Ενέργεια

«Δίνουν τα χέρια» ΔΕΗ - τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείου 1,3 δισ. ευρώ

«Δίνουν τα χέρια» ΔΕΗ - τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείου 1,3 δισ. ευρώ
Η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί πριν από την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι που έχει οριστεί για τον Μάιο του 2018
Μπορεί τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να μην έχουν προεξοφληθεί αφού η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει και δεν είναι βέβαιη η επιτυχή κατάληξή της, ωστόσο Τράπεζες και ΔΕΗ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για το ποια ταμεία θα ενισχύσουν με τα συγκεκριμένα κεφάλαια.
Η ΔΕΗ που όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Παναγιωτάκης επιδιώκει «να μετατρέψει την αποεπένδυση σε ευκαιρία», αναμένει τα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης για να προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέους τομείς και να στηρίξει την θέση της έναντι των ανταγωνιστών.
Από την άλλη πλευρά οι συστημικές Τράπεζες που καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο του 2019 και οι οποίες έχουν ζητήσει γι’ αυτό τη συνδρομή της Rothschild, προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας ως προαπαιτούμενο την είσπραξη του 100% των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Η ΔΕΗ κατανοώντας την ανάγκη των Τραπεζών για πρόσθετες εξασφαλίσεις λόγω αφενός της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της εταιρίας και αφετέρου της στενής εποπτείας τους από τον SSM μπήκε σε αυτή τη συζήτηση, θέτοντας ωστόσο όριο στην απαίτηση των Τραπεζών το 25% των εσόδων από τη λιγνιτικές μονάδες.
Αν και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν από μεγάλη απόσταση στην πορεία των διαπραγματεύσεων επικράτησαν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις και αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία.
Κύκλοι μάλιστα της ΔΕΗ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κατ’ αρχήν συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, έτσι ώστε να περάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Τραπεζών και να προχωρήσει στη συνέχεια η υπογραφή της.

Προαπαιτούμενο για τον διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Η συμφωνία Τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης το 2019 αποτελεί ανεπίσημα ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους.
Τα δάνεια έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ με ρήτρες για την περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων λόγω σημαντικής αλλαγής της περιουσιακής της βάσης και η πώληση περιουσιακών της στοιχείων προϋποθέτει ουσιαστικά την συναίνεση των Τραπεζών γι’ αυτό.
Μάλιστα, η σχετική συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί πριν την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων που έχει οριστεί για τον Μάιο του 2018.
Το δάνειο των 1,3 δισ. ευρώ που καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν οι ελληνικές Τράπεζες μέχρι τον Απρίλιο του 2019 αποτελεί μέρος του 5ετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,27 δισ. που είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2014 και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει χορηγηθεί σε εταιρία στην Ελλάδα.
Συνολικά η ΔΕΗ θα πρέπει την διετία 2018 - 2019 να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Το 2018 λήγουν δάνεια ύψος 250 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και 190 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.
Το 2019 λήγει το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, 350 εκατ. ευρώ από το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, μετά την προπληρωμή ύψους 150 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους προσφάτως και 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης