Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού

Μητσοτάκης: Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού
Στόχος της κυβέρνησης είναι το υπ. Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών είπε ο κ.Μητσοτάκης
Την θέση ότι με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.
«Για μένα και για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν «μπλε», «ροζ», «πράσινοι» ή «κόκκινοι» αυτοδιοικητικοί.
Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές.
Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω.
H κυβέρνηση θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της.
Και επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει να προκαλέσει την μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με το χρόνο των εκλογών» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσίασε χθες ο υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας.
Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
Θα το ξαναπώ: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.
O πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
O σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.
Αυτό θέλουν.
Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού.
Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες.
Μόνο ο κ. Τσίπρας…» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική γιατί η κυβέρνηση θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές πριν τις αυτοδιοικητικές.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις βουλευτικές εκλογές.
Η αποδοχή ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν γίνει νωρίτερα και η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποός δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ισχύοντα νόμο και θα ανοίξει διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για την βελτίωσή του στην συνέχεια.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, τονίζοντας ότι «ο μεγάλος ασθενής στην πατρίδα μας είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος».

«Ένα κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
 Σχεδιάζουμε ακόμα με όρους του 19ου αιώνα και υλοποιούμε με εργαλεία από τα μέσα του 20ου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η νομοθεσία παραμένει κατακερματισμένη, αρμοδιότητες και γραφειοκρατία ταλανίζουν τη σχέση κράτους-δήμων-περιφερειών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται αναβάθμιση.
Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μικρότερο, επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους δήμους και περιφέρειες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά τις περικοπές που έγιναν η αυτοδιοίκηση δεν παράγει ελλείμματα και δεν έχει μεγάλα χρέη.
Ο κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε σύσταστη Ταμείου Αυτοδιοικήσης με θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προυπολογισμό και πρόσθεσε ότι «θα διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους και να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, ενώ θα ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Σημείωσε ακόμη ότι  η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να ενθαρρύνετα ενώ έκανε λόγο για πιλοτική μεταφορά Κέντρων Υγείας στους Δήμους στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού τους ρόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης