Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με διαδικασίες… fast track η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων – Οι πιθανοί αγοραστές και το plan B

tags :
Με διαδικασίες… fast track η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων – Οι πιθανοί αγοραστές και το plan B
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους μόλις ένα μήνα, έως τις 18 Μαίου, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στον σχετικό διαγωνισμό
Με ρυθμούς εξπρές προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων αφού μόλις σε ένα μήνα από τώρα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές για την εξαγορά τουλάχιστον του 50,1% του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.   
Η ταχύτητα που έχουν κινηθεί οι διαδικασίες τόσο εσωτερικά στον όμιλο των ΕΛΠΕ με την ανάληψη διπλού ρόλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, από τον Στάθη Τσοτσορό, όπως και το γεγονός ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση για την από κοινού πώληση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ομίλου, τροφοδοτεί σενάρια περί της διαπίστωσης ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Εξάλλου οι όροι της προκήρυξης που αναρτήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και δίνουν περιθώριο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018 στους εν δυνάμει επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προβλέπουν επίσης ότι μόλις έως τις 9 Μαΐου οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν περεταίρω διευκρινίσεις από την Golman Shachs που μαζί με την ΝBG Securities της Εθνικής Τράπεζας έχουν το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του  ΤΑΙΠΕΔ.

Αισιοδοξία για ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς «παίκτες»

Το προηγούμενο διάστημα η Goldman Sachs, είχε αναλάβει να βολιδοσκοπήσει πιθανούς υποψηφίους αγοραστές, και κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της κυβέρνησης εκφράζουν μία σχετική αισιοδοξία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εταιρίες όπως η ισπανική Repsol και η ιταλική  ΕΝΙ εκφράζουν κάποιο ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, αλλά και τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό τομέα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  
Οι Ισπανοί συνεργάζονται ήδη με τα ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, και όπως υπολογίζουν διεθνείς αναλυτές, η Repsol διαθέτει «απόθεμα»  μετρητών για επενδύσεις της τάξης των 4,5 - 5 δις ευρώ και δείχνει έντονο ενδιαφέρον για επέκταση στο upstream της Ανατολικής Μεσογείου.
Όσο για την ENI είναι πολύ ενεργή στα κοιτάσματα  της ευρύτερης περιοχής, όπως το Ζορ στην Αίγυπτο και τα κοιτάσματα της Κύπρου, ενώ έχει κατά καιρούς ενδιαφερθεί για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα χωρίς όμως το ενδιαφέρον αυτό να έχει μετουσιωθεί σε πράξη.
Βέβαια πάντα υπάρχουν και εταιρίες από τρίτες χώρες, που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για τα ΕΛΠΕ, ενώ κάποιοι επισημαίνουν τη βούληση που επιδεικνύει ο όμιλος Λάτση να πωλήσει τη συμμετοχή του στην εταιρία και δεν αποκλείουν να έχει ήδη αναζητήσει αγοραστή.

Εναλλακτικό σχέδιο

Πάντως, στην περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν αποδώσει τα αναμενόμενα πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των μετοχών που διατίθεται θα οδεύσει σε διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι σε αυτή την περίπτωση ο όμιλος Λάτση θα θελήσει να διαθέσει το δικό του πακέτο μετοχών.
Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία του ομίλου Λάτση με το ελληνικό δημόσιο το πακέτο 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ θα προέλθει από τη διάθεση 20% που ανήκει στο δημόσιο και 30,1% της Paneuropean Investment Holdings.
Έτσι μετά την πώληση οι δυο βασικοί μέτοχοι θα διαθέτουν περίπου 15% ο καθένας.
Επίσης προβλέπεται ότι τα δικαιώματα των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα περάσουν σε θυγατρική εταιρία στην οποία το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα μέσω αύξησης κεφαλαίου να αποκτήσει μερίδιο 25% άμεσης συμμετοχής μαζί με τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα του αναλογούν.  
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης ο επενδυτής που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με κάθε έναν από τους δυο πωλητές.
Προβλέπεται ακόμη ότι εφόσον ο υποψήφιος επενδυτής είναι κοινοπραξία θα πρέπει να ορίζεται σαφώς ο επικεφαλής που θα έχει συμμετοχή τουλάχιστον 35% στην κοινοπραξία και θα αναλάβει το management των ΕΛΠΕ.
Όσο για τους υπόλοιπους θα πρέπει να συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 10%.  

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης