Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Οι αιτίες που η Τουρκία βάζει ξανά στο στόχαστρο της την Ελλάδα

Gatestone Institute: Οι αιτίες που η Τουρκία βάζει ξανά στο στόχαστρο της την Ελλάδα
Η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος, Uzay Bulut, επισημαίνει σε άρθρο της στο Gatestone Institute ότι τα νησιά που διεκδικεί η Τουρκία νομικά ανήκουν στην Ελλάδα
Στις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας αναφέρεται η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος, Uzay Bulut, σε άρθρο-ανάλυση της στο Gatestone Institute, επισημαίνοντας ότι τα νησιά που διεκδικεί η Τουρκία νομικά και ιστορικά ανήκουν στην Ελλάδα.
«Η Τουρκία παρενοχλεί την Ελλάδα συνέχεια.
Πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, στις 17 Απριλίου, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο όπου επέβαινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελος Αποστολάκης, τη στιγμή που πετούσαν απών από τη νήσο Ρω στη Ρόδο.
Με τις παράνομες κατασχέσεις και την κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974 και τη συριακή πόλη Αφρίν τον Μάρτιο -με σχεδόν καμία παγκόσμια απάντηση- η Τουρκία αισθάνεται προφανώς αδιαμφισβήτητη και πρόθυμη να συνεχίσει» επισημαίνεται στο άρθρο της η Bulut τονίζοντας ότι αυτή τη φορά η Τουρκία επιδεικνύει τη δύναμη της στα ελληνικά νησιά που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι απειλές για ατύχημα

Η Τουρκία προκάλεσε ξανά την Ελλάδα όταν τρεις Έλληνες νεαροί ύψωσαν ελληνικές σημαίες στα βραχονησίδες στο Αιγαίου, στην τιμή του Έλληνα σμηναγού Μπαλταδώρου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία αρχικά ζήτησε από την Ελλάδα να υποστείλει τις σημαίες, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς τη νύχτα, για να κατεβάσει την ελληνική σημαία.
«Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα», προειδοποίησε τότε την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τονίζοντας παράλληλα «οι στρατιώτες μας ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα».
Σύμφωνα με την Bulut, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με υπερηφάνεια την επιχείρηση σαν να είχε κατακτήσει η Τουρκία, σε μια θριαμβευτική μάχη, νέο βασίλειο.
Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με ντόπιους, και οι πέντε σημαίες υπήρχαν.
«Τα νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία απειλεί να εισβάλει, νομίμως και ιστορικά, ανήκει στην Ελλάδα» αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύεται στο Gatestone Institute.
Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν τα ανθελληνικά δημοσιεύματα τους αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία.

Η επιθυμία για εισβολή στα ελληνικά νησιά

Μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία βρίσκουν κοινό έδαφος στην επιθυμία για την εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.
Αυτό στο οποίο συμφωνούν είναι για το ποιος επέτρεψε την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά.
Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP (Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα), κατηγορεί το κυβερνών κόμμα AKP ότι «αφήνει τους Έλληνες να καταλάβουν τα τουρκικά νησιά».
Το ΑΚΡ κατηγορεί το CHP ότι «αφήνει τους Έλληνες να πάρουν τα νησιά μέσω της συνθήκης της Λωζάνης του 1923».
«Οι προσπάθειες της Τουρκίας για νέα οικονομικά οφέλη από τον πρόσθετο τουρισμό, αλλά κυρίως από το νεοαποκτηθέν πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αιγαίου, φαίνεται να έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για την Ελλάδα» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση, ενώ τονίζεται «αν και η Ελλάδα μπορεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία σε οικονομικές συμφωνίες, η Τουρκία φαίνεται να προτιμά "άλλα μέσα"».
«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παίρνουν συνήθως ό,τι θέλουν από τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με το Ιράν και τη Ρωσία, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Δύσης για περισσότερα» επισημαίνει η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος καταλήγοντας «τώρα, έφτασε η στιγμή για να σταματήσει η Τουρκία».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης