Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστικό ταξίδι Mike Pompeo (CIA) στη Β. Κορέα – Συνάντηση με τον Kim Jong un

tags :
Μυστικό ταξίδι Mike Pompeo (CIA) στη Β. Κορέα – Συνάντηση με τον Kim Jong un
Στο επίκεντρο η συνάντηση Trump – Kim Jong un
Ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου του Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου με τη Β. Κορέα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνάντησης Trump – Kim Jong un, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι ο Mike Pompeo, ο διοικητής της CIA και ορισθείς ως ο επόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ήταν αυτός που μετέβη στη Β. Κορέα και είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Β. Κορέας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Pompeo μετέβη υπό άκρα μυστικότητα στη Β. Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong un.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ταξίδι του απερχόμενου διευθυντή της CIA και τη συνάντησή του με τον Kim.
Η επίσκεψη αυτή καθιστά τον Pompeo, τον κυριότερο Αμερικανό αξιωματούχο που έχει συναντηθεί έως σήμερα με τον ηγέτη της Β. Κορέας, γεγονός που στέλνει και το σήμα σχετικά με την αποφασιστικότητα του Trump να συναντηθεί με τον ηγέτη της Β. Κορέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές του Pompeo ενίσχυσαν την πεποίθηση του Trump ότι μπορούν να γίνουν παραγωγικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, αν και κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να εγγυηθεί ότι θα συμβεί κιόλας.
Όπως αναφέρεται, η συνάντηση κανονίστηκε από τον επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών Suh Hun σε συνεργασία με τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του, Kim Yong Chol και ως κύριο στόχο είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο επικεφαλής της Β. Κορέας είναι διατεθειμένος να έχει σοβαρές συζητήσεις με τις ΗΠΑ.
Κατόπιν της συνάντησης ο Pompeo φέρεται να υποστήριξε πως πράγματι πρέπει να επιδιωχθεί αυτή η συνάντηση κορυφής, αν και ακόμα παραμένει ως εκκρεμότητα το μέρος όπου θα γίνει αυτή η συνάντηση Trump – Kim.

Trump: Έχουν ξεκινήσει «υψηλού επιπέδου συνομιλίες»

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Trump δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες "εξαιρετικά υψηλού επιπέδου" με την Πιονγκγιάνγκ σε μια προσπάθεια σχεδιασμού μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
"Ξεκινήσαμε επίσης να συνομιλούμε απευθείας με τη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Τραμπ πλάι στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.
"Είχαμε απευθείας συνομιλίες υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με τη Βόρεια Κορέα. Και πραγματικά πιστεύω ότι αυτό επιτρέπει καλή θέληση και καλά πράγματα συμβαίνουν. Θα δούμε τι θα συμβεί, όπως πάντα λέγεται, θα δούμε τι θα συμβεί, επειδή στο τέλος είναι το τελικό αποτέλεσμα που μετρά, όχι το γεγονός ότι σκεφτόμαστε να διεξάγουμε μια συνάντηση ή να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση ", τόνισε.
Οι συνομιλίες είναι μια πραγματική ευκαιρία να "λύσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα σημείωσε ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη διεξαγωγή της συνόδου η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί "στις αρχές Ιουνίου ή νωρίτερα". Πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει πολύ σύντομα πότε και που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Επιδοκίμασε επίσης τις συνομιλίες μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας για "τον τερματισμό του πολέμου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης