Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κ. Ροζακέας (Sarantis Group): Οι τράπεζες παρατείνουν τη ζωή στις επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει

Κ. Ροζακέας (Sarantis Group): Οι τράπεζες παρατείνουν τη ζωή στις επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει
Ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος με εξαγορές και αύξηση των πωλήσεων για το 2018
Ευθύνες στις τράπεζες, ρίχνει, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Sarantis Group που μίλησε σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Μίλησε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν επιχειρήσεις που απέτυχαν και πτώχευσαν οικονομικά, αλλά επισήμανε, ότι τις συντηρούν οι τράπεζες δίνοντας παράταση ζωής, προχωρώντας σε κούρεμα δανείων ενώ οι τράπεζες παραβλέπουν το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τις αγοράσουν.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ροζακέας, είπε, πως ανέμενε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων  θα  έφερναν στην επιφάνεια ευκαιρίες για εξαγορές αλλά στην πράξη χάθηκαν ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν εταιρείες προς εξαγορά στην ελληνική αγορά που να ταιριάζουν στο προφίλ του ομίλου Sarantis Group.
Ο κ. Ροζακέας τόνισε χαρακτηριστικά ότι εταιρείες που πωλούνται δεν σε συμφέρει να τιs αγοράσεις,καθώς μια καλή εταιρεία δεν έχει λόγο να πουληθεί.
Αναφέρθηκε στο θέμα του ομίλου Σκλαβενίτη όπως και στο θλιβερό γεγονός που συνέβη στην οικογένεια,το οποίο όπως εκτίμησε δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διοίκηση.
Ανέφερε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη πηγαίνει καλά και κατάφερε να απορροφήσει το δίκτυο διευκρινίζοντας ότι μπορεί να μην έχει πιάσει τους αρχικούς στόχους αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Ο κ. Ροζακέας εκτιμά ότι η πρόκληση είναι στα χέρια της διοίκησης του ομίλου Σκλαβενίτη ενώ  σημείωσε ότι οι προμηθευτές πέτυχαν καλύτερες συμφωνίες σε σχέση με το παρελθόν.
Οι προσδοκίες για τον όμιλο είναι υψηλές για τη φετινή χρονιά καθώς προβλέπει αύξηση των πωλήσεων κατά  10, 9% και αναμένεται να ανέλθουν στα 380,5 εκατ. ευρώ το 2018 και τα καθαρά κέρδη να αυξηθούν κατά 10,6%  στα 31,6  εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων τρέχουν με ρυθμούς 8%  όπως και  στην εσωτερική αγορά με τον όμιλο Sarantis να διαπιστώνει βελτίωση της κατανάλωσης εμπιστοσύνης
Πάντως ο όμιλος στηρίζεται  κυρίως στις πωλήσεις που προέρχονται  από τις ξένες αγορές και αναμένει  φέτος να ξεπεράσουν το 70% από 64% πέρυσι ενώ η εγχώρια αγορά από 36% σήμερα να υποχωρήσει κάτω από το 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μεγέθη της εταιρείας δεν έχει προβλεφθεί η τελευταία εξαγορά της εταιρείας ERGOPACK η οποία όμως αναμένεται να  περιέλθει στον όμιλο μέχρι τα τέλη Μάιου καθώς περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ουκρανίας.
Ο κ. Ροζακέας  υποστήριξε ότι μόλις η εταιρεία περιέλθει στα χέρια του  ομίλου μπορεί να  δώσει επιπλέον  αύξηση των πωλήσεων έως 20% καθώς το εργοστάσιο της εταιρείας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση καθώς οι μέτοχοι δεν έκαναν  επενδύσεις.
Ο όμιλος Σαράντης θα προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ τη διετία 2018 και 2019  οι  οποίες  θα αποφέρουν άμεσα νέες πωλήσεις.
Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες πωλήσεις της ουκρανικής εταιρείας ήταν 29 εκατ. ευρώ το  2017.
Η  εταιρεία SANECA με παρουσία στις αγορές της Τσεχίας και της Σλοβακίας με τα καλλυντικά προϊόντα  INDULONA έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του ομίλου καθώς η εταιρεία αποκτήθηκε στις αρχές της χρονιάς.
H υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων του ομίλου κα Ελένη Παππά έκανε λόγο για έναν ελληνικό  πολυεθνικό όμιλο καθώς διαθέτει 10 θυγατρικές εταιρείες στο εξωτερικό οι οποίες συνεισφέρουν τον κύριο  όγκο των πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η  Sarantis Group εξάγει σε περισσότερες από 35 χώρες στην περιοχής της Ανατολικής και Κεντρικής  Ευρώπης τα Βαλκάνια  την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η κα  Ελένη Παππά τόνισε ότι η στρατηγική  του ομίλου είναι η  οργανική ανάπτυξη, οι εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες όπως  είναι  αυτή με την  ESTEE LAUDER  από το 2001.  
Αξίζει  να αναφερθεί  ότι δανεισμός  της εταιρείας είναι μηδενικός.
Η διοίκηση  της εταιρείας  θα  προτείνει στη φετινή γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή  μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή.
Τέλος να σημειωθεί ότι η χρέωση της πλαστικής σακούλας  έφερε … έκρηξη των πωλήσεων έως 40% στις  σακούλες αποκομιδής σκουπιδιών  καθώς οι καταναλωτές έδειξαν  ότι έχουν  οικολογικές ευαισθησίες για το περιβάλλον.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης