θεωρεί κατάλληλες για φέτος.
«Μόλις επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταβούμε σε ένα ουδέτερο επιτόκιο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα στην εμπορική ρητορική.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πιθανότατα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές συνολικά φέτος και θα μπορούσε να επιδιώξει να αυξήσει τελικά το βασικό επιτόκιο πολιτικής σε περίπου 3%, δήλωσε σήμερα (16/4/2018) ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, σε συνέντευξή του στο «CNBC».
«Οι αγορές βλέπουν ότι τρεις είναι πιθανές, τέσσερις είναι πιθανές, αλλά πέντε ή έξι μου φαίνονται απίθανες», δήλωσε ο Dudley, ενώ πρόσθεσε ότι «το 3% είναι ένα λογικό σημείο εκκίνησης για να σκεφτούμε τι μπορεί να θεωρηθηθεί ουδέτερο μακροπρόθεσμα».
Ο Dudley υπογράμμισε ακόμη ότι οι τράπεζες είναι τώρα περισσότερο προετοιμασμένες για να χειριστούν «πολύ περισσότερες πιέσεις».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι απειλές στο εμπόριο εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ.
Μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019, προέβλεψε σήμερα (16/4/2018) για τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Federal Reserve του Ντάλας, Robert Kaplan, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μελλοντική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια.
Πολιτικές που αυξάνουν τη μετανάστευση, επιτρέπουν στις ΗΠΑ να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο, να μειώσουν την αύξηση του δημόσιου χρέους και να αυξήσουν το μορφωτικό επίπεδο, αποτελούν ορισμένες από τις αλλαγές που χρειάζονται οι ΗΠΑ, αναφέρεται σε δοκίμιο του Kaplan, που δημοσιεύθηκε πριν από μια ομιλία του στο Μαϊάμι.
«Επειδή οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικές, αυτό μπορεί να ξεγελάσει τους παρατηρητές και να τους κάνει να πιστέψουν ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία προς μια βιώσιμη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας των ΗΠΑ», γράφει ο Kaplan.
Ωστόσο, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το 2% μετά το επόμενο έτος, καθώς οι επιδράσεις των πρόσφατων φορολογικών και δημοσιονομικών κινήτρων θα υποχωρούν και η Fed θα αποσύρει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης, συνεχίζει ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας.
Αν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποίησε, «είναι πιθανό να παρατηρήσουμε βραδείς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, ισχυρή, παρά την ήπια πτώση, παρέμεινε τον Απρίλιο του 2018, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (16/4/2018), ο δείκτης της NAHB υποχώρησε κατά μία μονάδα, στις 69 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στις 70 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε ανέλθει τον Δεκέμβριο του 2017 στο υψηλό 17 ετών των 74 μονάδων.
Ανέκαμψαν τον Μάρτιο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές αυτοκινήτων.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα (16/4/2018) πως οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν, δείχνοντας μια πτώση 0,2% έναντι της μείωσης 0,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% τον Μάρτιο του 2018.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Μάρτιο του 2018.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, κατά 34% «εκτοξεύτηκαν» τα κέρδη α’ τριμήνου 2018 της Bank of America (BofA), χάρη στα υψηλότερα επιτόκια και στην αύξηση των δανείων.
Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα (16/4/2018) ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 6,49 δισ. δολ. στους τρεις μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2018, ή 62 σεντς ανά μετοχή, από 4,84 δισ. δολ. ή 45 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 59 σεντς ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, τα συνολικά έσοδα της BofA αυξήθηκαν περίπου κατά 4%, στα 23,28 δισ. δολ.
Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Amerisur Resources ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη το 2017.
Η Amerisur ανακοίνωσε εμφάνισε προ φόρων κέρδη 600.000 δολαρίων σε σχέση με τις ζημιές των 29,3 εκατ. δολαρίων το 2016.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 92,5 εκατ. δολάρια από τα 47,2 εκατ. δολάρια.
Η Man Group ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει περίπου 37,5 εκατ. μετοχές της στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών 100 εκατ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει.
Η εταιρεία fund manager ανακοίνωσε ότι το μέγεθος της επαναγοράς και τη τιμή ανά μετοχή, βασίζεται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης