Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άνοδο 0,5% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,5 δολάρια – Στα 71,5 δολάρια το Brent

tags :
Με άνοδο 0,5% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 66,5 δολάρια – Στα 71,5 δολάρια το Brent
Ανόδου συνέχεια στο πετρέλαιο, στα 66,5 δολάρια ανά βαρέλι το σχιστολιθικό 
Με άνοδο της τάξεως του 0,5% έκλεισε σήμερα (17 Απριλίου 2018) η διαπραγμάτευση των futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) Ιουνίου 2018 για το σχιστολιθικό πετρέλαιο Η.Π.Α., στα 66,5 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για συρρίκνωση της προσφοράς από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, στις 22:55, τα futures Ιουνίου 2018 για το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύονται στα 71,5 δολάρια ανά βαρέλι (+0,2%) στον δείκτη του ICE Futures Europe.
Νωρίτερα σήμερα, 17 Απριλίου 2018, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Ιnternational Εnergy Αgency), Fatih Birol, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ότι η κρίση στη χώρα θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η πρόσφατη άνοδος που πραγματοποίησε το πετρέλαιο οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη Βενεζουέλα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχιζόμενη πτώση στην παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στην αγορά πετρελαίου, δημιουργώντας σημαντική έλλειψη.
«Η αγορά πετρελαίου είναι πλέον πολύ περισσότερο ισορροπημένη», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η παραγωγή σχιστολιθικού ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ αναμένεται να αγγίξει τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας την παραγωγή της Ρωσίας.
Παράλληλα, ο κ. Birol ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο ενδέχεται να μην είναι επιθυμητές για όλους τους παραγωγούς, καθώς θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης προς τον μαύρο χρυσό.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, εν μέσω των εντάσεων που επικρατούν το τελευταία διάστημα στη Μέση Ανατολή.
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Ενδεχόμενη διακοπή στην παροχή πετρελαίου από την περιοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά, ειδικότερα σε μία περίοδο όπου η αγορά πλησιάζει στην εξισορρόπηση.
Παράλληλα, οι νέες εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρω κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσιγκτον, επηρεάζοντας σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να αγγίξει τα 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του Ο.Π.Ε.Κ., η Βενεζουέλα φαίνεται ότι καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή της, εν μέσω της οξύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης