Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχούν στον SSM να μην τεθεί θέμα αξιοπιστίας των stress tests – Το ΔΝΤ θα συναινέσει ή θα ζητήσει ΑΜΚ για τις τράπεζες;

Ανησυχούν στον SSM να μην τεθεί θέμα αξιοπιστίας των stress tests   – Το ΔΝΤ θα συναινέσει ή θα ζητήσει ΑΜΚ για τις τράπεζες;
Eάν το ΔΝΤ έχει διαβεβαιώσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες σε λίγους μήνες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ίσως να εμφανιστεί το ΔΝΤ διαλλακτικό ως προς το αποτέλεσμα του stress tests.
Σιγή ασυρμάτου έχουν αποφασίσει να κρατήσουν στον SSM μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των stress tests στις 4 ή 5 Μαΐου καθώς υπάρχει κίνδυνος όλες αυτές οι αναφορές περί επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών….να αμφισβητηθεί από τους επενδυτές.
Το bankingnews εδώ και πολλές – πολλές εβδομάδες αναφέρει ότι στο δυσμενές σενάριο οι τράπεζες θα εμφανίζουν τους εξής δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
Πειραιώς 6% με 6,5% στο δυσμενές σενάριο του stress tests
Eurobank 8%
Εθνική 8,8% με 9%
Alpha bank 10% me 10,2%
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι τράπεζες περνάνε το stress tests.
Όμως στον SSM αναγνωρίζουν ότι εάν περάσει η εντύπωση ότι ήταν ένας περίπατος τα stress tests μπορεί να αμφισβητηθούν από τους επενδυτές  και με τις επίσημες ανακοινώσεις… αντί να αντιμετωπιστούν με ενθουσιασμό…να τεθούν θέματα αξιοπιστίας.
Πάντως με βάση ορισμένους κύκλους στον SSM έχουν διατυπώσει θετική άποψη για την σημαντική δουλειά που έχει πραγματοποιήσει ο Χρήστος Μεγάλου στην Πειραιώς….ωστόσο αναγνωρίζουν ότι και η παλαιά διοίκηση συνέβαλλε ώστε οι τράπεζες να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.

Το ΔΝΤ θα συναινέσει ή θα ζητήσει ΑΜΚ;

Το ΔΝΤ ήδη από το 2016 θεωρούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια 10 δισεκ.
Μετά τις αναφορές Lagarde του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται AQR για να λάβει την άρνηση της ΕΚΤ…υπήρξε αποστασιοποίηση.
Το Ταμείο θα επανέλθει με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests, ωστόσο θα τεθεί και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20 με 22 Απριλίου.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις του.
Ωστόσο εάν έχει διαβεβαιώσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες σε λίγους μήνες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ίσως να εμφανιστεί το ΔΝΤ διαλλακτικό ως προς το αποτέλεσμα του stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης