Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες -1% για Dow Jones, λόγω νέων τεχνολογικών πιέσεων - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Απώλειες -1% για Dow Jones, λόγω νέων τεχνολογικών πιέσεων - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, καθώς νέες απώλειες στη μετοχή της Apple ασκούν πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο
(upd1) Πτώση καταγράφουν σήμερα (20/4/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς νέες απώλειες στη μετοχή της Apple ασκούν πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.
Περί τις 22:15, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1% στις 24.407 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,14% στις 2.661 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,5% χαμηλότερα, στις 7.126 μονάδες.
Η μετοχή της Apple υποχωρεί περισσότερο από 4%, καθώς η Morgan Stanley εκτίμησε ότι οι τριμηνιαίες πωλήσεις του iPhone θα απογοητεύσουν τη Wall Street.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού κατέγραψε τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες απώλειες άνω του 1%.
Οι πιέσεις στην Apple παρασύρουν χαμηλότερα και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 1,4% και την Alphabet, μητρική της Google, να σημειώνει πτώση 0,8%.
Αντίθετα, η μετοχή της General Electric σημειώνει ισχυρά κέρδη άνω του 4,5%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων για το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες αεροπορίας και υγείας.
Ειδικότερα, η G.E. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 369 εκατ. δολ., ή 4 σεντς ανά μετοχή, από 122 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,18 δισ. δολ., ή 14 σεντς ανά μετοχή, από ζημίες 239 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, τριμηνιαία αποτελέσματα έχουν δημοσιεύσει περίπου το 16% των εταιρειών του S&P 500, με το 81,5% αυτών να αναφέρουν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με τη FactSet.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς η Κίνα απηύθυνε σήμερα νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως εάν συνεχίσουν να επιμένουν στην αντιπαράθεση στο εμπόριο θα ανταποδώσει.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, επεσήμανε πως αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται μέσω του διαλόγου.
«Ένας εμπορικός πόλεμος θα δηλητηρίαζε την ατμόσφαιρα όλων των σινοαμερικανικών σχέσεων», υποστήριξε ο Cui, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον «Ψυχρό Πόλεμο» και την αντίληψη του μηδενικού αθροίσματος.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω άνοδος καταγράφεται σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλουν και οι -ολοένα και περισσότερες- εκτιμήσεις για εκτόξευση του πληθωρισμού, λόγω και της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Στις 21:00, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου Η.Π.Α. συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε υψηλό δέκα ετών, «αγγίζοντας» το 2,45%, ενώ, σε ό,τι αφορά στο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, οι αποδόσεις για το 10ετές και το 30ετές χρεόγραφο διαμορφώνονται σε 2,94% και 3,14%.


Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 1,3%, διαπραγματευόμενο στα 10,65 δολ.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές 

Την ίδια ώρα, με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,03% χαμηλότερα, στις 381,85 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο. 
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,7%, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξημένες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο, οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, είχαν πιέσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη σε χαμηλά 14 μηνών τον περασμένο μήνα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,21% στις 12.540,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,54% στις 7.368,17 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,39% υψηλότερα στις 5.412,83 μονάδες.


Η μετοχή της Ericsson «εκτοξεύτηκε» κατά 17,5%, καθώς η σουηδική τεχνολογική εταιρεία ανέφερε μικρότερες από τις αναμενόμενες ζημίες για το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ «άλμα» 8,6% κατέγραψε η Telia, καθώς η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, καθώς τα τριμηνιαία της κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Reckitt Benckiser διολίσθησε κατά 2,8%, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών πωλήσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Μικρή ώθηση στις μετοχές προσέφεραν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που έδειξαν ότι αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Μάρτιο του 2018, με τον πληθωρισμό να καταγράφει την πρώτη του επιτάχυνση μετά από έξι συνεχόμενους μήνες.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, παρά τα πρόσφατα σημάδια επιβράδυνσης.
«Δεν μπορούμε σίγουρα να εντοπίσουμε κανέναν λόγο για να δούμε ένα οικονομικό σημείο καμπής τώρα», τόνισε ο Weidmann, προσθέτοντας ότι η Γερμανία παραμένει σε οικονομική άνθηση.
Σε άλλα οικονομικά νέα, απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε τον Απρίλιο του 2018 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (20/4/2018) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης της Κομισιόν ενισχύθηκε στο 0,4 τον Απρίλιο, από 0,1 τον Μάρτιο. 

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται της περισσότερες πιέσεις, καθώς η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing κατέγραψε «βουτιά» 7% ενδοσυνεδριακά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ηγήθηκε των απωλειών, κλείνοντας στο -1,75% και στις 10.779,38 μονάδες, καθώς η Taiwan Semiconductor, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής μικροτσίπ παγκοσμίως, αναμένει οι πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο να μειωθούν κατά 10% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης προς τα κινητά iPhone.
Παράλληλα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κογνκ, κλείνοντας στο -0,94% και στις 30.418,33 μονάδες, καθώς η μετοχή της AAC Technologies Holdings υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε και ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα, και συγκεκριμένα στο -1,47% και στις 3.071,47 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακές απώλειες -0,13%, στις 22.162,24 μονάδες, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε ξανά για τον Μάρτιο του 2018, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να απομακρύνεται από τον στόχο της Bank of Japan στο 2%.
Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, υποχώρησε στο 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι 1% τον Φεβρουάριο 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Οι αναλυτές αναμένουν ο βασικός πληθωρισμός να ενισχυθεί αργότερα εντός του έτους, καθώς οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές από την ενέργεια και τα τρόφιμα είναι πιθανό να υποχωρήσουν, διευκολύνοντας την Bank of Japan να σχεδιάσει σταδιακά την έξοδό της από τη νομισματική χαλάρωση.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 2.476,33 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -2,20%, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στην Αυστραλία, με τον δείκτη S&P/ASX 200 να υποχωρεί κατά 0,21% στις 5.868 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης