Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο D. Trump κερδίζει Ρωσία και Κίνα στο «παιχνίδι υποτίμηση του νομίσματος»

Πώς ο D. Trump κερδίζει Ρωσία και Κίνα στο «παιχνίδι υποτίμηση του νομίσματος»
Πώς ο D. Trump κερδίζει Ρωσία και Κίνα στο «παιχνίδι υποτίμηση του νομίσματος»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump κατηγόρησε εκ νέου την Κίνα και τη Ρωσία για «απαράδεκτη» υποτίμηση του νομίσματος.
Τελικά ήταν οι πολιτικές του Trump που κλόνισαν το ρωσικό ρούβλι, ενώ το κινεζικό γουάν βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου, μετά την  υποτίμηση που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς Forex, o πρόεδρος Trump είναι στην πραγματικότητα σε καλό δρόμο για να κερδίσει το παιχνίδι της υποτίμησης του νομίσματος.
Το συγκεχυμένο tweet του D. Trump υπογράμμισε την επιθυμία του αμερικανού προέδρου για ένα αδύναμο δολάριο.
Ο Πρόεδρος Trump  ανέφερε ότι "η Ρωσία και η Κίνα παίζουν το παιχνίδι υποτίμησης νομισμάτων καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό!"
Το γουάν έχει αναρριχηθεί κατά 9,5% έναντι του δολαρίου το 2017.
Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 7,5% σε σχέση με το δολάριο τον Απρίλιο του 2018, αλλά μόνο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Παρά τη βίαιη διόρθωση (για το ρούβλι) που προκαλείται από τον D. Trump, το νόμισμα της Ρωσίας δεν έχει διαγράψει τα κέρδη του έναντι του δολαρίου από τότε που ο τελευταίος κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016.



Το γεγονός είναι ότι τα tweets του αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά του ότι το δολάριο πρέπει να είναι ασθενέστερο για εμπορικούς σκοπούς.
Ο Trump παίζει με επιτυχία το «παιχνίδι της υποτίμησης», ο Δείκτης Δολαρίου έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 10% από τότε που ήρθε στην εξουσία.
Ο Trump αναφέρεται στα επιτόκια, αλλά, βάση συνολικής απόδοσης, το δολάριο είναι το νόμισμα με τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως από τότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Αυτό συνέβη παρά την βελτίωση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Τα βασικά οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υποτίμηση του δολαρίου ήταν υπερβολικά γρήγορη και το 2018 μπορεί ακόμα να δει μια ισχυρή ανάκαμψη.
Θα είναι μόνο μια πρόσκαιρη ανάκαμψη και τίποτα περισσότερο - η μακροπρόθεσμη πτωτική τάση του δολαρίου είναι βιώσιμη καθώς η παγκόσμια κυριαρχία του διαβρώνεται αργά.
Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερά μειωμένος εν μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας.
Ωστόσο, το δολάριο εξακολουθεί να καλύπτει σχεδόν το 63% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Αυτή η αναντιστοιχία θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Αποδεικνύεται ότι το μερίδιο του δολαρίου στις παγκόσμιες πληρωμές Swift έχει αποτελέσει έναν εξαιρετικό οδηγό για αυτό το θέμα τα τελευταία πέντε χρόνια.



Το ποσοστό των παγκόσμιων πληρωμών Swift σε δολάριο, άρχισαν να αυξάνονται, γρήγορα από το μερίδιο 31% το Νοέμβριο του 2012.
Ο Δείκτης Bloomberg Dollar Spot ξεκίνησε τη δική του ταχεία άνοδο 19 μήνες αργότερα.
Η κυριαρχία του δολαρίου έφθασε στο ανώτατο όριο του 45% των πληρωμών Swift τον Απρίλιο του 2015 και από τότε μέχρι τώρα είναι χαμηλότερη.
Είναι τώρα πίσω στο 38%.
Το μήνυμα από τα δεδομένα Swift είναι σαφές.
 Ο κόσμος προσπαθεί να απογαλακτιστεί από το δολάριο.
Η εντυπωσιακή εκκίνηση του Trump στο παιχνίδι «υποτίμηση νομίσματος» μπορεί να είναι πρόδρομος για τη μακροπρόθεσμη νίκη, ακόμη και αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης