Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση καθώς ξεφτίζει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» - Πυρά από τους δανειστές

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση καθώς ξεφτίζει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» - Πυρά από τους δανειστές
Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Τρίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο στο τέλος του Αυγούστου όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και φαίνοναι οι δυσκολίες της ολοκλήρωσης του προγράμματος αλλά και της επόμενης ημέρας.
Μπορεί ο Αλέξης Tσίπρας να έχει μιλήσει για ημερομηνία ορόσημο το τέλος Αυγούστου και να έδωσε ραντεβού με τους κατοίκους του Καστελόριζου για να γιορτάσει μαζί τους την έξοδο από τα προγράμματα, ωστόσο οι δανειστές έχουν τις δικές τους απόψεις.
Η  Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.
Οι πληροφορίες δένουν με την δημόσια αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί ότι εύχεται να μην είναι όνειρο θερινής νυκτός η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Τα άσχημα δεν σταματούν εκεί.
Τόσο ο Μοσκοβισί όσο και οι υπόλοιοι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστεί μία αυστηρή επιτήρηση της χώρας και για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παράλληλα περνούν από κρησάρα το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που θεωρούν προυπόθεση και το χειρότερο είναι ότι αμφισβητούν το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εν ολίγοις τις παροχές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση σαν εξισορρόπηση της μείωσης των συντάξεων και τις κατάργησης του αφορολόγητου.
Κάπως έτσι η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι θα πάρει ρύθμιση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης που επίσης μόνο βέβαιη δεν είναι ενώ απομακρύνεται και ο ορίζοντάς της αφού οι Γερμανοί την τοποθετούν για μετά τον Αύγουστο.
Το αφήγημα που έχει αρχίσει να προβάλλει η κυβέρνηση θολώνει ενώ ανατρέπονται και οι πολιτικοί σχεδιασμοί.
Το εάν θα αποφάσιζε εκλογές για τον Οκτώβριο, ακόμη και στην ιδανική περίπτωση, κανείς δεν μπορούσε να το πει με βεβαιότητα.  
Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός έχει κληθεί και θα μιλήσει στην ολομέλεια του ευρωπαικού κοινοβουλίου, ως επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στον σχεδιασμό τους.
Ωστόσο θα ήταν μία δυνατότητα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η παράταση των εκκρεμοτήτων περιορίζει τις επιλογές και ακόμη περισσότερο στενεύει τα χρονικά περιθώρια που έχει το κυβερνητικό επιτελείο ώστε να διαμορφώσει κατά το δυνατόν θετικούς όρους για προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον επόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές όπως στοιχηματίζουν οι περισσότεροι.
Οι δανειστές δεν συγκινούνται από την ανάγκη της κυβέρνησης για καλές ειδήσεις και θετικό κλίμα στην κοινωνία.
Με ανοικτή τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του προγράμματος και της σκληρής επιτήρησης και με οριστική ακύρωση των όποιων φιλολαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της συντριβής.
Και ο πανικός που ήδη έχει αρχίσει και επικρατεί δεν αποτελεί καλό σύμβουλο.
Πολλώ δε μάλλον όταν είναι ανοικτά τα εθνικά μέτωπα και κάποιοι φλερτάρουν με την εκμετάλλευση του πατριωτικού αισθήματος για να βρουν διέξοδο.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης