Δεν έχει αποκλειστεί συνάντηση Τσίπρα - Zaev – «Η Ελλάδα δεν θα χρεωθεί το ναυάγιο»

Δεν έχει αποκλειστεί συνάντηση Τσίπρα - Zaev – «Η Ελλάδα δεν θα χρεωθεί το ναυάγιο»
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνέστησε λιγότερες δηλώσεις
Δεν έχει αποκλειστεί ακόμη το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Zoran Zaev, αν και οι εξελίξεις μετά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, δεν συνηγουρούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Προς στιγμήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο το απέκλεισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στις χθεσινές του δηλώσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του.
Ωστόσο παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωναν ότι ο κ. Zoran Zaev αναφερόταν αποκλειστικά στις εσωτερικές διεργασίες στην χώρα του και δεν μίλησε για μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Zaev ανέφερε ότι  στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να δικαιολογεί νέα συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας του για την πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, δηλαδή δικό τους συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Ανέφερε ακόμη ότι  «Πιθανότατα θα έχουμε συναντήσεις, ανταλλαγή ενημέρωσης, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών και εκ μέρους μου, με τον Πρόεδρο της χώρας και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, επειδή αυτοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που να αποτελεί λόγο για συνάντηση πολιτικών αρχηγών.
Το σεβόμαστε αυτό.
Για μας είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι και να μοιραστούμε ιδέες για τα επόμενα στρατηγικά βήματα... χρειάζεται όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και διαβουλεύσεις για την στρατηγική και τις κινήσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα και συναίνεση».
Πάντως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τους συνέστησε λιγότερες δηλώσεις  και σημείωσε ότι στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».
Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών οι βαθμοί αισιοδοξίας έχουν αισθητά μειωθεί μετά την συνάντηση των Κοτζιά – Δημητρόφ και τις απανωτές δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Τόσο στην μεταξύ τους συνάντηση όσο και με την δημόσια παραίνεσή του ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί να επαναφέρει την σκοπιανή ηγεσία σε μία διαδικασία εξεύρεσης λύσης από την οποία συνεχώς αποκλείνει μετά από κάθε συνάντηση.
Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά είναι η τελευταία που θα σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την στιγμή που έβαλε τις προυποθέσεις της –αλλαγή του Συντάγματος για ονομασία erga omnes- εννοεί ότι επιθυμεί την εξεύρεση λύσης και είναι πρόθυμη να κάνει τους απαιτούμενους συμβιβασμούς στο θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας. Παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι εάν οδηγηθούμε σε ναυάγιο, θα το χρεωθεί η άλλη πλευρά με την αδιαλλαξία της, το blame game είναι και αυτό μέρος της διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS