Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Άνοδος +1,26% για FTSE 100 στο Λονδίνο

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Άνοδος +1,26% για FTSE 100 στο Λονδίνο
Στο επίκεντρο παραμένουν πάντα οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή
(upd) Oριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα (18/4/2018) η Wall Street, στον απόηχο ορισμένων ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η Beige Book της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρούσε οριακά κατά 0,1% στις 24.779 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.714 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα, στις 7.307 μονάδες.
Η μετοχή της Morgan Stanley σημειώνει οριακή άνοδο, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική τράπεζα ανέφερε μια σημαντική άνοδο στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2018, δεχόμενα ώθηση από τους χαμηλότερους φόρους, καθώς και από την αυξημένη δραστηριότητα στις αγορές.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley «εκτοξεύτηκαν» κατά 38%, στα 2,67 δισ. δολ. ή 1,45 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 1,26 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της Morgan Stanley ενισχύθηκαν στα 11,08 δισ. δολ. από 9,75 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στα 10,36 δισ. δολ.
Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο James Gorman, η Morgan Stanley αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της, που έχει σχεδιαστεί ώστε να καθιστά τα έσοδα περισσότερο προβλέψιμα καθώς και να μειώσεις τους κινδύνους.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η τράπεζα έθεσε τους νέους της οικονομικούς στόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων φαίνονται εύκολα προσπελάσιμοι, ιδίως λόγω των φορολογικών περικοπών.
Kέρδη άνω του 6% καταγράφει η μετοχή της United Airlines, καθώς η εταιρεία ανέφερε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018.
Η περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει θετικά.
Σύμφωνα με την Thomson Reuters I/B/E/S, από τις εταιρείες του δείκτη - βαρόμετρου S&P 500 που έχουν ήδη δημοσιεύσει αποτελέσματα, το 74% έχουν αναφέρει κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και το 79% καλύτερες πωλήσεις. Ισχυρή πτώση άνω του 7,3% καταγράφεται στη μετοχή της IBM, στον απόηχο της χθεσινής δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο 2018, που ήταν τα χαμηλότερα της τελευταίας πενταετίας.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στην «Beige Book» που αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τάχθηκε σήμερα υπέρ δύο ακόμη αυξήσεων των επιτοκίων εντός του 2018, πέραν της μίας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, προειδοποιώντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να «συσφίξει» τη νομισματική της πολιτική με υπομονή και σταδιακά.
Μιλώντας στο δίκτυο «Fox Business», ο Kaplan προειδοποίησε ακόμη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα μετριαστεί το 2019 και το 2020, ενώ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί.
Εν τω μεταξύ, ελαφριά αύξηση της μεταβλητότητας καταγράφεται σήμερα, με τον δείκτη Cboe Volatility Index (VIX) να ξεπερνά προς στιγμήν τις 16 μονάδες, μία ημέρα αφότου υποχώρησε κάτω από τις 15 μονάδες για πρώτη φορά από τις 9 Μαρτίου 2018.
Στις 19:45, ο VIX, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, διαμορφωνόταν στις 15,8 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,3%, ενώ νωρίτερα είχε καταγράψει αύξηση σχεδόν 9%.


Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 1,2%, στα 10,7 δολ. 

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, ισχυρά κέρδη 1,26% στο Λονδίνο

Την ίδια ώρα, με ήπια άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην του Λονδίνου που ενισχύθηκε σημαντικά χάρη στην αποδυνάμωση της στερλίνας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν πάντα οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 381,85 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 12.590,83 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,50% υψηλότερα στις 5.380,17 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,26% στις 7.317,34 μονάδες.


Ο FTSE 100 σημείωσε ράλι παρά την απροσδόκητη πτώση που ανακοινώθηκε για τον ετήσιο πληθωρισμό στη Βρετανία, που ήταν μάλιστα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν ετήσια άνοδο 2,5%, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας.
Ειδικότερα, περί τις 19:00, η λίρα υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,42 δολ., ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 87 πένες.
Η μετοχή της Danone ενισχύθηκε κατά 1,5%, καθώς ο γαλλικός όμιλος τροφίμων ανέφερε πωλήσεις καλύτερες των προβλέψεων για το α’ τρίμηνο του 2018, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για παιδικές τροφές στην Κίνα.
Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε ο κλάδος πρώτων υλών, καταγράφοντας κέρδη 4,4%, ενώ τις χειρότερες ο κλάδος αυτοκινήτων, με πτώση 1%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν πτώση των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων αυτοκινήτων κατά 5,3% για τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν στα 1,79 εκατ. οχήματα συνολικά, ενώ σημείωσαν την πρώτη πτώση από το 2014.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε τόσο στη Wall όσο και στις ευρωαγορές, με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ να συνεχίζει ωστόσο να παροκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,42% στις 22.158,20 μονάδες, δεχόμενος ώθηση τόσο από της πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου, όσο και από την άνοδο των εξαγωγών που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο του 2018.
Οι εξαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος να διαμορφωθεί στο +4,9%.
Η παραπάνω άνοδος βοήθησε στην ενίσχυση των εξαγωγών για το σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο κατά 10,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω ετήσια άνοδος αποτελεί την πρώτη άνοδο μετά από τρία χρόνια.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 5.861,40 μονάδες, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στον τομέα της ενέργειας, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 1,07%, κλείνοντας στις 2.479,98 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 2,76%.
Ο δείκτης Shanghai Composite διέκοψε το πτωτικό σερί των τεσσάρων ημερών, κλείνοντας με άνοδο 0,80% στις 3.091,31 μονάδες, ενώ ανάκαμψη σημείωσε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, κλείνοντας στο +0,74% και στις 30.284,25 μονάδες.
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, κλείνοντας στο +0,35% και στις 10.847,89 μονάδες, με τους κλάδους των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, των μηχανημάτων και των υαλοπινάκων να καταγράφουν άνοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης