Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έμαθε από τα λάθη του το ΔΝΤ ή και πάλι οι προβλέψεις θα αποδειχθούν άστοχες;

tags :
Έμαθε από τα λάθη του το ΔΝΤ ή και πάλι οι προβλέψεις θα αποδειχθούν άστοχες;
Πως θα επηρεαστεί το clean exit της Ελλάδας από τις προβλέψεις του ΔΝΤ;
Μπορεί πολλοί στην Ελλάδα να έπαθαν... σοκ (;) με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την ελληνική οικονομία, αλλά προφανώς και αγνοούν την "ιστορία" του Ταμείου για τις επιδόσεις της χώρας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook, το Ταμείο προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2018, με τη νέα πρόβλεψη να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017 στην ίδια έκθεση το Ταμείο είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,6%, δηλαδή ήταν αρκούντως πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα από ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Χωρίς να μπορούμε ταχθούμε υπέρ ή κατά των προβλέψεών του, το ΔΝΤ συστηματικά έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, για ένα διάστημα και κυρίως στο τέλος του δευτέρου μνημονίου, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είχαν γίνει… ανέκδοτο!



Μάλιστα, το ίδιο το Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) έχει κατακρίνει τις εκτιμήσεις του Ταμείου, στοιχειοθετώντας και τους λόγους για τους οποίους έγιναν τα λάθη.
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του ΙΕΟ, τονίστηκαν οι λάθος πολλαπλασιαστές, η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των αποταμιευτών, καθώς και η ανεπάρκεια της διοικητικής μηχανής.
Σήμερα το ΔΝΤ ετοιμάζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Και οι νέες εκτιμήσεις του αλλάζουν άρδην την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και φυσικά την ικανότητα της να διαχειριστεί την μετά το μνημόνιο εποχή.
Η «καθαρή έξοδος» ούτως ή άλλως αποτελεί απλά μία ρητορική υπερβολή, κάτι το οποίο σαφώς γνωρίζει και το οικονομικό επιτελείο, με δεδομένο ότι όλες οι χώρες οι οποίες είτε εξήλθαν μνημονίων είτε τα δημοσιονομικά τους μεγέθη είναι δυσμενέστερα των κανόνων του Μάαστριχτ βρίσκονται υπό εποπτεία, τουλάχιστον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σαφώς η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν αποτελεί… ευαγγέλιο και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή –μία τακτική στην οποία, άλλωστε, τόσο το Ταμείο όσο και η Κομισιόν μας έχουν συνηθίσει- αλλά αποτυπώνει και τη διάθεση του Ταμείου έναντι της Ελλάδας, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Ευρωζώνη.
Τέλος, μπορεί κανείς να διαφωνήσει εάν το ΔΝΤ είναι ο κύριος οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες στους σχεδιασμούς των ελληνικών προγράμματων;
Ασφαλώς, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ωστόσο το ΔΝΤ συμμετείχε ως ένας ανεξάρτητος και έμπειρος θεσμικός οργανισμός.
Εάν έκανε αυτά τα λάθη, θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα διδάγματα από τη συμμετοχή του στα ελληνικά προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης