Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με γαλλικές φρεγάτες η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

tags :
Με γαλλικές φρεγάτες η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Η γαλλική κίνηση "βλέπει" μακριά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο...
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως είναι γνωστό διαχρονικά, τέτοιου είδους υποστήριξη δεν παρέχεται ποτέ δωρεάν...
Έτσι σήμερα, ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε τα διάφορα δημοσιεύματα δηλώνοντας ότι: "Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει με τον Macron για τις δύο φρεγάτες Fremm…Είναι δυνατόν οι γαλλικές φρεγάτες να πλεύσουν στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι", κάνοντας λόγο για την πιθανότητα απόκτησης τουλάχιστον ακόμη δύο φρεγατών.
Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό στο ΓΕΝ πως στις 3 Μαίου έρχεται στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία με την οποία θα συζητηθεί το θέμα της απόκτησης φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν και τα πλοία τύπου BELH@RRA.

Επιβεβλημένη η ανάγκη εκσυγχρονισμού

Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο τόσο κατά τη περίοδο της ειρήνης όσο και κατά τη περίοδο των επιχειρήσεων. Καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την διαρκώς εντεινόμενη τουρκική απειλή τόσο σε επίπεδο καθημερινής προκλητικότητας, όσο και σε πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, συμμετέχει και επιχειρεί σε νατοϊκές και ευρωπαϊκές αποστολές, ενώ σε διμερές επίπεδο καλύπτει τις στρατιωτικού χαρακτήρα διπλωματικές υποχρεώσεις, που ανήκουν στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.
Στις διαρκώς πιεστικές δημοσιονομικές συνθήκες το Π.Ν έχει συρρικνώσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα δραματικά, όμως, ορισμένες ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν αδήριτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικός στόλος
Προέχει η προοπτική αντικατάστασης των φρεγατών “S”, βραχυπρόθεσμα των μη εκσυγχρονισμένων και μεσοπρόθεσμα των εκσυγχρονισμένων, ενώ και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ έχει ήδη μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Τα νεότερα από το μέτωπο του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ αναφέρονται για ένα κονδύλι της τάξης των €100 εκατομμυρίων (€25 εκατ. ανά πλοίο), ικανό να φέρει αλλαγές των ραντάρ/αισθητήρων, καθώς και στο σκέλος των επικοινωνιών και διοίκησης και ελέγχου. Στην πορεία, όμως, προέκυψαν...

Οι φρεγάτες FREMM

Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η "Languedoc" και η "Aquitaine") θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού. Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Emmanuel Macron και σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι Γάλλοι φαίνονται να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.

Έτσι αποφασίσθηκε τελικά να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική "ανάσα" που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.
Στις 3 Μαίου, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά επαφή μεταξύ της Γαλλικής αντιπροσωπείας και της Ελληνικής πλευράς, ενώ θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και για το θέμα των πλοίων τύπου Belh@rra.

Οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του καλοκαιριού να είναι απολύτως εκπαιδευμένα κι επιχειρησιακά έτοιμα.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν. με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση για το leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Επειδή τίποτα δεν είναι απλό στους αμυντικούς εξοπλισμούς, παρά την πολιτική στήριξη και την ενίσχυση του στόλου με δύο νέες μονάδες, δεν παύει να αποτελεί θέμα προβληματισμού το γεγονός ότι από πλευράς τυποποίησης, εισάγεται μια νέα επιπλέον τεχνολογία στο Πολεμικό Ναυτικό με όλα τα παρεπίμπτοντα θέματα...

Η κορβέτα τύπου Belh@rra

Η
Belh@rra αποτελεί μια πρωτοπόρα σχεδίαση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των πλοίων τύπου Belh@rra έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, το 2023, η Ελλάδα θεωρητικά θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra. Ουσιαστικά, το leasing των δύο φρεγατών FREMM, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία.

Σχετική εικόνα
Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΝ, το πλοίο καλύπτει τις ανάγκες του Π.Ν τόσο στο κομμάτι της αεράμυνας περιοχής, όσο και στα υπόλοιπα επιχειρησιακά καθήκοντα, ενώ οι τεχνολογίες αιχμής που φέρει το συγκεκριμένο σχέδιο εισάγουν το Π.Ν στην εποχή των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων στο ναυτικό πεδίο επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΝ, η Belh@rra ενσωματώνει όλες τις διορθώσεις που είχε κάνει το Π.Ν στις διαπραγματεύσεις για τη φρεγάτα FREMM. Αγκάθι παραμένει το χρηματοδοτικό πλαίσιο, όμως είναι κάτι που συζητείται σε υψηλό επίπεδο κατευθείαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου.
Αξίζει να τονισθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη της απόκτησης των φρεγατών FREMM, έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από την πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης