Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκανδιναβία: Η «Άγρια Δύση» της αγοράς junk ομολόγων – Καμία εποπτεία

Σκανδιναβία: Η «Άγρια Δύση» της αγοράς junk ομολόγων – Καμία εποπτεία
Στις χώρες της Σκανδιναβίας οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να εκδώσει ομόλογα, ακόμη και εάν έχει τον έσχατο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης
«Όταν αγοράζετε υψηλής απόδοσης σκανδιναβικών χωρών μπορεί να σκεφτείτε ότι αγοράζετε μία Ferrari, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι κάνατε τεράστιο λάθος», επισημαίνει ο Evgeny Artemenkov, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας Saastopankki.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, μπορεί οι σκανδιναβικές χώρες να είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν την πιο επικίνδυνη αγορά ομολόγων στον κόσμο.
Αιτία το γεγονός ότι δεν χρειάζεται οι εταιρείες ή οι χώρες να έχουν κάποιο συγκεκριμένο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να ισχυριστούν ό,τι θέλουν αναφορικά με το γιατί εκδίδουν νέο χρέος.
Η τελευταία εταιρεία που εξέδωσε ομόλογα στη σκανδιναβική αγορά ήταν ο όμιλος Lebara –ένας ολλανδικός όμιλος παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας – ο οποίος πούλησε ομόλογα junk αξίας 350 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2017.
Από τότε μέχρι σήμερα η τιμή αυτών των ομολόγων έχει βουλιάξει άνω του 30%.



Σύμφωνα με τον Artemenkov η εν λόγω ομολογιακή έκδοση έγινε «με διαφορετικά στοιχεία από αυτά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν».
Αυτή, όμως, είναι η ομορφιά (και η ασχήμια ταυτόχρονα) των αγορών ομολόγων της Σκανδιναβίας.
Ουσιαστικά είναι η «Άγρια Δύση» της αγοράς ομολόγων.
Άλλωστε το Palmarium, το παντελώς άγνωστο ιδιωτικό fund, το οποίο εξαγόρασε τη Lebara, φρόντισε να επαναπροσδιορίσει τα μεγέθη της τέσσερις φορές σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων.
Η Lebara –όπως σημειώνει το Bloomberg- δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται την απουσία κανόνων για να προσελκύσει επενδυτές.
Άλλωστε η Σκανδιναβία μπορεί να χαρακτηριστεί ως το… Μονακό των junk ομολόγων.
Εκπληκτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Νορβηγία, η οποία σύμφωνα με το Transparency International είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Δανία και τη Φινλανδία, εκδίδει οκταπλάσιο όγκο junk ομολόγων απ’ ότι όλες μαζί οι χώρες της ΕΕ.
«Η υπόθεση Lebara δείχνει πιθανώς τα όρια που μπορεί να φθάσει η αγορά», εκτιμά ο Per Fossan-Waage, επικεφαλής της νορβηγικής μονάδας της PwC.
 Η πώληση των ομολόγων Lebara οργανώθηκε από την Pareto Securities με έδρα το Όσλο, τον μεγαλύτερο μεσολαβητή έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης στις σκανδιναβικές χώρες μεταξύ 2010 και 2017.
Μάλιστα η Lebara ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη έκδοση που πραγματοποίησε και όπως σημειώνει η Bloomberg, η Lebara ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία που οδήγησε μόνη της περίοδο, αλλά όχι ο μόνος χαμένος χρήματα για όσους το αγόρασαν.
Τα μεγαλύτερα deals της Pareto ήταν η έκδοση ομολόγων 1,3 δισ. δολαρίων για τους πετρελαϊκούς ομίλους Oro Negro Drilling PTE και Sea Trucks Group Ltd, οι οποίες λίγο καιρό μετά την έκδοση… χρεοκόπησαν!






Τον Ιανουάριο η χρηματιστηριακή βοήθησε τη Norwegian Air Shuttle να εκδώσει ομόλογο αξίας 65 εκατ. δολαρίων με απόδοση 7,25% και λήξη το 2019.
Τα ομόλογα κατέρρευσαν καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα οικονομικά της μεγέθη ήταν «απόλυτα χαώδη».



«Ελπίζουν ότι η εταιρεία θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τα στελέχη της Pareto, Inge Edvardsen και Christian Ramm για τον όμιλο Lebara, απαντώντας στις ερωτήσεις του Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι απώλειες για τους επενδυτές ήταν« εξαιρετικά ατυχείς».
Φυσικά ο χαρακτηρισμός «ατυχείς» είναι κάτι παραπάνω από επιεικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης