Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξημένο ρίσκο για τις ρωσικές τράπεζες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

tags :
Fitch: Αυξημένο ρίσκο για τις ρωσικές τράπεζες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Πλήγμα για τις ρωσικές τράπεζες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σχολιάζει η Fitch
Οι νέες, πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας αυξάνουν το ρίσκο για τις ρωσικές τράπεζες, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επί του παρόντος οι επιπτώσεις κρίνονται διαχειρίσιμες.
Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται άμεσος αντίκτυπος στις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα άτομα ή τις εταιρείες που έχουν στοχοποιηθεί, υπογραμμίζεται.
Μεταξύ των τραπεζών που αξιολογούνται από τη Fitch, η συνολική έκθεση της Sberbank διαμορφώνεται σε περίπου 11 δισεκ. δολάρια (2,5% του ενεργητικού ή 20% των ιδίων κεφαλαίων).
Βέβαια, τα δάνεια σε αμυντικές εταιρείες μπορούν να μεταφερθούν στην Promsvyazbank, μειώνοντας τη συνολική έκθεση.
Η έκθεση της Vnesheconombank (VEB) είναι επίσης σημαντική σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της, ενώ οι Credit Bank of Moscow (CBOM) και Sovcombank παρουσιάζουν μέτρια έκθεση, στο 1%-1,5% επί των περιουσιακών στοιχείων ή περίπου στο 10% των ιδίων κεφαλαίων.
Σε ανάλυσή της την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος σημείωνε ότι οι πρόσφατες (6 Απριλίου 2018) κυρώσεις που εξήγγειλε η Ουάσιγκτον εναντίον πολλών ρωσικών εταιρειών, ιδιωτών και τραπεζών, αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά τους χαρακτηριστικά, περιορίζοντας την ικανότητά τους να εμπορεύονται και να εξυπηρετούν το χρέος τους σε δολάριο Η.Π.Α.
Πρόκειται για τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2014.
Μεταξύ των 12 εταιρειών που υπόκεινται στις κυρώσεις είναι οι γιγαντιαίες -ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους ολιγάρχες- Rusal, EN+, EuroSibEnergo, Russian Machines, GAZ, Renova Group, Rosoboroneksport.
Όλα τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία των προαναφερθέντων εταιρειών και προσώπων έχουν «παγώσει», με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις εταιρείες και τα πρόσωπα.
Σε περίπτωση που δεν υπακούσουν τους κανόνες, κινδυνεύουν με αυστηρές τιμωρίες.
«Τα επιχειρηματικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των επηρεαζόμενων ρωσικών εταιρειών θα δεχθούν πλήγμα, λόγω της μειωμένης εμπορικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες που διαθέτουν χρέος πληρωτέο σε δολάρια Η.Π.Α., ενδέχεται να μην είναι σε θέση να το εξυπηρετήσουν.
Οι ρωσικές αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντικές ζημίες μετά την ανακοίνωση των Η.Π.Α., η οποία επηρέασε, επίσης, εταιρείες και οντότητες που δεν υπόκεινται στις κυρώσεις.
Αυτό υποδηλώσει ανησυχίες της αγοράς ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να επεκτείνουν τον κατάλογο των κυρώσεων, για παράδειγμα με τη στόχευση άλλων εταιρειών, ιδιωτών και ιδρυμάτων που συναλλάσσονται με τις ήδη καθορισμένες εταιρείες», σχολίαζε ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης