Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες -0,5% για Dow Jones λόγω τεχνολογικών πιέσεων, με εταιρικά και ομόλογα ΗΠΑ στο επίκεντρο

Απώλειες -0,5% για Dow Jones λόγω τεχνολογικών πιέσεων, με εταιρικά και ομόλογα ΗΠΑ στο επίκεντρο
Ήπιες απώλειες καταγράφει ο Dow Jones, ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές
(upd) Aπώλειες καταγράφει σήμερα (19/4/2018) η Wall Street, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να είναι στραμμένα σε εταιρικά αποτελέσματα και στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν πάντα οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,5% στις 24.622 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,8% στις 2.688 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,9% χαμηλότερα, στις 7.232 μονάδες.
Ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται πιέσεις, μετά από μια απογοητευτική πρόβλεψη που δημοσίευσε η ασιατική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing (TMSC).
Ειδικότερα, η TMSC εκτίμησε ότι τα έσοδά της για το β’ τρίμηνο 2018 θα κυμανθούν μεταξύ 7,8 και 7,9 δισ. δολ., αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών της Wall Street, που κάνουν λόγο για έσοδα 8,8 δισ. δολ.
Η πρόβλεψη αυτή ασκεί πιέσεις σε ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί περισσότερο από 2%, ενώ οι μετοχές των Nvidia και Advanced Micro Devices σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 3% και 2,5% αντίστοιχα.
Η μετοχή της Procter & Gamble υποχωρεί περισσότερο από 3%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο ανέφερε μειωμένα κέρδη για το α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,51 δισ. δολ., ή 95 σεντς ανά μετοχή, στο γ’ τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου 2018, από 2,52 δισ. δολ., ή 93 σεντς ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Νωρίτερα σήμερα, η P&G συμφώνησε να εξαγοράσει τη μονάδα υγείας της Merck KGaA, έναντι περίπου 3,4 δισ. ευρώ, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Η P&G ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό της κοινοπραξίας της PGT Healthcare με την Teva Pharmaceutical Industries, λέγοντας ότι οι προτεραιότητες και οι στρατηγικές της δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την Teva.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Blackstone ενισχύεται κατά 1,8%, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη σημαντικά μειωμένα αλλά καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών για το α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η Blackstone ανέφερε ότι το οικονομικό της κέρδος, το οποίο αντανακλά τις μεταβολές στην αξία των μη πραγματοποιηθεισών επενδύσεων, μειώθηκε στα 792 εκατ. δολ., ή 65 σεντς ανά μετοχή, από 967,9 εκατ. δολάρια, ή 81 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με το αποτέλεσμα να είναι, πάντως, καλύτερο των προσδοκιών των αναλυτών για 47 σεντς.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει μέρισμα 35 σεντς για το τρίμηνο, σε σύγκριση με 87 σεντς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Παράλληλα, ισχυρή αύξηση - περί του 7% - καταγράφει και η μετοχή της American Express, στον απόηχο των άκρως ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα καθαρά κέρδη της American Express κατέγραψαν αύξηση 23% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. δολ. ή 1,86 δολ. ανά μετοχή, έναντι 1,3 δισ. ή 1,35 δολ. ανά μετοχή του αντίστοιχου τρίμηνου του προηγούμενου έτους.
Η περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με την Thomson Reuters I/B/E/S, από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 79% έχουν ανακοινώσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ το 83% έχουν παρουσιάσει καλύτερες πωλήσεις.
Την ίδια ώρα, τους επενδυτές ανησυχούν οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να ξεπερνά το 2,91%.
Παρόμοια επίπεδα στο 10ετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είχαν πυροδοτήσει νωρίτερα αυτόν το έτος το «κύμα» διόρθωσης στη Wall Street.
Στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλουν και οι - ολοένα και περισσότερες - εκτιμήσεις για «εκτόξευση» του πληθωρισμού, λόγω και της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Την ίδια στιγμή, δεν έχει υποχωρήσει δραστικά η γεωπολιτική αβεβαιότητα για νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον στη Συρία, όπως και ο κίνδυνος για έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια των προστατευτικών πολιτικών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Στις 21:00, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε υψηλό δέκα ετών, στο 2,43% (+0,2%).


Σε ό,τι αφορά στο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, οι αποδόσεις για το 10ετές και το 30ετές χρεόγραφο διαμορφώνονται σε 2,91% και 3,10% αντίστοιχα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 1.000 μειωμένες εμφανίστηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση που είχε καταγράψει τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 232.000, την εβδομάδα μέχρι τις 14 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν πάντα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά και τα χτυπήματα κατά της Συρίας, που πραγματοποίησαν το περασμένο σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, σε «απάντηση» στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Douma.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,3%, διαπραγματευόμενο στα 10,76 δολ.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εν τω μεταξύ, με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,02% υψηλότερα, στις 381,95 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,19% στις 12.567,42 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,16% στις 7.328,92 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,21% υψηλότερα, στις 5.391,64 μονάδες.


Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών, σημειώνοντας απώλειες 1,9% στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Unilever διολίσθησε κατά 2,2%, καθώς ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός ανέφερε πωλήσεις για το α’ τρίμηνο του 2018 που σε μεγάλο βαθμό ήταν αντίστοιχες των προσδοκιών των αναλυτών.
Σημαντικά κέρδη 7,4% κατέγραψε η μετοχή της Publicis Group, προσφέροντας ώθηση στο σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου μέσων ενημέρωσης (+1,7%).
Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις καλύτερες των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, υποχώρησε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 35,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2018, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Κέρδη στην Ασία

Με άνοδο έκλεισαν και σήμερα Πέμπτη (19/4) οι αγορές στην Ασία, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς το πετρέλαιο παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 22.191,18 μονάδες, καθώς το δολάριο εξακολουθεί να ενισχύεται έναντι του γιεν.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,33% κλείνοντας στις 5.881 μονάδες, με την ανεργία της χώρας να παραμένει στο 5,5% και τον Μάρτιο του 2018, ενώ κέρδη σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,25% και στις 2.486,10 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite συνέχισε την ανάκαμψή του μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, κλείνοντας στο +0,84% και στις 3.117,38 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 1,40% και έκλεισε στις 30.708,44 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης