MIG: To CVC Partners ζήτησε και έλαβε πληροφορίες για το Υγεία - Επιβεβαίωση ΒΝ

MIG: To CVC Partners ζήτησε και έλαβε πληροφορίες για το Υγεία - Επιβεβαίωση ΒΝ
Δεν υπάρχει δεσμευτική προσφορά του CVC για το Υγεία
Πληροφορίες για το «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε.», δόθηκαν στα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC CAPITAL PARΤNERS», σύμφωνα με ενημέρωση της  «Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών», κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr.
Η Εταιρία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης οποιασδήποτε δεσμευτικής προσφοράς και επαναλαμβάνει ότι θα προβεί σε σχετικές Ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, εφόσον προκύψει οποιαδήποτε ανακοινώσιμη κατά το νόμο πρόταση ή συμφωνία.

Η ενημέρωση του Υγεία

Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε προσφορά εξαγοράς της «CVC CAPITAL PARTNERS», η «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε.» παραπέμπει το επενδυτικό κοινό στις Ανακοινώσεις της μετόχου της με ποσοστό 70,385% «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ».

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 18 Απριλίου 2018

Υγεία: Ολοκληρώνεται το due diligence από CVC, σύντομα η προσφορά έως 1,20 ευρώ

Στην τελική ευθεία οδεύει η υπόθεση διεκδίκησης του Υγεία από τη CVC Capital Partners καθώς ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός και νομικός έλεγχος και πρέπει να υποβληθεί στη MIG η τελική προσφορά.
Παρ ότι η διαδικασία περιβάλλεται από τη συνήθη μυστικότητα, πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι τα ευρήματα του ελέγχου θα παίξουν μεν ρόλο, όχι, όμως, καθοριστικό για την διάρθρωση της προσφοράς.
Η εκτίμησή τους εδράζεται στη λογική, που διαπνέει την προσέγγιση της CVC για το Υγεία.
Το fund, όταν εκδήλωσε αρχικό ενδιαφέρον, έδωσε ένα ενδεικτικό εύρος τιμών της τάξης των 0,80 με 1,20 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το εύρος δίκαιης αποτίμησης (0,67 με 0,70 ευρώ ανά μετοχή) που είχε δοθεί μερικούς μήνες νωρίτερα λόγω της δημόσιας προσφοράς για ποσοστό ως 29,62% του Υγεία από την Apostolopoulos Holdings.  
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η προσέγγιση της CVC δεν έχει να κάνει τόσο με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, όσο με τις συνέργειες, οι οποίες θα προκύψουν από την δημιουργία ομίλου κλινικών, ικανού να αποτελέσει βασικό ρυθμιστή στην αγορά του Λεκανοπεδίου.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η τελική προσφορά αναμένεται να συμπεριλαμβάνει την επίπτωση των ευρημάτων του ελέγχου, αλλά δεν θα καθορισθεί από αυτά. Αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε το ενδιαφέρον μετατίθεται στην αντίδραση της MIG, η οποία έχει δείξει με την ως τώρα στάση της ότι θα συζητήσει την πώληση του Υγεία, μόνο στην περίπτωση, που η προσφορά ενέχει premium, σε σχέση με την υφιστάμενη αξία.
Τους προηγούμενους μήνες, η CVC Capital Partners ολοκλήρωσε την απόκτηση της κλινικής Metropolitan, συνάπτοντας, μάλιστα, με κάποιους από τους μετόχους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) μετοχική συνεργασία για τις εν Ελλάδι τοποθετήσεις στον κλάδο.
Πριν και μετά την απόκτηση της Metropolitan, βολιδοσκόπησε την Πειραιώς για την αγορά του «Ερρίκος Ντυνάν», προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, 60 εκατ. ευρώ, κίνηση που δεν ευοδώθηκε καθώς η τράπεζα παρέπεμψε στη διενέργεια διαγωνισμού πώλησης.  
Ακολούθησε η συμφωνία για την εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General με enterprise value 48 εκατ. ευρώ καθώς η CVC ανέλαβε δανεισμό 28 εκατ. ευρώ και κατέβαλε τίμημα 19,4 εκατ. ευρώ στην μαιευτική κλινική Ιασώ.

Αν το CVC πληρώσει κάτω από 1 ευρώ τους μετόχους του Υγεία, που θα πρέπει να διαμορφωθούν οι τιμές στον κλάδο;

Σαστισμένα παρακολουθούν αρκετά στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς της εξελίξεις στον κλάδο υγείας.
Το δημοσίευμα του Bankingnews το οποίο ανέφερε πως ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της CVC Capital Partners ολοκληρώνεται και το τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1 ευρώ, δημιούργησε σκέψεις στην αγορά.
Η αλήθεια είναι, τονίζουν στελέχη που παρακολουθούν τις λογιστικές καταστάσεις, πως το τίμημα φαίνεται αρκετά υψηλό αφού για το Υγεία δίνει αποτίμηση 306 εκατ. ευρώ.
Αν αυτή είναι η αξία τότε οι μετοχές του κλάδου θα πρέπει να θεωρούνται προκλητικά φθηνές, παρά το πρόσφατο ράλι.
Όμως από τις λογιστικές καταστάσεις δεν προκύπτει πως η δίκαιη τιμή είναι τόσο ψηλά.
Το Υγεία με αποτίμηση 3ο6 εκατ. ευρώ (στα 290 εκατ. ευρώ η τρέχουσα), έχει καθαρή θέση 126 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης p/bv είναι στις 2,43 φορές.
Στο ΧΑ υπάρχουν πολλές εισηγμένες με δείκτη p/bv κάτω από μία φορά και με ελκυστικό p/e.
Το Υγεία είχε καθαρά κέρδη στο εξάμηνο 6,4 εκατ. ευρώ και θα ήταν μικρότερα αν δεν είχε ωφέλεια από τη φορολογία.
Όμως για να παίζει η μετοχή με χαμηλό p/e στην τιμή που λένε οι πληροφορίες ότι έχει πέσει στο τραπέζι θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να έχει κέρδη 15-20 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του ΧΑ αναφέρουν πως αν κάνουν λάθος οι λογιστικές καταστάσεις και πράγματι αυτή είναι η αξία του Υγεία, τότε για παράδειγμα το ΙΑΣΩ που αποτιμάται στα 113 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο θα πρέπει να ενισχυθεί περίπου 130% για να παίξει με p/bv αντίστοιχο με αυτό του Υγεία.
Σήμερα διαπραγματεύεται με δείκτη μόλις 1,05.
Επίσης το Ιατρικό Αθηνών με καθαρά κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και αποτίμηση 129 εκατ. ευρώ θα πρέπει για να παίζει με p/bv ίσο με αυτό του Υγεία να ενισχυθεί κατά 25% περίπου.
Σήμερα ο σχετικός δείκτης είναι στις 1,95 φορές.
Σημειώνεται πως για το ΙΑΣΩ έχει γίνει η πώληση του ΙΑΣΩ General επομένως θα πρέπει να περιμένουμε τη λογιστική κατάσταση που θα αποτυπώνει τα μεγέθη χωρίς το ΙΑΣΩ General.
Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα και αν τα κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο είναι καλά τότε Ιατρικό και ΙΑΣΩ θα έχουν καλό p/e αλλά το ΙΑΣΩ λόγω p/bv θα είναι ξανά η φθηνότερη του κλάδου.
Τα στελέχη του ΧΑ καταλήγουν πως υπάρχουν δεκάδες εταιρείες στο ΧΑ με προκλητικά χαμηλό p/bv, καλή κερδοφορία και περιορισμένη μόχλευση, που δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.
Η μετοχή του Υγεία από την αρχή του έτους ενισχύεται 70%, του Ιατρικού Αθηνών 5% και του ΙΑΣΩ περίπου 17%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS