Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς οι ΗΠΑ ξεγέλασαν τη Συριακή αεράμυνα...

Πώς οι ΗΠΑ ξεγέλασαν τη Συριακή αεράμυνα...
Το φερόμενο ως σχέδιο παραπλάνησης του US Navy με "δόλωμα" το USS Donald Cook.
Όταν οι ΗΠΑ αντέδρασαν στη φερόμενη νέα χημική επίθεση του καθεστώτος Assad, η Ρωσία απείλησε να καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους και να πλήξει τις πλατφόρμες φορείς τους. Όλων τα βλέμματα στράφηκαν τότε στο μοναδικό αμερικανικό αντιτορπιλικό που βρισκόταν στην περιοχή.
Ρώσος ναύαρχος, μάλιστα, μίλησε ακόμα και για βύθιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Donald Cook.

Κι αυτό γιατί όλοι πίστευαν ότι η επίθεση θα εκδηλωθεί, όπως τον περσινό Απρίλιο, όταν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εκτόξευσαν 59 πυραύλους κατά της Συρίας σε απάντηση της τότε χημικής επίθεσης του καθεστώτος.

Όταν, όμως, η επίθεση εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, το USS Donald Cook δεν έβαλλε ούτε ένα πύραυλο όπως αναμενόταν! Όπως διέρρευσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η παρουσία του ήταν αντιπερισπασμός. Στην πραγματικότητα ήταν το υποβρύχιο USS John Warner, ένας πολύ πιο δύσκολο να πληγεί στόχος, που εξαπέλυσε πυραύλους εν καταδύσει.
Οι περισσότεροι πύραυλοι εξαπολύθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα, αντί από την Ανατολική Μεσόγειο όπως αναμενόταν. Tο αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Monterey κλάσης Ticonderoga εξαπέλυσε 30 πυραύλους Cruise,ενώ το αντιτορπιλικό USS Laboon, κλάσης Arleigh Burke, έβαλλε επτά.
Αυτά τα δύο πλοία έβαλλαν σχεδόν το 1/3 των πυραύλων που εξαπολύθηκαν κατά των συριακών βάσεων. Παράλληλα, εξαπολύθηκαν πλήγματα από αέρος, με φορείς αμερικανικά βομβαρδιστικά B1 Lancer, βρετανικά Tornados και γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 και Rafale.
Ήταν μια επίθεση πολύ διαφορετική από την περυσινή.
Η συριακή αεράμυνα έβαλλε αλλά όχι στοχευμένα κατά των επερχομένων πυραύλων, χωρίς να αναχαιτίσει κανέναν από τους πυραύλους, όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε τα πλήγματα ακριβή, αποτελεσματικά και καταστροφικά. Συρία και Ρωσία από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η συριακή αεράμυα κατέρριψε 71 πυραύλους, χωρίς όμως να παρέχεται καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει αυτό τον ισχυρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης