Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ετοιμάζει «διορθώσεις» στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών 2017 και 2018 για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Ετοιμάζει «διορθώσεις» στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών 2017 και 2018 για την Ελλάδα
ΔΝΤ: Ετοιμάζει «διορθώσεις» στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών 2017 και 2018
Στις προβλέψεις που θα κάνει το ΔΝΤ  για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2018 ώς και το 2023 και θα αποτελέσουν προπομπό για τις εσπευσμένες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που ζητά το Ταμείο, στρέφεται από σήμερα (18/4) το ενδιαφέρον του Ευκλείδη Τσακαλώτου εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει στην Ουάσιγκτον.        
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για την αμερικανική πρωτεύουσα με το ταξίδι του όμως να περιλαμβάνει και μία ενδιάμεση στάση στην Βοστώνη. Εκεί ο Ευκλείδης Τσκακαλώτος θα δει εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα που σκοπεύει να εκδώσει η χώρα ανανεώνοντας δάνεια που λήγουν στο μέλλον και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο κεντρικών τραπεζών, funds και ιδιωτών.
Την Πέμπτη (19/4) ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει την πτήση με προορισμό την Ουάσιγκτον προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία θα λάβει μέρος η οικονομική «ελίτ» του πλανήτη.
Αν δεν αλλάξει κάτι  το «ραντεβού» του κ. Τσακαλώτου με την C. Lagarde έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 21 Απριλίου.
Μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Washington Group, το οποίο θα συνοψίσει τα κυριότερα σημεία των συζητήσεων που έχουν γίνει και από δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ελάφρυνση του ελληνικής χρέους και των όρων της μεταμνημονιακής εποπτείας, ώστε να κατευθύνει τις αποφάσεις στη συνέχεια.                                
Βασικό μέλημα του Έλληνα υπουργού στη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Ταμείου είναι όχι μόνο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά αν επιπρόσθετα εγείρει τον Μάιο θέμα διασφάλισης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που για το Ταμείο αυτό επιτυγχάνεται  πολύ εύκολα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην δεύτερη έκθεση που θα δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα  (Fiscal Monitor) το Ταμείο θα διορθώνει θεαματικά τις προηγούμενες αστοχίες του, ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, όπου πρώτη εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν για 1,7% του ΑΕΠ τη στιγμή που στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για νέα - τρίτη κατά σειρά - ελληνική επίδοση, η οποία σε όρους μνημονίου θα είναι μεγαλύτερη από το 3,5%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς τα πάνω θα κινείται και η πρόβλεψη του Ταμείου για το πλεόνασμα του 2018, μεγαλύτερη από το 2,2% της εκτίμησης του Οκτωβρίου, πλην όμως χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο μνημονιακός στόχος για το 2018, ώστε να δικαιολογήσει την εμμονή του για τα μέτρα που ζητά.         
Για τα έτη ώς το 2022,το ΔΝΤ αναμένεται να διατηρήσει την πρόβλεψη του 3,5% του ΑΕΠ δίχως όμως να αιτιολογεί την «συνταγή» με την οποία θα οδηγηθεί το πλεόνασμα σε αυτά τα επίπεδα.
Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πρόβλεψη των τεχνοκρατών του Ταμείου για το 2023 από την οποία θα φανεί αν προεξοφλεί αναθεώρηση των στόχων μετά την ενισχυμένη εποπτεία ή βάζει άλλες παρεμβάσεις πάνω στο τραπέζι για να πιαστεί το 2,2% του ΑΕΠ που έχει αποφασιστεί στο περσινό Eurogroup του Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης