Τουρκία: Η Ελλάδα μας προκαλεί διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο

Τουρκία: Η Ελλάδα μας προκαλεί διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο
Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Faruk Kaymakci, δηλώνει σε συνέντευξη του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.com, ότι όσο η ΕΕ πολιτικοποιεί το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τόσο αυξάνεται η ένταση
Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον οι προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα.
Τη σκυτάλη αυτή τη φορά πήρε ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Faruk Kaymakci, o οποίος σε συνέντευξη του στο EURACTIV.com, δήλωσε «η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο».
Μάλιστα, αναρωτήθηκε «ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο;».
Ο Kaymakci αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών τονίζοντας ότι όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται.

Ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο;

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο;
Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό;
Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας;
Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα;
Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν» δήλωσε ο Kaymakci «φωτογραφίζοντας» τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές.
«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά.
Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;».
«Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια.
Και γιατί συμβαίνουν τώρα;
Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης».

Εκνευρισμός με ΕΕ για Έλληνες στρατιώτες

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος πρέσβης είπε πρέπει να σεβαστούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικαστηρίου.
«Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες.
Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία.
Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποίησει το θέμα, θα ήταν λάθος.
Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο.
Τελεία».
Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο.
Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες.
Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει».
Παράλληλα, επεσήμανε «αλλά και πάλι, όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος.
Είναι μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ για να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση.
Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση».
Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση με τους «8», είπε: «Αυτό που ήθελα να πω το είπα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS