Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Δεν έγινε καμία επίθεση με χημικά όπλα στην Douma της Συρίας

Independent: Δεν έγινε καμία επίθεση με χημικά όπλα στην Douma της Συρίας
Στο συμπέρασμα ότι δεν έγινε επίθεση με χημικά αέρια στη συριακή πόλη Douma καταλήγει διάσημος πολεμικός ανταποκριτής της «Independent»
Στο συμπέρασμα ότι δεν έγινε επίθεση με χημικά αέρια στη συριακή πόλη Douma καταλήγει διάσημος πολεμικός ανταποκριτής της «Independent», «κόντρα» σε σχεδόν κάθε αξίωση που κυκλοφορεί από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο βραβευμένος ρεπόρτερ Robert Fisk επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν βρήκε στοιχεία για μια μαζική χημική επίθεση, αλλά και ότι πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που βίωσαν το χάος της νύχτας της 7ης Απριλίου 2018, του τόνισαν ότι η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα δεν συνέβη ποτέ.
Ο Fisk είναι ο πρώτος δημοσιογράφος από χώρα της Δύσης που έφτασε και έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ από την περιοχή όπου συνέβη η φερόμενη χημική επίθεση, για την οποία κατηγορούνται ευρέως οι δυνάμεις του σύρου προέδρου, Bashar al Assad.
Γράφοντας από την Douma στην ανατολική Ghouta, ο Fisk πήρε συνέντευξη από έναν Σύρο γιατρό που εργάζεται στο νοσοκομείο που εμφανίζεται σε ένα από τα γνωστά βίντεο που έχουν προβληθεί τις τελευταίες ημέρες, στο οποίο απεικονίζονται τα θύματα της φερόμενης επίθεσης με χημικά.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Fisk, ο Σύρος γιατρός, επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του βίντεο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι ασθενείς δεν είχαν πληγεί από αέρια, «αλλά ήταν καταβεβλημένοι από την έλλειψη οξυγόνου στα γεμάτα από σκουπίδια τούνελ και υπόγεια στα οποία ζουν, σε μια νύχτα με δυνατό άνεμο και βομβαρδισμούς που δημιούργησαν μια θύελλα σκόνης».
Ο Fisk μάλιστα κατονομάζει τον γιατρό, κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία αυτών που ισχυρίζεται, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα άλλα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για επίθεση με χλώριο επικαλούνται «ανώνυμους γιατρούς» και «ανώνυμες πηγές της αντιπολίτευσης».
«Ήμουν με την οικογένειά μου στο υπόγειο του σπιτιού μου, τριακόσια μέτρα από εδώ εκείνη τη νύχτα, αλλά όλοι οι γιατροί ξέρουν τι συνέβη.
Υπήρχαν πολλοί βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τα αεροσκάφη ήταν πάντα πάνω από την Douma το βράδυ, αλλά εκείνη τη νύχτα υπήρχε δυνατός άνεμος και τεράστια σύννεφα σκόνης άρχισαν να μπαίνουν στα υπόγεια και τα κελάρια όπου ζουν οι άνθρωποι.
Οι άνθρωποι άρχισαν να φτάνουν εδώ υποφέροντας από υποξία, απώλεια οξυγόνου.
Τότε κάποιος στην πόρτα, ένα “Λευκό Κράνος», φώναξε “Αέριο!”, και δημιουργήθηκε πανικός.
Οι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν νερό ο ένας πάνω στον άλλο.
Ναι, το βίντεο γυρίστηκε εδώ, είναι αυθεντικό, αλλά αυτό που βλέπετε είναι άνθρωποι που υποφέρουν από υποξία, όχι δηλητηρίαση με αέριο», δήλωσε ο γιατρός Dr. Assim Rahaibani.
Εκτός από τη συνέντευξη του γιατρού, ο Fisk επικαλείται τις μαρτυρίες πολλών κατοίκων.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους μίλησα ανάμεσα στα ερείπια της πόλης, που δήλωσαν ότι “δεν έχουν πιστέψει ποτέ” σε ιστορίες με χημικά αέρια - οι οποίες συνήθως κυκλοφορούν από τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης