Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στην Τουρκία για την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στην Τουρκία για την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ
550 εκατ. δολ. για τη δημιουργία κουρδικού στρατού.
Η Τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους χειρότερους φόβους της. Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν με το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων την δημιουργία Κουρδικής στρατιωτικής δύναμης 65.000 ανδρών, στις περιοχές που οι Κούρδοι ελέγχουν στην Β. Συρία. Αυτή η απόφαση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και σίγουρα δημιουργεί ακόμα ένα "πονοκέφαλο" για τη συνέχιση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία.

Ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα

Αν και το σχέδιο είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο, σήμερα έρχονται περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2019 με αμερικανική χρηματοδότηση.
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση Trump είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο 300 εκατ. δολάρια για τον εξοπλισμό των μαχητών του YPG για την αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία, ενώ 250 εκατ. δολάρια πρόκειται να δοθούν από τον αμερικανικό προυπολογισμό για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας της Συρίας, στις περιοχές που οι Κούρδοι ελέγχουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για kurdish army in syria
Σύμφωνα με το σχέδιο των Αμερικανών, τα χρήματα που θα δώσουν στους Κούρδους θα χρηματοδοτήσουν και θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική δύναμη 30.000 ανδρών για την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του ISIS και την δημιουργία μιας δύναμης επιβολής της τάξης 35.000 ανδρών στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Πώς κατανέμονται τα ποσά της βοήθειας

Η κατανομή των 300 εκατ. δολάρια που θα δοθούν για την δημιουργία και τον εξοπλισμό της κύριας πολεμικής δύναμης των Κούρδων έχει ως εξής:
- 162,6 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά οπλισμού, οχημάτων, πυρομαχικών, τηλεπικοινωνιών
- 8 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν για την κάλυψη βασικών ανθρωπιστικών αναγκών
- 28 εκατ. δολάρια για έξοδα μεταφοράς και οργάνωσης
- 101,5 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης των 30.000 ανδρών.
- 250 εκατ. δολάρια θα δοθούν για την εκπαίδευση και οπλισμό των 35.000 οργάνων της εσωτερικής τάξης και συνοριοφύλαξης.
Μεταξύ άλλων, το στρατιωτικό υλικό που οι Κούρδοι θα λάβουν από τις ΗΠΑ και το οποίο θα προέλθει από τα αποθέματα ή τις βιομηχανίες των χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ είναι 25.000 τυφέκια ΑΚ-47, 1.500 ελαφρά πολυβόλα, 500 βαρέα πολυβόλα, 400 αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-7, 95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, 20 όλμοι των 60 χιλ. και 60 όλμοι των 120 χιλ.

Σχετική εικόνα
Το συνολικό κόστος αυτών των όπλων μαζί με τα πυρομαχικά τους θα φτάσει τα 71 εκατ. δολάρια. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση Trump, προτού ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία μέσα σε έξι μήνες.
Φυσικά τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα δε μετα και την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια δύναμη από αραβικές χώρες της οποία θα ηγούνται οι ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για us mercs in syria
Αξίζει να τονισθεί ότι στη Β. Συρία και τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ διατηρούν 2.200 καταδρομείς και 5.508 "εργολάβους" -ευφημισμός για τους μισθοφόρους- από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, εκ των οποίων οι 400 έχει αναλάβει καθήκοντα φύλαξης εγκαταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης