Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί και να απειλεί, αλλά τα σύνορα είναι αδιαμφισβήτητα

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί και να απειλεί, αλλά τα σύνορα είναι αδιαμφισβήτητα
Θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής η Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλεί και να απειλεί όσο θέλει, αλλά στο Αιγαίο υπάρχουν τετελεσμένα και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας και του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζουν ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία.
«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται.
Πρέπει να αποδεχθεί τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση της ρητορικής έντασης» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό με το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα στην περιοχή των Φούρνων, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από πρωτοβουλίες ιδιωτών, τονίζοντας σχετικά με την ενέργεια των τριών Ελλήνων ότι καλό θα ήταν και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες.
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν κερδίζει από αυτήν την πολιτική της προκλητικότητας.
Η Ελλάδα είναι αυτή που κερδίζει έδαφος.
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ.
Η Τουρκία μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» επεσήμανε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον.
«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. 
Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης.
Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να υψώνουμε τους τόνους με την Τουρκία».
Όπως είπε, δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης του Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου..
Πάντως, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι παρά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί.
Όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, υποστήριξε ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών είναι κοντά το κλείσιμο της δικονομικής διαδικασίας της υπόθεσης, επισημαίνοντας πάντως ότι το θέμα θα μπορούσε να είχε κλείσει εντός 48 ωρών.

Καθαρή έξοδος χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης
Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα είναι καθαρή τον ερχόμενο Αύγουστο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την καθαρή έξοδο της Ελλάδας.
Σχετικά με το ΔΝΤ και τις προβλέψεις του ο κ.Τζανακόπουλος επεσήμανε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει πλέον καμία αξιοπιστία και πως δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης