Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά - Καταρρέει η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας

Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά - Καταρρέει η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας
Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά - Καταρρέει η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας
Η υποχώρηση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας στο άμεσο μέλλον έχει προεξοφληθεί και σε μεγάλο βαθμό ήδη από τις αγορές.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανή η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της παραγωγής και μερικές πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες ότι μια τέτοια καταστροφή θα γίνει πραγματικότητα.



Το Reuters ανέφερε ότι η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA καταρρέει, με τους εργαζόμενους να αποχωρούν με τρομακτικό ρυθμό.
Οι συνθήκες για τους εργαζόμενους έχουν επιδεινωθεί εδώ και χρόνια, με έλλειψη τροφίμων, μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υπερπληθωρισμό που καταστρέφει την αξία των μισθών.
Από το 2017 όμως, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro απομάκρυνε τον επικεφαλής της PDVSA και παρέδωσε τον έλεγχο της εταιρίας  στους στρατιωτικούς προκειμένου να κρατήσει τις ένοπλες δυνάμεις στο πλευρό του.
Όμως, ο στρατηγός Manuel Quevedo επιτάχυνε μόνο την παρακμή της PDVSA, που κάποτε είχε τη φήμη του ως μία από τις καλύτερα διαχειριζόμενες κρατικές εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο.
Το Reuters αναφέρει ότι περίπου 25.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την PDVSA μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018! Η PDVSA απασχολεί περίπου 146.000 εργαζόμενους.
Χιλιάδες εργαζόμενοι αποχωρούν από τα εργοτάξια, φτάνουν να εργάζονται πεινασμένοι, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο σε ριψοκίνδυνα διυλιστήρια, όλα για ένα μισθό που δεν καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα.
Η αποχώρηση των εργαζομένων έχει αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα,  ώστε η εταιρεία έχει σε ορισμένες περιπτώσεις αρνηθεί τις παραιτήσεις.
Ωστόσο το αρνητικό κλίμα επικρατεί και στα υψηλά κλιμάκια της εταιρίας.
Το Reuters αναφέρει ότι ο στρατηγός Quevedo «απομάκρυνε γρήγορα τους ανώτερους αξιωματούχους της επιχείρησης μόλις ανέλαβε τη διοίκηση».
Η απώλεια τόσο των εργαζόμενων όσο και των μηχανικών είναι προάγγελος ότι θα συνεχιστούν οι απώλειες στην παραγωγή πετρελαίου.
Το Reuters αναφέρει ότι ορισμένες πλατφόρμες στην περιοχή του Orinoco, όπου η PDVSA παράγει πετρέλαιο, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επιπλέον, η κατάσταση στα διυλιστήρια της εταιρείας είναι αναμφισβήτητα χειρότερη.
Πυρκαγιές ξεσπούν συνεχώς επειδή οι εγκαταστάσεις καταρρέουν και δεν υπάρχει πλέον το προσωπικό για να λειτουργήσουν  σωστά.
Ακόμη και στα λιμάνια έχουν μειωθεί οι λειτουργίες λόγω έλλειψης εργαζομένων.
Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.
Η PDVSA αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Η υπόλοιπη παραγωγή προέρχεται από κοινοπραξίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου.
Η παραγωγή στις εν λόγω κοινοπραξίες έχει διαβρωθεί πολύ πιο αργά από ό,τι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά από την PDVSA.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες από τις επιχειρήσεις κοινής επιχείρησης.
Την Τρίτη, η Chevron δήλωσε ότι δύο από τους εργάτες της συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα.
Η Chevron δεν έφυγε από τη χώρα, ακόμα και όταν οι υπόλοιπες διεθνείς ενεργειακές εταιρίες αποχώρησαν από τη Βενεζουέλα, αλλά η σύλληψη των εργαζομένων της πετρελαϊκής εταιρίας θα μπορούσε να την οδηγήσει στην επανεξέταση των δραστηριοτήτων της.
«Η Chevron υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς παίχτες στην αγορά της Βενεζουέλας, έχοντας βρεθεί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στο Bloomberg η Mara Roberts Duque, αναλύτρια της BMI Research.
«Αυτές οι συλλήψεις θα τους ενθαρρύνουν να γυρίσουν μακριά από τη Βενεζουέλα με πιο οριστικό τρόπο».
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι απαραίτητο ότι οι λίγες απομένουσες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου στη Βενεζουέλα θα αποσύρουν άμεσα το προσωπικό τους.
Αλλά σε κάποιο σημείο το κόστος λειτουργίας θα καταστεί υπερβολικά υψηλό.
Εταιρείες όπως το Chevron και άλλες διεθνείς εταιρίες πετρελαίου έχουν απογοητευτεί εδώ και καιρό από την έλλειψη πληρωμών.
Το Reuters αναφέρει ότι η κατάσταση τώρα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο από τον επικεφαλής της PDVSA Miguel Quevedo, ο οποίος αρνείται να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει ο αποδεκατισμός των εγκαταστάσεων πετρελαίου.
Εξαρτώμενος από τις εξαγωγές πετρελαίου για έσοδα, οι πόροι που διατίθενται στον πρόεδρο Maduro όλο και εξαφανίζονται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης