Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεχνολογία και ομόλογα άσκησαν πιέσεις στη Wall Street – Απώλειες-0,34% για Dow και -0,57% για S&P 500

tags :
Τεχνολογία και ομόλογα άσκησαν πιέσεις στη Wall Street – Απώλειες-0,34% για Dow και -0,57% για S&P 500
Βαρίδι η ανακοίνωση της Taiwan Semiconductor για χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη β' τριμήνου
Σε πτωτική πορεία κινήθηκε η αμερικανική αγορά, με την τεχνολογία να είναι το βασικό βαρίδι, μετά και την προειδοποίηση από μεγάλη ασιατική εταιρεία κατασκευής chips για την πορεία των κερδών της στο β’ τρίμηνο 2018.
Αρνητική ήταν η επίδραση και από την αύξηση των επιτοκίων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει κατά 83 μονάδες ή 0,34% στις 24.664 μονάδες, με τη μετοχή της Apple (-2,7%)να είναι αυτή που εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση.
Απώλειες 0,57% για τον S&P 500 στις 2.693 μονάδες, με τους κλάδους τεχνολογίας και σταθερών καταναλωτικών αγαθών να υποχωρούν 1% και 3,1% αντίστοιχα.
Στο 0,78% η πτώση για τον Nasdaq στις 7.238 μονάδες.
Σε τροχιά ανόδου ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% και διαμόρφωση στο επίπεδο των 15,9 μονάδων.
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία η Taiwan Semiconductor Manufacturing ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών β’ τριμήνου 2018 θα κυμανθεί μεταξύ 7,8 και 7,9 δισ. δολαρίων, δηλαδή πολύ χαμηλότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Wall Street, που τοποθετούσαν τον τζίρο της στα 8,8 δισ. δολάρια.  
Την ίδια ώρα η άνοδος στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου άνω του 2,9% αρχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές και να ενισχύει αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερες εκ των αναμενόμενων αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2018.
Πάντως η εταιρική κερδοφορία α’ τριμήνου εξακολουθεί να προσφέρει στήριγμα στις αγορές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters I/B/E/S το 77% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 και ανακοίνωσαν αποτελέσματα έως σήμερα 19/8 έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους και ένα 75% να ισοφαρίσουν αυτές για τις πωλήσεις τους.



Fed

Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ήπιοι, δήλωσε σήμερα (19/4/2018) ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Randal Quarles, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ίδια άποψη κυριαρχούσε και πριν την κρίση του 2018.
Ο Quarles τόνισε ακόμη ότι ο λεγόμενος νόμος «Crapo Bill» δεν πρόκειται να αλλάξει την προσέγγιση της Fed για τις ξένες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι ο όρος «Crapo Bill» αναφέρεται στη νομοθετική πράξη για την οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση των ρυθμιστικών κανόνων και την προστασία των καταναλωτών, που πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2018 και ονομάστηκε έτσι από τον Γερουσιαστή Mike Crapo.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση που είχε καταγράψει τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19/4/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 232.000, την εβδομάδα μέχρι τις 14 Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 230.000 νέες αιτήσεις.
Στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος «σκαρφάλωσε» το -μέσο- επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι αμερικανικές τράπεζες, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη για την αγορά εργασίας, την τρέχουσα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) και τις ανησυχίες για υψηλότερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της εταιρείας Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται πλέον σε 4,47%, έναντι 4,42% την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά στα 15ετή στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο ενισχύθηκε σε 3,94%, από 3,87% μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τέλος, το επιτόκιο των 5ετών στεγαστικών δανείων κατέγραψε, επίσης, αύξηση, στο 3,67% (έναντι 3,61%).

Επιχειρήσεις

Σημαντικά μειωμένα αλλά καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η Blackstone για το α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η Blackstone ανέφερε ότι το οικονομικό της κέρδος, το οποίο αντανακλά τις μεταβολές στην αξία των μη πραγματοποιηθεισών επενδύσεων, μειώθηκε στα 792 εκατ. δολ., ή 65 σεντς ανά μετοχή, από 967,9 εκατ. δολ., ή 81 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με το αποτέλεσμα να είναι, πάντως, καλύτερο των προσδοκιών των αναλυτών για 47 σεντς.
Τα έσοδα της Blackstone από τέλη σημείωσαν άνοδο 14%, στα 332,9 εκατ. δολ.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 367,9 εκατ. δολ., ή 53 σεντς ανά μετοχή, από 451,9 εκατ. δολ., ή 68 σεντς ανά μετοχή, το προηγούμενο έτος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 35 σεντς για το τρίμηνο, σε σύγκριση με 87 σεντς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Procter & Gamble κατά το γ’ τρίμηνο χρήσης, ενώ οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,51 δισ. δολ., ή 95 σεντς ανά μετοχή, στο γ’ τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου 2018, από 2,52 δισ. δολ., ή 93 σεντς ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 16,28 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 16,21 δισ. δολ.
Εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 1 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 98 σεντς ανά μετοχή.
Νωρίτερα σήμερα, η P&G συμφώνησε να εξαγοράσει τη μονάδα υγείας της Merck KGaA, έναντι περίπου 3,4 δισ. ευρώ, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Η P&G ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό της κοινοπραξίας της PGT Healthcare με την Teva Pharmaceutical Industries, λέγοντας ότι οι προτεραιότητες και οι στρατηγικές της δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την Teva.
Αύξηση της τάξεως του 15% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Snap το πρώτο τρίμηνο του 2018, βρισκόμενα στα 163 εκατ. ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή, με ώθηση από τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέτυχαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο συντελεστής για την εταιρεία διαμορφώθηκε σε 24%, έναντι 25%.
Τα EBITDA για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 2,79 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα της FactSet.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν και τα έσοδα των τριών πρώτων μηνών του έτους, στα 935,5 εκατ. δολάρια, έναντι επίδοσης ύψους 887,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Στις 16:45, η μετοχή της εταιρείας στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται 2,4 δολάρια κάτω από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς (Initial Public Offering, IPO), στα 14,6 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται σε 18 δισεκ..
Η Philip Morris International ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,556 δισ. δολάρια ή 1 δολάριο ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 1,590 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή πέρυσι.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο της χρήσης, στα 5,25-5,40 δολάρια, λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή μετά από την αναδιοργάνωση του Δεκεμβρίου.
Η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων για 980,61 εκατ. δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 9% στα 4,2 δισ. δολάρια λόγω του ασθενέστερου δολαρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν 4 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

«Bull» δηλώνουν το 37,8% των επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα (AAII Sentiment Survey) που συντάσσει η AAII (American Association of Individual Investors), κόντρα στο απαισιόδοξο κλίμα του τρέχοντος έτους.
Επισημαίνεται ότι τι προαναφερθέν ποσοστό αποτελεί την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, ενώ είναι ενισχυμένο κατά 11,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Βέβαια, παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 38,5%.
Η αισιοδοξία των επενδυτών «δοκιμάζεται» έντονα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και των εντάσεων για τις εμπορικές σχέσεις ως απόρροια των πολιτικών του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump.
Σε αντίθετο κλίμα, οι «bear» -απαισιόδοξοι- μειώθηκαν κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτήν την εβδομάδα, στο 29,2%, κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 30,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης