Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Κέρδη +1,26% στο Λονδίνο

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Κέρδη +1,26% στο Λονδίνο
Με ήπια άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην του Λονδίνου που ενισχύθηκε σημαντικά χάρη στην αποδυνάμωση της στερλίνας
Με ήπια άνοδο έκλεισαν σήμερα (18/4/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πλην του Λονδίνου που ενισχύθηκε σημαντικά χάρη στην αποδυνάμωση της στερλίνας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν πάντα οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 381,85 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 12.590,83 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,50% υψηλότερα στις 5.380,17 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,26% στις 7.317,34 μονάδες.


Ο FTSE 100 σημείωσε ράλι παρά την απροσδόκητη πτώση που ανακοινώθηκε για τον ετήσιο πληθωρισμό στη Βρετανία, που ήταν μάλιστα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν ετήσια άνοδο 2,5%, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας.
Ειδικότερα, περί τις 19:00, η λίρα υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,42 δολ., ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 87 πένες.
Η μετοχή της Danone ενισχύθηκε κατά 1,5%, καθώς ο γαλλικός όμιλος τροφίμων ανέφερε πωλήσεις καλύτερες των προβλέψεων για το α’ τρίμηνο του 2018, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για παιδικές τροφές στην Κίνα.
Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε ο κλάδος πρώτων υλών, καταγράφοντας κέρδη 4,4%, ενώ τις χειρότερες ο κλάδος αυτοκινήτων, με πτώση 1%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν πτώση των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων αυτοκινήτων κατά 5,3% για τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν στα 1,79 εκατ. οχήματα συνολικά, ενώ σημείωσαν την πρώτη πτώση από το 2014.
Όπως τόνισε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η πτώση οφείλεται μεταξύ άλλων και στα ισχυρά αποτελέσματα που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη σύγκριση σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16%, ενώ σε Ιταλία και Γερμανία καταγράφηκε πτώση 5,8% και 3,4% αντίστοιχα.
Αντίθετα, οι πωλήσεις σε Γαλλία και Ιταλία ενισχύθηκαν κατά 2,2% και 2,1% αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες των υπόλοιπων χωρών.
Μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Ford Motor, με τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 15%, ενώ οι πωλήσεις για τα οχήματα της Fiat Chrysler κατέγραψαν πτώση 8%, με τη μετοχή της στο ιταλικό χρηματιστήριο να ενισχύεται, πάντως, κατά 0,6%.
Στον αντίποδα, οι πωλήσεις της Peugeot «εκτοξεύτηκαν» κατά +60%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αγορά της γερμανικής εταιρείας Opel το περασμένο έτος, ενώ εξαιρουμένων των οχημάτων της Opel, η άνοδος περιορίστηκε στο +1,4%.
Η μετοχή της Peugeot υποχώρησε σήμερα κατά 0,7%.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών παρέμειναν περιορισμένα λόγω των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι τον Μάρτιο του 2018 διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων, στο +1,3%.
Ο χαμηλός πληθωρισμός ενισχύει την επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσον αφορά τον χρόνο απόσυρσης των μέτρων στήριξης.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης