Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπαράζ αναβαθμίσεων ισπανικών τραπεζών από τη Moody's

tags :
Μπαράζ αναβαθμίσεων ισπανικών τραπεζών από τη Moody's
Η Moody's αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις ισπανικών τραπεζών, στον απόηχο ανάλογης δράσης για την Ισπανία 
Στην αναβάθμιση της -μακροπρόθεσμης- πιστοληπτικής ικανότητας -με εγγύηση τις καταθέσεις- για δέκα ισπανικές τράπεζες προχώρησε σήμερα (17 Απριλίου 2018), στον απόηχο ανάλογης δράσης για την Ισπανία, την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (σε παρένθεση η τρέχουσα αξιολόγηση και οι προοπτικές), Banco Santander (Α2, σταθερό outlook), CaixaBank (Baa2, σταθερό outlook), Bankia (Baa2, σταθερό outlook), Banco Popular Espanol (Baa2, θετικό outlook).
Επίσης, αναβαθμίστηκαν οι Santander Consumer Finance (Α2, σταθερό outlook), Bankinter (Α2, σταθερό outlook), Kutxabank (Α3, σταθερό outlook), Instituto de Credito Oficial (Baa1, σταθερό outlook), Banca March (Α3, σταθερό outlook) και Caja Rural de Navarra (Baa1, σταθερό outlook).
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις για τις Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Α3, θετικό outlook) και Banco Sabadell (Baa2, θετικό outlook).

Αναβαθμίζεται σε «Baa1», από «Baa2», η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Moody's Investors Service, σε «Baa1» από «Baa2», ορίζοντας ταυτόχρονα σε σταθερές τις προοπτικές (outlook) και διατηρώντας σε «P-2» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον τραπεζικό τομέα, την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία που, εν μέρει, αντισταθμίστηκαν από τις θεσμικές αδυναμίες -οι οποίες εξασθενούν.
Η Ισπανία παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη άνω του 3% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, με κύρια ώθηση από την επενδυτική δραστηριότητα και τον τουρισμό.
Η κυκλικά υψηλή ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί προς το μεσοπρόθεσμο δυνητικό επίπεδο της τάξης του 1,5%-2%, εκτιμάται.
Μετά από πολλά χρόνια ελλειμμάτων, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, της τάξεως του 1,7-1,8% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας έχει αναδιαρθρωθεί, με υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου και πιο υγιείς δομές χρηματοδότησης, με επίπεδα κεφαλαίων, ωστόσο, να παραμένουν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων.
Παράλληλα, εντός του 2017 επιλύθηκε με επιτυχία η κρίση στην Banco Popular Espanol, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σημαντική επίδραση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επισημαίνεται.
Τα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μειώνονται σταδιακά από το ιστορικό υψηλό του 2013, φθάνοντας στο 7,38% το τέλος του 2017, από 12,9% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν επίσης ένα σημαντικό απόθεμα περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας που έχουν ανακτηθεί από προβληματικούς δανειολήπτες -είτε μέσω κατασχέσεων ή πληρωμών σε είδος.
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική κρίση στην Καταλονία, το θερμόμετρο έχει υποχωρήσει και φαίνεται ότι δεν έχει προκαλέσει επιδείνωση των μακροοικονομικών ή φορολογικών επιδόσεων της Ισπανίας, μέχρι πρότινος.
Αν και αναμένει οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των υποστηρικτών ανεξαρτησίας στην Καταλονία να παραμείνουν στα ύψη για το άμεσο μέλλον, η Moody’s εκτιμά ότι εν τέλει η περιοχή θα παραμείνει στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης