Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ευχέρεια των αγοραστών ο αριθμός των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες

tags :
Στην ευχέρεια των αγοραστών ο αριθμός των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες
Το προσωπικό που δεν θα εισφερθεί στις νέες εταιρίες που θα συσταθούν για πώληση, δύναται να μετατεθεί ή να μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές της ΔΕΗ
«Άγνωστος Χ» παραμένει ο αριθμός των εργαζομένων με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας μετά την πώλησή τους.
Ακόμη και το νομοσχέδιο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή δεν προβλέπει αριθμό εργαζομένων για τις νέες μονάδες, ενώ σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις το μόνο που διασφαλίζει, είναι η προστασία όσων εργαζομένων τελικά μεταβιβαστούν στον νέο μέτοχο από απολύσεις για διάστημα έξι ετών.
Σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι θα διέπονται «από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Σε ότι αφορά στις απολύσεις το νομοσχέδιο αναφέρει ότι: «Οι νέες εταιρίες δεν δύναται να προβούν για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργανώσεως σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ ΑΕ εξαιτίας των αποσχίσεων για χρονική περίοδο έξι ετών από την ολοκλήρωση αυτών».
Η ΔΕΗ οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια προσέλκυσης με σκοπό την εκ νέου πρόσληψη με οποιαδήποτε ιδιότητα ή ειδικότητα του προσωπικού που μεταφέρεται μέσω της απόσχισης για δύο χρόνια μετά την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας.
Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το θέμα του αριθμού των εργαζομένων που θα μεταβιβασθούν στον νέο ιδιοκτήτη των προς πώληση μονάδων.
Αυτό σημαίνει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας έναντι της DGcomp, πως τον αριθμό θα τον ορίσουν οι αγοραστές.
Διασφαλίζει ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Μεταθέσεις, μετακινήσεις και εθελούσια έξοδος

Προβλέπει ότι το προσωπικό των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης που δεν θα εισφερθεί στις νέες εταιρίες που θα συσταθούν για πώληση δύναται να μετατεθεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών άλλων μονάδων της ΔΕΗ ή να μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές εταιρίες κατόπιν αίτησης του εργαζομένου και αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας, στις οποίες αποφάσεις θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετακίνησης, καθώς και ο αριθμός του μετακινούμενου προσωπικού.
Δίνει επίσης τη δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι όροι και οι προϋποθέσεις του οποίου θα προσδιορισθούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει καταπιαστεί ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη δύσκολη αυτή άσκηση καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά δεδομένου ότι το νομοσχέδιο προβλέπει έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι τις 31 Μαίου 2018.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους εργαζόμενους των μονάδων της Μεγαλόπολης που ανέρχονται σε 1.100 άτομα.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει την μεταβίβαση στις νέες εταιρίες του κατά το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων.
Η ηλικία θα είναι ένα από τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων, με τους πιο νεαρούς να μεταφέρονται στις νέες εταιρίες και τους μεγαλύτερους να μπαίνουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Εξετάζεται και η μεταφορά κάποιων εργαζομένων σε άλλες μονάδες ή θυγατρικές αλλά με το αυστηρό κριτήριο της αναγκαιότητά τους σε αυτές.

Πηγή:www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης