Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εταιρικά μεγέθη στήριξαν τη Wall Street – Κέρδη 0,8% για τον Dow και 1,07% για τον S&P 500

tags :
Τα εταιρικά μεγέθη στήριξαν τη Wall Street – Κέρδη 0,8% για τον Dow και 1,07% για τον S&P 500
Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή της Netflix με κέρδη που άγγιξαν το 10%
Η ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών α’ τριμήνου από κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες αποτέλεσε το «πυρομαχικό» το οποίο οδήγησε υψηλότερα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, τη Wall Street.
Ράλι για τη μετοχή της Netflix, με κέρδη που άγγιξαν το 10%, με αποτέλεσμα να φθάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών πολύ καλύτερων από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να κινηθεί κατά 0,8% υψηλότερα και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.786 μονάδων.
Ανάλογη εικόνα και για τον S&P 500, ο οποίος εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1,07% στις 2.706 μονάδες.
Ισχυρά τα κέρδη και για τον Nasdaq, με άνοδο 1,74% στις 7.281 μονάδες.
«Το γεγονός ότι η μετοχή της Netflix αντέδρασε τόσο θετικά, βοήθησε σημαντικά την αγορά», εκτίμησε ο Tom Martin, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Globalt.
Άνοδος 2,5% για τη μετοχή της UnitedHealth και αυτή λόγω καλύτερων των εκτιμήσεων μεγεθών α’ τριμήνου.
Στον αντίποδα πτώση που ξεπέρασε το 1% σημείωσε η μετοχή της Goldman Sachs, παρά το ότι ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου για το α’ τρίμηνο.
Σε ανάλογο κλίμα και ο τίτλος της Johnson & Johnson με απώλειες άνω του 1%, αν και σε αυτήν την περίπτωση τα μεγέθη α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
«Η ανακοίνωση κερδών α’ τριμήνου έχει ξεκινήσει με θετικό ρυθμό.
Οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει με άνεση τις εκτιμήσεις», υπογράμμισε ο Jeremy Klein, επικεφαλής των στρατηγικών αναλυτών της FBN Securities.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, έχουν εκτιμήσει ότι η άνοδος των εταιρικών κερδών θα φθάσει σε μέσο όρο το 17,3% για το α’ τρίμηνο 2018.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Συνέχεια στους τρέχοντες ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) Σικάγου, Charles Evans, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους κινδύνους που προκαλούν οι διαμάχες των κρατών για τις εμπορικές σχέσεις, με αφορμή τις πρόσφατες κυρώσεις από Πεκίνο και Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στο Chicago Rotary Club, σε ό,τι αφορά επιμέρους την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε πως δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για υπερπληθωρισμό, αναμένοντας σταθεροποίηση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή γύρω από τον στόχο του 2%.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «στέρεα» αγορά εργασίας και τις «ισχυρές» καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και στην «υποστηρικτική» δημοσιονομική πολιτική, εννοώντας την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση που πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump.
Αναφορικά με τις ανησυχίες των αναλυτών περί «υπερθέρμανσης» της αμερικανικής οικονομίας, έκανε λόγο για «παλιά ιστορία» που ακούγεται από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
«Αυτή τη στιγμή, αυτοί οι κίνδυνοι (για μία υπερθερμανθείσα οικονομία) δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί», δήλωσε.
Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να αποτρέψουν πιθανούς επίδοξους σπουδαστές από την εκπαίδευση και από την αγορά κατοικιών και άλλες επενδύσεις, ζημιώνοντας τη συνολική οικονομία των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα (17/4/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker.
Σε μια ομιλία του που επικεντρώθηκε στα φοιτητικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν πέρυσι σε 1,34 τρισ. δολ., ο Harker χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «αρκετά σφιχτή».
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η επικείμενη σκιά του φοιτητικού χρέους, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τα προγράμματα διαγραφής δανείων, θα μπορούσε να αποτρέψει μερικούς δυνητικούς σπουδαστές, ιδιαίτερα από οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, από το να πάνε στο κολέγιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Fed σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις.
«Αν επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητα των νεότερων γενεών μας να συμμετάσχουν στην οικονομία, το ίδιο συμβαίνει, γενικά, και με την οικονομία μας», πρόσθεσε ο Harker.
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα φτάσει το 2018 τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και θα παραμείνει κοντά στον στόχο αυτό για «άλλα δύο χρόνια», δήλωσε σήμερα (17/4/2018) ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams.
Μιλώντας στην Banco de Espana στη Μαδρίτη, ο Williams τόνισε ότι για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας, η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 1,5% - 1,75% και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,1% - 3,6% έως το 2020.
Ο Williams ανέφερε ακόμη ότι ενώ οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί στο «μέτωπο» του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχουν μέχρι στιγμής ελάχιστες επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική συνιστά ανησυχία.
Όπως είπε, οι δασμοί θα έπρεπε να έχουν ευρύτερη βάση και να εφαρμοστούν σε πολλές χώρες για να μπορέσουν να επηρεάσουν σημαντικά τις προοπτικές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η αβεβαιότητα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που ασχολούνται με εξαγωγές.

Μακροοικονομία

Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν το Μάρτιο, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την σταθεροποίηση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών, καθώς αυξάνεται η κατασκευή διαμερισμάτων.
Ο ρυθμός έναρξης κατοικιών διαμορφώθηκε στο 1,9% το Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,319 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Οι οικιστικές οικοδομικές άδειες, που σηματοδοτούν πόσες κατασκευές είναι σε αναμονή, αυξήθηκαν κατά 2,5% στις 1,354 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 1,6% για τις ενάρξεις και 0,8% για τις άδειες.
Τα στοιχεία της έναρξης κατοικιών είναι ευμετάβλητα σε μηνιαία βάση και μπορεί να υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις.
H βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, μετά από άνοδο 1% τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης της Fed για τη βιομηχανική παραγωγή περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης, της εξόρυξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3%.

Επιχειρήσεις

«Άλμα» 27% κατέγραψαν τα κέρδη της Goldman Sachs για το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης του trading, εν μέσω της αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 2,74 δισ. δολ., ή 6,95 δολ. ανά μετοχή, από 2,16 δισ. δολ., ή 5,15 δολ. ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη 5,58 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της Goldman από trading αυξήθηκαν κατά 30,5%, στα 4,39 δισ. δολ., σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 2%, λόγω της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας σε εμπορεύματα.
Παράλληλα, τα έσοδα της Goldman από trading σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 23%, όταν η JPMorgan Chase ανέφερε αμετάβλητα έσοδα και η Citigroup πτώση 7%.
Τα συνολικά έσοδα της αμερικανικής τράπεζας σημείωσαν άνοδο 25%, στα 10,04 δισ. δολ.
Κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών ανέφερε για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Johnson & Johnson, ενώ αύξησε την πρόβλεψή της για τις συνολικές πωλήσεις του έτους.
Ειδικότερα, η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών ειδών ανακοίνωσε σήμερα (17/4/2018) ότι οι πωλήσεις του α’ τριμήνου του 2018 σημείωσαν «άλμα» στα 20,01 δισ. δολ., από 17,77 δισ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 19,46 δισ.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 4,37 δισ. δολ., ή 1,60 δολ. ανά μετοχή, από 4,42 δισ. δολ., ή 1,61 δολ. ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, εξαιρουμένων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 2,06 δολ. ανά μετοχή, καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών για κέρδη 2,02 δολ.
Η J&J αναβάθμισε τις προβλέψεις για τις ετήσιες πωλήσεις στα 81,0 - 81,8 δισ. δολ., από 80,6 - 81,4 δισ. δολ. προηγουμένως.
Στα 264,1 εκατ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Omnicom Group στο α΄ τρίμηνο, έναντι των 241,8 εκατ. δολαρίων ή 1,02 δολαρίων ανά μετοχή πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 1,2% στα 3,63 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης των οργανικών εσόδων κατά 2,4%.
Αυξήθηκαν 31% τα κέρδη του προηγουμένου τριμήνου της UnitedHealth Group.
Η αμερικανική ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη 2,84 δισ. δολαρίων ή 2,87 δολαρίων ανά μετοχή, υψηλότερα κατά 31% από τα 2,17 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 13% στα 55,19 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 2,89 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 54,86 δισ. δολαρίων.
Η InterContinental Hotels ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της για το 2017 υπερδιπλασιάστηκαν μετά από την αναδημοσίευση των αποτελεσμάτων της των τελευταίων δύο ετών, για να αποτυπώσει την υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS15.
Η εταιρεία ξενοδοχείων τόνισε μετά από την αναδημοσίευση των νέων στοιχείων, τα έσοδα του προηγουμένου έτους διαμορφώθηκαν στα 4,08 δισ. δολάρια έναντι των 1,78 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε αρχικά.

Αναλύσεις

Μειώνουν την έκθεσή τους στις τεχνολογικές μετοχές οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών ότι επίκειται επιβολή αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch (BAML) μεταξύ fund managers.
Οι μετοχές των λεγόμενων «FAANG + BAT» (ήτοι Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google και Baidu, Alibaba και Tencent) παρέμεναν τον Απρίλιο του 2018 η κορυφαία επιλογή για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της BAML.
Ενώ οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξακολουθούν να θεωρούν «δημοφιλείς» τις τεχνολογικές μετοχές, οι τοποθετήσεις τους στον εν λόγω κλάδο διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2013, κυρίως λόγω των φόβων ότι εταιρείες όπως το Facebook θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες και υψηλότερα εμπόδια στο εμπόριο.
Η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ανθεκτικότητα των χρηματιστηριακών αγορών οδήγησε τους επενδυτές να μειώσουν γενικά τις θέσεις τους στις μετοχές, με τις τραπεζικές και ιαπωνικές μετοχές να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η έκθεση σε μετοχές διολίσθησε σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ περίπου το 40% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η αγορά θα ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά της κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μόνο το 18% δήλωσε ότι η αγορά είχε ήδη κορυφωθεί, ενώ το 39% δήλωσε ότι δεν θα κορυφωθεί μέχρι το επόμενο έτος.
Οι επενδυτές μείωσαν, παράλληλα, τα απαισιόδοξα στοιχήματά τους στα ομόλογα.
Ειδικότερα, ανέφεραν ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα πρέπει να φτάσει το 3,50% πριν… επιστρέψουν στα ομόλογα από τις μετοχές.
Παράλληλα, οι fund managers εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι σχετικά με την ευρωστία των παγκόσμιων επιχειρήσεων.
Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 18μηνα χαμηλά και μόνο το 8% των ερωτηθέντων αναμένει μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή τους επόμενους 12 μήνες, από 35% τον Φεβρουάριο.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των μετρητών που διακρατούν τα funds αυξήθηκε στο 5% τον Απρίλιο, από 4,6% τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι οι τα ριψοκίνδυνα assets θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο, αν και παραμένει ανέπαφο το εύρος των 2.550 - 2.850 μονάδων για τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street S&P 500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης