Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Δεν κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Δεν κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Deloitte ανέδειξαν ότι η Ελλάδα χάνει σε ανταγωνιστικότητα εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας από το 2009 έως το 2017
Ο πρωθυπουργός να γίνει ο πρεσβευτής για την προσέλκυση επενδύσεων είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος σε ερώτηση του bankingnerws αν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι δεν υπάρχει κριτική ενώ  αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να υλοποιούνται με πιο γρήγορα βήματα και τόνισε ότι στηρίζει την κάθε κυβέρνηση που  προχωρά την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε το πρόβλημα  του ελλείμματος των επενδύσεων στα  χρόνια των Μνημονίων.
Χαρακτήρισε στρεβλή και αντιπαραγωγικές τις επενδύσεις που έγιναν στο παρελθόν στις κατοικίες και  ανέφερε ότι μόνο οι επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και ειδικότερα στη μεταποίηση έχουν  πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Deloitte ανέδειξαν ότι η Ελλάδα χάνει σε ανταγωνιστικότητα εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας από το 2009 έως το 2017.  
Η αποεπένδυση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αποτιμήθηκε στα 100  δισ. ευρώ σημειώνοντας  πτώση κατά 62,8%.
Το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές  προς ακαθάριστες) παρέμεινε αρνητικό το 2017 και εμφάνισε πρόσημο -3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της οικονομίας με αποτέλεσμα να πλήττεται η παραγωγική της  βάση.
Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 είναι στο 20% ενώ στην Ελλάδα στο 13% το 2017.  
Ο ΣΕΒ θεωρεί αναγκαίο τον υπερδιπλασιασμό των παραγωγικών επενδύσεων έως το 2025 οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σε ετήσια βάση πρέπει να  πραγματοποιούνται επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ το χρόνο από 20 δισ.  σήμερα.  
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στην προσέλκυση των επενδύσεων.
Πιο αναλυτικά στην επίδραση της φορολογίας στην κινητοποίηση επενδύσεων η Ελλάδα καταλαμβάνει την 137η θέση σε 137 χώρες έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι η 79η θέση.
Στην κατηγορία «Διοικητικά βάρη» η Ελλάδα βρίσκεται στην 130 η θέση σε σύνολο 137 χωρών.
Στην κατηγορία των «Θεσμών» στην 87η θέση σε σύνολο 137 χωρών όταν ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ είναι η 68η θέση.
Η « Ανάπτυξη συνεργατικών σχηματιστών – οικοσυστημάτων» την 121η θέση έναντι 32η που είναι ο μέσος  όρος των χωρών της ΕΕ.
Στην επίλυση δικαστικών διαφορών η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση σε 190 χώρες έναντι 32η θέση  που είναι οι χώρες της ΕΕ.  
Ο «Χρόνος επίλυσης διαφορών» φθάνει τις 964 ημέρες περισσότερο από 2,5 χρόνια όταν στην ΕΕ τα ζητήματα αυτά λύνονται σε 271 ημέρες  
Στις χρήσεις Γής και μεταβιβάσεις η Ελλάδα κατέχει 145η θέση και απαιτούνται 10 διαδικασίες όταν ο μέσος όρος φθάνει στην 48η θέση για τις χώρες της ΕΕ.
Στην άδεια κατασκευής η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση έναντι 42η που είναι οι χώρες της ΕΕ.
Στην «καινοτομία» η Ελλάδα  βρίσκεται στην 75 θέση.
Ο ΣΕΒ  διοργανώνει συνέδριο « Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» στις 23 και 24 Απριλίου που σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και τα 35 αντικίνητρα που έχει σήμερα η χώρα και αποτρέπει τις επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές και φιλοδοξεί να προβάλει τις καλές πρακτικές που υλοποιούν 35 χώρες για 9 παραγωγικές επενδύσεις.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης