Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο μέχρι τις τουρκικές εκλογές (24/6) προετοιμάζεται το Μαξίμου

Για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο μέχρι τις τουρκικές εκλογές (24/6) προετοιμάζεται το Μαξίμου
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέχρι και τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει μία πολιτική ρητορικής έντασης και προκλήσεων, καθώς αυτό συσπειρώνει το δικό του εκλογικό κοινό και του δίνει πόντους
Για ένα καυτό δίμηνο στο Αιγαίο ετοιμάζεται η κυβέρνηση μέχρι τις τουρκικές εκλογές και ενώ η Άγκυρα την υποβάλλει σε σκοτσέζικα ντους, άλλοτε τηλεφωνόντας στον Έλληνα πρωθυπουργό για συλληπητήρια και άλλοτε χαρακτηρίζοντας τουρκική περιοχή τα Ίμια.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέχρι και τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει μία πολιτική ρητορικής έντασης και προκλήσεων, καθώς αυτό συσπειρώνει το δικό του εκλογικό κοινό και του δίνει πόντους.
Το δυστύχημα είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας συμφωνούν στην επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας και πλειοδοτούν σε προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο θα συνεχιστεί.Την δήλωση του αναπληρωτή του επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.
Ωστόσο στην ανάλυσή της ελληνικής κυβέρνηση δεν είναι αυξημένος ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με επιλογή του Τούρκου προέδρου.
Θεωρεί όμως πάντα ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν αποκλείεται από λάθος, και εφόσον η τουρκική πλευρά θα μπορεί να μεταθέσει την ευθύνη στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό αποδοκιμάζει ενέργειες όπως η τοποθέτηση της σημαίας στις βραχονησίδες από τους Έλληνες πολίτες. «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με ΣΔΙΤ», απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στο ερώτημα για το αν είναι δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να σηκώνουν την σημαία σε όλη την επικράτεια.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι στο τέλος αυτής της περιόδου με το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Αθήνα θεωρεί ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει πέρα απά τις απειλές και τις προκλήσεις για τον επιπλέον λόγο ότι δεν εμπιστεύεται τις δικές του ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση η εμπιστοσύνη μεταξύ του τουρκικού στρατού και της ηγεσίας Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα, δεν έχει αποκατασταθεί.
Μία πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους στρατιωτικούς να επαναλάβουν το εγχείρημά τους, με μεγαλύτερη επιτυχία.
Πάντως παρά το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τον χαμό του πιλότου μας, όπου του είπε ότι θα τον ενημερώνει για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, στην κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξοι.
Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως αξιολογεί θετικά την στάση της Ευρωπαικής Ένωσης με τις συνεχείς αποδοκιμασίες προς την Άγκυρα και για την προκλητική τους συμπεριφορά αλλά και για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πάντως η κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι η απομάκρυνση της Άγκυρας από την ΕΕ θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.
Στην κυβέρνηση πάντως αποδοκιμάζουν φήμες ότι και από την πλευρά της φλερτάρει με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, προκειμένου να βγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και στο Σκοπιανό.
Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο σημειώνουν ότι το παιχνίδι των εντάσεων με την Τουρκία την ευνοεί και εκεί αποδίδουν και την όψιμη στροφή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις τους από το Καστελόριζο.
Η κυβέρνηση η οποία υποχώρησε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας του Σκοπιανού προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με «την ψύχραιμη αλλά αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκία»  και με τις σχετικές δηλωσεις και διαρροές όπως πχ με την διαχείριση του επεισοδίου στην Ρω με τους πυροβολισμούς κατά του τουρκικού ελικοπτέρου.
Το παιχνίδι αυτό παρακολουθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία αποδίδει ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι με τους άστοχους χειρισμούς της ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, ενώ δεν αντιμετωπίζει με τον δέοντα διπλωματικό τρόπο την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης