Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι «καθαρή» - Χωρίς προληπτική γραμμή και άνευ πρόσθετων δεσμεύσεων

Τσίπρας: Η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι «καθαρή» - Χωρίς προληπτική γραμμή και άνευ πρόσθετων δεσμεύσεων
Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Σταθερά υπέρ της άποψης ότι η χώρα θα κατορθώσει να εξέλθει του προγράμματος χωρίς κανένα πρόβλημα και αυτή η έξοδος θα είναι καθαρή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι αυτή η καθαρή έξοδος στεναχωρεί κάποιους εντός Ελλάδας, καθώς οι εν λόγω «κύκλοι» αυτό που πραγματικά επιθυμούσαν ήταν να υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών.
Και με το τεράστιο βάρος των δύο πρώτων προγραμμάτων, που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, κατέστρεψαν το 25% της οικονομίας, μεθόδευσαν τη λεηλασία του κοινωνικού κράτους και οδήγησαν στην απελπισία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Η  περιπέτεια όμως ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει εδώ.
Η εκχώρηση στοιχειώδους κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει με την ολοκλήρωση και της 4ης Αξιολόγησης σε μερικούς μήνες.
Και τα πράγματα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα:  Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι παραπάνω «κύκλοι» έχουν διαψευσθεί πάρα πολλές φορές από το 2015 έως και σήμερα, αλλά συνεχίζουν απτόητοι να επιμένουν στις απόψεις τους.
«Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δε θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης.
Αυτοί οι ίδιοι λοιπόν, δε κουράζονται φαίνεται διαρκώς να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις.
Έτσι και  το 2018 προεξόφλησαν και ότι δε θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο μνημόνιο.
Ατύχησαν όμως.
Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις.
Παρόλα αυτά επιμένουν.
Δε κουράζονται.
Αλλά κούρασαν το κόσμο με τα ίδια και τα ίδια».
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί και η νησιωτικότητα και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη όλων των νησιών της χώρας.
Έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και στο βάρος που κλήθηκαν να σηκώσουν ορισμένα νησιά της χώρας.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναλύσει τις προοπτικές των νησιών σε μία σειρά κλάδων από τον τουρισμό και την ενέργεια έως τις υποδομές αλλά και τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ξεκινήσει ή έχουν σχεδιαστεί.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

«Φίλες και Φίλοι
Ο κύκλος των περιφερειακών συνεδρίων είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Τα συνέδρια αυτά, επιβεβαίωσαν μια πραγματική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για άμεσα διάλογο και συζήτηση πάνω στα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες κάθε τόπου.
Στην ανάγκη αυτή, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με τον πιο θετικό τρόπο.
Έτσι, ώστε μέσα από την πιο ανοιχτή και την πιο δημοκρατική διαβούλευση να προκύψει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την κάθε περιφέρεια.
Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει όμως με μια μεγάλη καμπή.
Μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών.
Και με το τεράστιο βάρος των δύο πρώτων προγραμμάτων, που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, κατέστρεψαν το 25% της οικονομίας, μεθόδευσαν την λεηλασία του κοινωνικού κράτους και οδήγησαν στην απελπισία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Η  περιπέτεια όμως ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει εδώ.
Η εκχώρηση στοιχειώδους κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει με την ολοκλήρωση και της 4ης Αξιολόγησης σε μερικούς μήνες.
Και τα πράγματα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα:
Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις.
Νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη.
¨Όχι γιατί θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή.
Αλλά γιατί την χρειαζόντουσαν, ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δε βγαίνει από τη κρίση, δε μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει.
Αλλά αυτοί που στενοχωριούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται.
Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δε θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης.
Αυτοί οι ίδιοι λοιπόν, δε κουράζονται φαίνεται διαρκώς να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις.
Έτσι και  το 2018 προεξόφλησαν και ότι δε θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο μνημόνιο.
Ατύχησαν όμως.
Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις.
Παρόλα αυτά επιμένουν.
Δε κουράζονται.
Αλλά κούρασαν το κόσμο με τα ίδια και τα ίδια.
Δεν τους ακούει πια κανείς κι ας έχουν τη συντριπτική υπεροπλία των μέσων επικοινωνίας με το μέρος τους.
Ο κόσμος που δεν έχει το δικό τους το χαβά, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, όχι μόνο κουράστηκε τη γκρίνια και τη μιζέρια, αλλά ζητά να κοιτάξουμε επιτέλους πιο αισιόδοξα τις δυνατότητες και τη προοπτική αυτού του τόπου.
Να κουβεντιάσουμε για την ουσία της πολιτικής.
Να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας σε πιο στέρεες βάσεις.
Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Και να χτίσουμε το αύριο όχι με τα υλικά του χθες, αλλά αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες του κάθε τόπου ξεχωριστά, να ξαναβάλουμε τη χώρα σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης και ανάτασης.
Και σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά και πέτρινα, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της
Και η Ελλάδα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική.
Το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς υποδείξεις τρίτων.
Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια.
Μια αναπτυξιακή πολιτική που προφανώς θα έχει κανόνες.
Αλλά θα είναι δίκαιη.
Δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς.
Θα στηρίζει την πραγματική οικονομία.
Τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.
Μια αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία.
Και θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Φίλες και Φίλοι
Η νησιωτική Ελλάδα είναι ένας μοναδικός τόπος.
Έχει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Πανέμορφα τοπία.
Και μια πολύμορφη και υπέροχη πολιτιστική παράδοση.
Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου υπάρχουν τρία μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESKO σαν τόποι διεθνούς πολιτιστικής σημασίας:
Είναι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η Δήλος και η Χώρα με το μοναστήρι της Πάτμου.
Και ακόμα υπάρχουν χιλιάδες άλλα σημεία με τεράστιο ενδιαφέρον:
Η αστική Ερμούπολη και η Άνω Χώρα της Σύρου, το κάστρο της Νάξου, οι εκατοντάδες νησιώτικοι οικισμοί, οι αρχαιολογικοί τόποι.
Είναι λοιπόν ένας τόπος όμορφος, ένας τόπος ιδιαίτερος, αλλά και ένας τόπος απαιτητικός.
Πρώτα από όλα γιατί έχει αυτή τη σπάνια γεωγραφική ιδιομορφία της νησιωτικότητας.
Των δεκάδων διάσπαρτων νησιών.
Που για να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν, χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά, στις συγκοινωνίες, στις υποδομές, στα δίκτυα, σε κάθε τομέα πολιτικής.
Επιπρόσθετα, αυτός ο τόπος δεν είναι ιδιαίτερος μόνο γεωγραφικά ή μορφολογικά αλλά και γεωπολιτικά, καθώς βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Και ας μη ξεχνάμε ότι κάποια από τα νησιά της περιφέρειας βρέθηκαν στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης που χτύπησε τη πόρτα μας μετά τη κρίση στη Συρία.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χρειάζονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να υλοποιηθεί μια εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά.
Και λέω ιστορικού γιατί είναι ένα αίτημα πολλών δεκαετιών.
Που υλοποιείται όμως από αυτήν εδώ την κυβέρνηση.
Και μάλιστα σε καιρούς σοβαρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων.
Και αυτό έγινε δυνατό, γιατί στο κέντρο της δικής μας λογικής, βρίσκεται πάντοτε το ζητούμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης και η δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων για ολόκληρη την κοινωνία.
Έτσι ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα με το που κατοικούν, ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες μετακίνησης.   
Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Το κόστος αυτό, θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε.
Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.
Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.
Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ.
Το μέτρο, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, λαμβάνει υπόψη τον δείκτη νησιωτικότητας, ο οποίος αθροίζει διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός απομόνωσης, η απόσταση από ηπειρωτικούς λιμένες ή νησιωτικά διοικητικά κέντρα, οι υποδομές παιδείας και υγείας και άλλα.
Για τους κατοίκους των νησιών θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα στοιχεία και τα ταξίδια τους και θα τους πιστώνεται το ποσό στο τραπεζικό τους λογαριασμό
Ενώ για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα μεταφοράς εμπορευμάτων.
Και θα επιδοτείται, η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.
Έτσι, το μέτρο αυτό θα καλύψει τις περισσότερες αν όχι όλες τις μετακινήσεις των κατοίκων των απομονωμένων νησιών μας και θα δώσει μια ώθηση στις επιχειρήσεις που αγωνιούν να επιβιώσουν όχι μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά και στην απομόνωση.
Παράλληλα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την θεσμική στήριξη της νησιωτικότητας.
Διερευνώντας την προοπτική να επεκταθεί η ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται στην ελληνική βουλή.  
Ανοίγοντας την συζήτηση επίσης και για ειδική αναφορά στις νησιωτικές πολιτικές, στο Σύνταγμα, όπως θα διαμορφωθεί στην επικείμενη αναθεώρηση.
Ώστε οι θετικές εξαιρέσεις που θα θεσπίσουμε να έχουν μόνιμη εφαρμογή.
Ενώ ταυτόχρονα θα δώσουμε αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να κατοχυρωθεί η ρήτρα νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρξουν ολοκληρωμένες θεσμικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, να τεθούν πιο σαφή κριτήρια νησιωτικότητας στην κατανομή των πόρων, αλλά και ένας ξεχωριστός πυλώνας χρηματοδότησης για την διαχείρισή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρας μας διεκδικεί ενεργά την Δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2021-2027.
Μέχρι σήμερα,  έχουμε πετύχει να υπάρξει η παραδοχή ότι στα νησιά δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κοινοί κανόνες με την ίδια μέθοδο όπως στις ηπειρωτικές περιοχές της
Αλλά κυρίως έχουμε διασφαλίσει την δέσμευση για ένα πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων στα νησιά.
Παράλληλα προχωρούν και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η Ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία απομένει η υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Αλλά και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, για την οποία η σχετική υπουργική τροπολογία έχει συνταχθεί και είναι έτοιμη για κατάθεση.
Θα ήθελα να κάνω εδώ μια ειδική αναφορά στην ακτοπλοΐα.
Ήδη μια ομάδα εργασίας εξετάζει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τις αναγκαίες αλλαγές στον νόμο, που ισχύει από το 2001.
Οι προτάσεις της θα κατατεθούν σύντομα και θα τεθούν σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη, στον νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, δώσαμε την δυνατότητα στους δήμους έως 5000 κατοίκων, καθώς και στις μικρές δημοτικές ενότητες, να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου τους και να μην εξαρτώνται από τις επιχειρηματικές διαθέσεις και επιδιώξεις.
Θα φέρω ένα μικρό παράδειγμα που χαρακτηρίζει την δική μας αντίληψη:
Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων γραμμών βρισκόταν περίπου στα 46 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Εμείς εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10.
Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πύκνωσαν.
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Και με μέρος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν το 2017, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 2 ελικοπτέρων, παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, στη Ρόδο και τη Σύρο.  
Ήδη έχουν αναρτηθεί οι προδιαγραφές και προχωρά ο διαγωνισμός.
Αυτή είναι η προσπάθεια αυτής εδώ της κυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
 Ήδη το Σχέδιο Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέσα στον χρόνο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση τους.
Στόχος μας είναι όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση να έχουν ένα υδατοδρόμιο.
Γεγονός που θα συμβάλει πολύμορφα στη τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στη τουριστική ανάπτυξη.
Και μιας και μίλησα για τουριστική ανάπτυξη, δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια να πω για τις τεράστιες και πολύμορφες δυνατότητες τουρισμού, που διαθέτει η περιοχή του Νότιου Αιγίου.  
Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι το εξής: Μια βιώσιμη στρατηγική για τον τουρισμό, οφείλει να κινείται πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές.
Πρώτον, την αρμονική συνύπαρξη των τουριστικών υποδομών με το φυσικό περιβάλλον.
Και δεύτερον, την οργάνωση τα τουριστικής ανάπτυξης, με τέτοιο τρόπο, ώστε το όφελος να διαχέεται κατά το μέγιστο δυνατόν στην τοπική κοινωνία.
Πρώτα και κύρια, μέσα από την δημιουργία θέσεων  αξιοπρεπούς και ικανοποιητικά αμειβόμενης εργασίας.
Αλλά και μέσα από την στενότερη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς του κάθε τόπου και κυρίως την πρωτογενή παραγωγή.
Κάτω από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό, που είναι η βασική παραγωγική δραστηριότητα για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου.
Μια παραγωγική δραστηριότητα με επιδόσεις που βελτιώνονται.
Το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ. ΟΙ αφίξεις αυξήθηκαν 12%, οι  διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%.
Η τάση αυτή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα συνεχιστεί και φέτος.
Οι αφίξεις κρουαζιέρας στα λιμάνια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Πάτμου, αντιπροσωπεύουν το 40% της ελληνικής κρουαζιέρας.
Ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.
Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλος αριθμός νέων, ή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, 4 και 5 αστέρων.  
Πρόκειται για 108 ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα.
Καθώς και για 2 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και ξενοδοχείο, στις Κυκλάδες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Ρόδο και την Κω την τριετία 2015-2017 δημιουργήθηκαν 7700 νέες κλίνες. Τόσο μέσα από την δημιουργία νέων μονάδων, όσο και από επενδύσεις επέκτασης σε υφιστάμενες μονάδες 4 και 5 αστέρων.
Από τις 73 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 66 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 288 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν  ενταχθεί στο Ν.Αιγαίο 234 δικαιούχοι οι οποίοι επιδοτούνται συνολικά με 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Με την επικείμενη ένταξη 128 επιπλέον δικαιούχων, το συνολικό ποσόν θα ανέλθει συνολικά στα 21,1 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ στα ΕΣΠΑ, είναι ανοιχτή η πρόσκληση των 120 Εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Έρχομαι τώρα στο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα των υποδομών.
Δυστυχώς η νησιωτική Ελλάδα, στο σύνολό της, απουσίαζε από το πλάνο των Υποδομών των προηγούμενων Κυβερνήσεων.
Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική.
Έτσι,  έργα υποδομών, που για χρόνια ήταν στις συζητήσεις και στις εξαγγελίες αλλά ποτέ δεν γίνονταν δρομολογήθηκαν και σήμερα υλοποιούνται:
Η σύνδεση της πόλης Ρόδου με το Αεροδρόμιο - η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη- θα έχει ωριμάσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα δημοπρατηθεί το πρώτο δίμηνο του 2019.
Η Βελτίωση του οδικού δικτύου στην Σαντορίνη,  από το Αεροδρόμιο έως την Οία, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018
Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σύρου, έχει δημοπρατηθεί και η κατασκευή του ξεκινά αμέσως με την υπογραφή της σύμβασης.
Ακόμα, μια μεγάλη σειρά από λιμενικά έργα στην Δονούσα, στους Λειψούς, στην Σκάλα της Πάτμου, στην Κω που χτυπήθηκε από τον σεισμό, στην Νίσυρο, στην Κίμωλο και στην Σαντορίνη, βρίσκονται υπό δημοπράτηση
Τα έργα αυτά προωθούνται από το Υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζοντας τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνική δυνατότητα και επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των αναγκαίων αυτών έργων.  
Η χρηματοδότησή τους θα υλοποιηθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ενώ στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται άλλα δύο λιμενικά έργα, στους Λειψούς και στην Πάρο, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018.
Σε ότι αφορά τα υδραυλικά και περιβαλλοντικά έργα, στην φάση της μελέτης βρίσκονται η επιλογή τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Κρητηνίας, στην Ρόδο.
Το διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας Νότιου Αιγίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η επέκταση του δικτύου ύδρευσης που συνδέεται με την αφαλάτωση στην Κύθνο.
Η επεξεργασία και τα δίκτυα υγρών αποβλήτων στην Φολέγανδρο και στο Βαθύ της Σίφνου.
Η δεύτερη φάση των έργων ύδρευσης της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν ολοκληρώθηκαν επίσης σημαντικά έργα για τα νησιά μας.
Έργα που σχετίζονται με την διαχείριση υγρών αποβλήτων στην Τήνο, την Θηρασιά, την Δονούσα και την Κάρπαθο.
Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στην Κύθνο και την Αντίπαρο.
Χώροι διαχείρισης απορριμμάτων στην Νάξο και την Νότια Ρόδο.
Ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται αντίστοιχα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Τήνο, την Πάτμο και την Κάρπαθο, και χώροι διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κέα, και την Σίφνο.  
Επιτρέψτε μου εδώ μια ειδική αναφορά στα Στερεά Απόβλητα.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου υιοθετεί ένα βασικό σενάριο με συνολικό κόστος διαχείρισης της Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων 79,3 εκατομμύρια ευρώ για τις Κυκλάδες και 76,9 εκατομμύρια ευρώ για τα Δωδεκάνησα.
Στις χρηματοδοτήσεις αυτές περιλαμβάνονται κόστη αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, υποδομές μεταβατικής διαχείρισης, πράσινα σημεία και υποδομές διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν τη Μήλο, την Κέα και την Πάρο.
Ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις χρηματοδότησης για έργα σε άλλα 16 νησιά.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η ανακύκλωση αφορά μόνο το 5%.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επιταχύνει.
Υπάρχουν ακόμα 8 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην περιφέρεια που πρέπει να κλείσουν.
Και μια καλή ιδέα είναι ο όγκος της ανακύκλωσης να συνδεθεί με τα δημοτικά τέλη. Ώστε να υπάρχει ένα θετικό κίνητρο και τα τέλη να μειώνονται, όσο επεκτείνεται η ανακύκλωση σε επίπεδο Δήμων.
Ενώ η τουριστική βιομηχανία πρέπει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την μείωση των απορριμμάτων.
Φίλες και Φίλοι.
Έρχομαι τώρα στα ενεργειακά
Πριν από ένα μήνα περίπου στην Ερμούπολη, στη Σύρο, εγκαινιάσαμε την πρώτη από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου.
Το έργο αυτό είναι η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.
Θέλω να θυμίσω ότι ο  συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.
Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την νησιωτική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο.
Μειώνεται, έτσι, σημαντικά, το ενεργειακό κόστος.
Διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Και ταυτόχρονα ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Θα σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτές.
Καθώς αποτελούν έναν τομέα, στον οποίο η περιοχή πλεονεκτεί σημαντικά.
Αλλά η ανάπτυξή τους πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών: τον τουρισμό, τη γεωργία, την θαλάσσια δραστηριότητα.
Και το λέω αυτό, διότι ο σχεδιασμός του παρελθόντος, στοχεύοντας αποκλειστικά στην μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους, προέβλεπε φαραωνικές εγκαταστάσεις, καταστροφικές για το συνολικό περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτόν, αναθεωρούμε του Ειδικό Χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.
Και η οποία θα ωριμάσει μόνο μέσα από εντατική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές και όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Πρωτοβουλία την οποία διεθνείς οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν ως σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα και την κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη.
Και αυτό γιατί για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από την συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα,
Ήδη, στην Σίφνο έχουμε την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα που έχει συστήσει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου.
Εδώ έχει υπάρξει και μια ειδική πρόβλεψη για την νησιωτικότητα.
Για νησιά με πληθυσμό λιγότερο από 3.100 κατοίκους, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνεταιριστικό κεφάλαιο μπορεί να είναι έως και 50%, αντί για 40% που είναι στην υπόλοιπη χώρα.
Ενώ για τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγχειρήματα απαιτείται, ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός μελών μπορεί να είναι 10, αντί για 15 στην υπόλοιπη χώρα.
Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι πολλαπλά σημαντικότερη για τα μη συνδεδεμένα νησιά.
Όπου προωθείται συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, αλλά και για την ενεργειακή τους αυτονομία.
Ήδη τρία νησιά έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός έξυπνου Ηλεκτρικού Συστήματος μέσα από ειδικά τεχνικά έργα.
Αλλά και με πολύ μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών.
Τα πρώτα «Έξυπνα Νησιά» που έχουν επιλεγεί είναι το Καστελόριζο, η Σύμη και η Αστυπάλαια.  
Παράλληλα η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια.
Θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νησιωτική Ελλάδα.
Και ένας τομέας καινοτομίας, στον οποίο η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρίσκεται στην πρωτοπορία.
Γι αυτό, στην λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιδιώκουμε να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.
Έρχομαι τώρα στον πρωτογενή τομέα.
Όπου τα τοπικά προϊόντα, τα σταφύλια και το κρασί, το λάδι και το μέλι, τα τοπικά τυριά, παράγονται εδώ χιλιάδες χρόνια και σήμερα είναι περιζήτητα.
Για την στήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν εκχωρηθεί για έργα πόροι ύψους 25,3 εκατ. ευρώ.
Έτσι, μαζί με τα  18,8 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος LEADER, το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 44,1 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 74,7 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 37,6 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα έχουν προβλεφθεί ειδικές παρεμβάσεις για την τόνωση της νησιωτικότητας:
Στο μέτρο των νέων αγροτών, όπου το ποσό ατομικής ενίσχυσης αυξάνεται από 17.000 € σε 22.000 €  
Αλλά και στα κριτήρια βαθμολογίας, όπου πριμοδοτούνται επιπλέον τα χαρακτηριστικά της ορεινότητας και νησιωτικότητας του τόπου μόνιμης κατοικίας.
Το μέτρο αυτό, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να αυξηθεί στα 70 εκατ. €. εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Ενισχύει μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπως αυτές που απαντώνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου,
Ενώ θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσής των δικαιούχων, με δεδομένο ότι δεν απαιτείται η ιδιωτική τους συμμετοχή.
Παράλληλα, τα Σχέδια Βελτίωσης, παρέχουν ειδικά μέτρα και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Για τις νησιωτικές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75% και μπορεί να φτάσει και στο 85%, στις περιπτώσεις των νέων γεωργών και σε συλλογικές επενδύσεις.
Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, φτάνοντας μάλιστα, για τις περιπτώσεις δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, μέχρι το 90%.
Τέλος, προγραμματίζονται σημαντικές παρεμβάσεις στην αλιεία.
Βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία νόμος, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, και θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
Εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών για το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα η σχετική σύμβαση ανάθεσής.
Ένα πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Παρότι αποτελεί το βασικό εργαλείο κάθε χώρας για την αειφόρο διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων της.
Καθώς και για την διατήρηση της βιωσιμότητας της αλιείας ως παραγωγικού κλάδου.  
Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο θέλω να επισημάνω ότι πέρα από την σύνδεση με τον τουρισμό, βασική στόχευση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.    
Έτσι, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο, διατίθενται 3.2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία εξαγωγικού συνεργατικού σχηματισμού, που θα προωθεί τα κυκλαδικά προϊόντα αγροδιατροφής.
Ενώ παράλληλα, η εξαγωγική δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα, στηρίζεται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Επιχειρούμε έξω».
Καθώς και από πρωτοβουλίες όπως το ειδικό σήμα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.
Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και αποσκοπούν στην στοχευμένη στήριξη των νησιών του Αιγαίου, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά.
Έτσι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού τους.
Για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα.   
Ενώ άλλα 47 έργα  που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, εξασφαλίζοντας άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ.  
Έτσι ο αρχικός προϋπολογισμός για το Νότιο Αιγαίο, αυξάνεται περισσότερο από τέσσερεις φορές.  
Χρηματοδοτούμε έτσι έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση.
Καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί επίσης έργα προστασίας των οικοσυστημάτων και αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων, για παράδειγμα δημιουργία μουσείων και λιμανιών.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» έχει ενταχθεί έργο του Δήμου Μήλου για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής.
Ενώ στο πλαίσιο του ΠΕΠ έχουν ανακοινωθεί προσκλήσεις για δράσεις ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης στο Δήμο Ρόδου προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων, και δράσεις προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, και προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 Εκατομμυρίων.
Παράλληλα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζονται πλέον και με τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση των υποδομών τους, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Φιλόδημος. Με το οποίο οι Δήμοι μπορούν να πάρουν Επενδυτικά Δάνεια τα οποία θα εξυπηρετούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αλλά και για το  Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων. Στο οποίο μπορούν να εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δήμων της χώρας.
Μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έχουν δοθεί 12.228.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Και επιπλέον, 7,8 εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων των δήμων και το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη», και 2.6 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές από θεομηνίες.
Όμως, ιδιαίτερο αναπτυξιακό ρόλο παίζει και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ζήτημα που ξεφεύγει από τον ειδικό ορίζοντα του τουρισμού.
Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί προτάσεις από 2 βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία” θα διατεθούν συνολικά 32,6 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ενώ στο πρόγραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ” που ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 6 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.
Θέλω να αναφερθώ κάπως ειδικότερα στα ζητήματα της ψηφιακής πολιτικής.
Καθώς τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας, απαιτούν ιδιαίτερο σχεδιασμό, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στις τεχνολογικές δυνατότητες της νέας εποχής.
Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη πρωτοβουλία ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από την μετάβαση στο ψηφιακό σήμα.
Στις αρχές Μαΐου, και αφού ψηφιστεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, θα ξεκινήσει η παροχή επιχορηγήσεων για τη δορυφορική πρόσβαση των νοικοκυριών των «λευκών περιοχών» στους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έτσι, στα ανατολικότερα νησιά της Περιφέρειας, πάνω από 1.500 νοικοκυριά θα έχουν και πάλι πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.
Μια δεύτερη πρωτοβουλία είναι η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι ή θα είναι σύντομα διαθέσιμες σε 146 οικισμούς. Καλύπτοντας συνολικά 16.000 κατοίκους.
Επιπλέον, υλοποιείται δράση, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, για δωρεάν κινητή ή δορυφορική σύνδεση στο διαδίκτυο, για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένα και με μικρό πληθυσμό νησιά.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 510 νοικοκυριά ενώ άμεσα θα ενταχθούν ακόμα 200.
Θα ήθελα εδώ, να σημειώσω και την πολιτική παροχής κινήτρων για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα.
Για φέτος έχουν δεσμευτεί κονδύλια 75 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τα 450 εκατομμύρια μέχρι το 2022.
Και το αναφέρω γιατί θεωρώ ότι όλα τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, μπορούν να διεκδικήσουν πρωταγωνιστική θέση σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, με μεγάλες θετικές επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και την  τουριστική τους προβολή.
Τέλος θέλω να σταθώ στο ζήτημα των υποδομών Υγείας.
¨Ένα ζήτημα εξαιρετικής προτεραιότητας για την δική μας κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο μάλιστα για αυτήν εδώ την περιφέρεια. Όπου, λόγω του μεγάλου αριθμού των νησιών της χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα σε ότι αφορά την πρόσβαση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών στο σύστημα Υγείας.
Η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού είναι όπως σε όλη τη χώρα έναν διαρκής στόχος της πολιτικής μας σε αυτό τον τομέα.
Έτσι, την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στο νοσοκομείο Ρόδου κατά την περίοδο 2015-2018 διορίστηκαν 95 γιατροί, και το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 16 θέσεις επιμελητών.
Στα νοσοκομεία της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Καλύμνου και της Λέρου διορίστηκαν 25 γιατροί και καλύφθηκαν αντίστοιχες θέσεις νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.
Ενώ στα υπόλοιπα νησιά έγιναν 23 διορισμοί επικουρικών γιατρών, προκηρύχθηκαν 31 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, και τοποθετήθηκαν ή πήραν παράταση των συμβάσεών τους 29 εργαζόμενοι.
Παράλληλα, αποφασιστικής σημασίας για την υγεία στην περιφέρεια είναι η στήριξη του ΕΚΑΒ.
Η δραστηριοποίηση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη λειτουργία τομέων στα μεγαλύτερα νησιά και την κάλυψη όλων των Κυκλάδων με αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές.
Στη Σύρο λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2016 βάση αεροδιακομιδών όλο το χρόνο 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.
Μειώνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα της μεταφοράς αλλά και το κόστος – ώστε η υπηρεσία αυτή να γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική.  
Με την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού, στο δυναμικό του ΕΚΑΒ θα προστεθούν 9 ασθενοφόρα μικρού όγκου, 1 Κινητή Μονάδα και 2 ασθενοφόρα για δυσπρόσιτες περιοχές.  
Ενώ προγραμματίζεται και διαγωνισμός για 3 πλωτά μέσα.
Για την στήριξη και βελτίωση των υποδομών, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο έχουν δεχτεί προτάσεις ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, για αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της περιφέρειας.
Ενώ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχει δεχθεί προτάσεις για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έργων συνολικής αξίας 14,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το έργο που αφορά την μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου, προϋπολογισμού 6.1 εκατομμυρίων ευρώ.
Φίλες και Φίλοι
Το συνέδριο αυτό ξεκίνησε μια συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας.
Από τώρα περνάμε στην φάση της υλοποίησης.
Και για τον σκοπό αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και συνεργασία με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.
Έτσι ώστε να υπάρχει στενή και συνεπής εφαρμογή των για όλα όσα δεσμευτήκαμε, όλες οι πλευρές, σε αυτό το Συνέδριο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην διεξαγωγή μιας πραγματικά επιτυχημένης και παραγωγικής διαβούλευσης.
Σας ευχαριστώ πολύ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης