Σε υψηλά τριών εβδομάδων σκαρφάλωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω Κίνας, στα 1,2412 δολ.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων σκαρφάλωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω Κίνας, στα 1,2412 δολ.
Τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία δεν κατάφεραν να στηρίξουν την ανοδική πορεία του ευρώ
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων σκαρφάλωσε σήμερα (17/4) το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας και οι ανησυχίες γύρω από το ζήτημα της Συρίας προκάλεσαν νέα υποχώρηση στο δολάριο.
Ειδικότερα, το νόμισμα της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,2412 δολ. γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου του 2018.
Παράλληλα, τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Donald Trump, ότι η Κίνα και η Ρωσία επιχειρούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, άσκησαν επιπλεόν πιέσεις στο δολάριο, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί ένα ασθενέσθερο δολάριο.
Η ζήτηση των καταναλωτών και η αύξηση των επενδύσεων παρείχαν σημαντική στήριξη στην οικονομία της Κίνας, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία που είχε καταγράψει το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο 6,7%.
Σε τριμηνιαία βάση, το κινεζικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,4% έναντι 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,5%.
Ωστόσο, το ευρώ απώλεσε τα κέρδη που είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά, καθώς τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία δεν κατάφεραν να στηρίξουν την ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -8,2 μονάδες, έναντι 5,1 μονάδων τον Μάρτιο του 2018, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -0,8 μονάδες.
«Υπάρχει μία γενική αδυναμία στο δολάριο και οι ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών φαίνεται να επιστρέφουν», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale, Alvin Tan, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό στηρίζει το ευρώ, όπως και τη στερλίνα και τα νομίσματα της Ασίας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS