Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο από τις τρεις λύσεις για το ελληνικό χρέος ακυρώνονται, εκτός δάνεια GLF, ΕΚΤ…αποπληρώνεται μόνο το ΔΝΤ

Δύο από τις τρεις λύσεις για το ελληνικό χρέος ακυρώνονται, εκτός δάνεια GLF, ΕΚΤ…αποπληρώνεται μόνο το ΔΝΤ
O ESM δεν μπορεί να αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ, ούτε να αντικαταστήσει μέρος των δανείων GLF - Μόνο η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μπορεί να υλοποιηθεί.
Έχει αναλυθεί διεξοδικά όλο το πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος και το bankingnews έχει παρουσιάσει 12 προτάσεις που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις έχουν περιφερειακή επίδραση στην κρίσιμη βιωσιμότητα.
Μια πρόταση που θα είχε ενδιαφέρον αλλά προσκρούει σε εμπόδια είναι μέσω του υπολείπου των δανείου του 3ου μνημονίου ο ESM είτε να εξοφλήσει πρόωρα τα ελληνικά ομόλογα τη ΕΚΤ ύψους 18 δισεκ. είτε να αποπληρώσει ο ESM τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 10 δισεκ. ή να αντικατασταθεί ένα μέρος των δανείων GLF των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα ύψους 52,9 δισεκ.
Όμως από αυτές τις 3 λύσεις μόνο η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει ο ESM.
Με τα υπόλοιπα δάνεια τι συμβαίνει;

Τα ομόλογα – δάνεια GLF

Τα ομόλογα GLF είναι τα δάνεια που χορήγησαν διακρατικά προς την Ελλάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Μια πρόταση που έχει υπάρξει – αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση – είναι ο ESM να αντικαταστήσει με δάνειο του αλλά θα υπάρξει μια οριακή επιβάρυνση στο επιτόκιο.
Θυμίζουμε ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Εάν περάσει το χρέος απευθείας στον ESM και να καταργηθεί ο διακρατικός δανεισμός θα διευκόλυνε περισσότερο τους χειρισμούς των κυβερνήσεων της ευρωζώνης καθώς 52,9 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα απευθείας θα αποπληρώνονταν.
Ωστόσο αυτή η λύση είναι κοστοβόρα για την Ελλάδα.
Ως προς τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών η ΕΚΤ δεν θα αποδεχόταν να αποπληρωθεί πρόωρα από τον ESM καθώς θα θεωρείτο παρέμβαση στην εποπτική αρχή και θα ετίθετο θέμα ανεξαρτησίας.
Η ΕΚΤ όπως έχει αναφερθεί θα καταβάλλει τμηματικά τα κέρδη ANFA από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ύψους 7,9 δισεκ. ευρώ.
Άρα ο ESM δεν μπορεί να αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ, ούτε να αντικαταστήσει μέρος των δανείων GLF.
Μόνο η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μπορεί να υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης