Αναζητείται λύση για τα δάνεια της Χαλυβουργικής - Εν αναμονή της έγκρισης για την διαθεσιμότητα των εργαζομένων

Αναζητείται λύση για τα δάνεια της Χαλυβουργικής - Εν αναμονή της έγκρισης για την διαθεσιμότητα των εργαζομένων
Αναζητείται λύση για τα δάνεια της Χαλυβουργικής - Εν αναμονή της έγκρισης για την διαθεσιμότητα των εργαζομένων
Στο κούρεμα των δανείων της ευελπιστεί η Χαλυβουργική του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου η οποία βγάζει για μια ακόμη φορά το σύνολο των εργαζομένων της - περί τους 170 εργαζομένους - σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, επικαλούμενη έλλειψη παραγωγής.
Η εταιρεία, η οποία χτες (16/4) είχε τριμερή συνάντηση για το θέμα αυτό στο Υπουργείο Εργασίας, έχει σύμφωνα με πληροφορίες δάνεια άνω ων 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει ζητήσει να υπάρξει haircut.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο μεγάλος δανεισμός των χαλυβουργικών βομηχανιών τις έχει φέρει στα όρια της οικονομικής ασφυξίας και παρά τις κάποιες ρυθμίσεις που έγιναν, το πρόβλημα παραμένει.
Nα σημειωθεί ότι οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν στην εξυγίανση του κλάδου, προκειμένου να ανακτήσουν στο μέλλον κάποια από τα δανειακά κεφάλαια που έχουν χορηγήσει και τα οποία ξπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα έχουν ήδη αναθέσει στην εταιρεία Alvarez & Marsal να εκπονήσει μια μελέτη βιωσιμότητας για τον κλάδο, η οποία και έχει ήδη συλλέξει στοιχεία για το ποιες μονάδες κρίνονται αποδοτικότερες, παράγουν δηλαδή προϊόν με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των βασικών μετόχων με τις τράπεζες από τους οποίους θα ζητηθεί να στηρίξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες δεν θα αξιώσουν να αναλάβουν τον μετοχικό έλεγχο σε καμμία από τις βιομηχανίες, όπως έγινε με άλλους κλάδους (π.χ ιχθυοκαλλιέργειες).
Οι λύσεις που θα προωθηθούν, είναι οι συνεργασίες, οι συγχωνεύσεις αλλά και το κλέισιμο μονάδων, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή και κατ΄επέκταση τα κόστη λειτουργίας.

Το κλείσιμο της μονάδας και η κόντρα της οικογένειας Αγγελοπούλου

Κλειστό από το Μάϊο του 2012 παραμένει το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα λόγω κόστους παραγωγής και μειωμένης ζήτησης των προϊόντων.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγαίνουν ξανά σε διαθεσιμότητα, έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τον ΟΑΕΔ επίδομα σε ποσοστό 30% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών.
Είναι η 5η φορά που η διοίκηση της Χαλυβουργικής βγάζει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους της την τελευταία 5ετία και αφού είχε προηγηθεί εθελούσια έξοδος και περικοπές μισθών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τους 650 εργαζομένους να έχουν απομείνει 170.
Το κακό κλίμα που επικρατεί πάντως εντός της βιομηχανίας επιτείνεται και από την εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει προσφάτως στην οικογένεια Αγγελόπουλου.
Τα παιδιά του Κωσταντίνου Αγελλόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος έχουν καταθέσει από τον Μάρτιο αίτηση δικαστικής συμπαράστασης κατά του πατέρα τους θεωρώντας τον ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του.
Στην αίτηση αυτή τα δύο αδέλφια περιγράφουν λεπτομερώς όλο το ιατρικό ιστορικό του 73χρονου πατέρα τους, καταλήγοντας ότι είναι τέτοια η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας του ώστε τον καθιστούν ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, προτείνουν κατάλληλο πρόσωπο να τεθεί ως δικαστικός συμπαραστάτης τον Γεώργιο Σκινδήλια, διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής αλλά και αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 27

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS