Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το λιανεμπόριο πάει στο κέντρο των πόλεων για να βρεθεί πιο κοντά με τους καταναλωτές

Το λιανεμπόριο πάει στο κέντρο των πόλεων για να βρεθεί πιο κοντά με τους καταναλωτές
Η νέα τάση βρήκε θετικό έδαφος και από την αγορά ακινήτων
Οι καταναλωτές φέρνουν νέες τάσεις στο λιανεμπόριο, το οποίο σταδιακά εγκαταλείπει τη μόδα της  δεκαετίας του 2000 που επέβαλε τη δημιουργία καταστημάτων τύπου big boxes (μεγάλα κουτιά) στην περιφέρεια των πόλεων.  
Οι καταναλωτές απομακρύνθηκαν από τα big boxes καθώς δεν θέλουν τα ψώνια τους να μοιάζουν με ένα …μεγάλο ταξίδι.
Η απομάκρυνση τους από τα μεγάλα περιφερειακά  καταστήματα οδηγούν σταδιακά τις διοικήσεις των εταιρειών να  μελετούν την είσοδο τους στο κέντρο των πόλεων.  
Στελέχη του λιανεμπορίου πλέον διαπιστώνουν ότι οι τζίροι γίνονται στο κέντρο δηλαδή εκεί  που χτυπά η …καρδιά της πόλης.
Η νέα τάση βρήκε θετικό έδαφος και από την αγορά ακινήτων εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησε ευκαιρίες εισόδου για τους ισχυρούς του λιανεμπορίου.
Πλέον ο στόχος για τις μεγάλες αλυσίδες είναι να πιάσουν καλά πόστα στο κεντρικό αστικό ιστό των πόλεων.
Η αλυσίδα καταστημάτων Leroy Merlin ήρθε στο κέντρο της Αθήνας καθώς μίσθωσε ακίνητο 35.000 τ.μ. στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 112 μια …ανάσα από το Μέγαρο Μουσικής και μόλις 20 μέτρα από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Το κατάστημα θα είναι το μοναδικό της Leroy Merlin που θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, σε ισόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο.
Θα είναι συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., θα διαθέτει 300 θέσεις πάρκινγκ και η λειτουργία του θα δημιουργήσει 130 άμεσες θέσεις εργασίας.
Τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και ανοίγει τις πύλες του για το κοινό από την Πέμπτη 19 Απριλίου..  
Άλλη μια κορυφαία εταιρία του κλάδου των ηλεκτρικών συσκευών η Κωτσόβολος έχει εδώ και καιρό πιάσει στασίδι στην οδό Σταδίου αλλά και δύο σημεία στο κέντρο του Πειραιά.
Επίσης σε μια προσπάθεια να αυξήσει το καλάθι και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις της, η Lidl αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία της στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο 2018 τρία νέα καταστήματα πρόκειται να δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.
Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η «ΑΒ Βασιλόπουλος», ύστερα από μια πιλοτική εφαρμογή, μέσα από εταιρικά καταστήματα των μικρών σημείων πώλησης υπό το σήμα ΑΒ Shop & Go, συνεχίζει την ανάπτυξή τους μέσω franchising.
Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία 100 καταστημάτων ΑΒ Shop & Go την επόμενη πενταετία και η απόκτηση μεριδίου 50% σε ορίζοντα δεκαετίας.
Σταδιακά οι διοικήσεις των εταιρειών του λιανεμπορίου αναζητούν να βρεθούν στο κέντρο των πόλεων  διότι οι έρευνες που έχουν στα χέρια  τους, οι καταναλωτές τα θέλουν όλα στα …πόδια τους ενώ πλέον  δεν τους συγκινούν τα μεγάλα καταστήματα στις παρυφές των πόλεων.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης