Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μία «καλή έξοδο» - Αναμένουμε τα stress tests για τις τράπεζες - Scholz: Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις

Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μία «καλή έξοδο» - Αναμένουμε τα stress tests για τις τράπεζες - Scholz: Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις
Πριν από την ολοκλήρωση των stress tests δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη για το θέμα των τραπεζών
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μία «καλή έξοδο» από το πρόγραμμα, τόνισε ο P. Thomsen, υπεύθυνος του Ταμείου για την Ευρώπη, αποφεύγοντας, πάντως, να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή έξοδος».
Προκειμένου, όμως, να το επιτύχει θα πρέπει να φέρει σε πέρας τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αλλά και να συνεχίσει την εφαρμογή τους και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.  
Όπως υπογράμμισε ο κ. Thomsen «πιστεύω  εάν η Ελλάδα εφαρμόσει ορθά το πρόγραμμα και εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για το χρέος, τότε η χώρα θα μπορεί να επιστέψει στις αγορές και να έχει μία «καλή έξοδο».
Όλα εξαρτώνται από αυτό».
Το κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την εκτίμηση του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα έως την «υγεία» του τραπεζικού συστήματος.
Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνικών τραπεζών και με δεδομένη την «συμφωνία κυρίων» που έχει υπάρξει με την ΕΚΤ, ο κ. Thomsen υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εκφέρει κάποια άποψη από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests.
«Υπάρχουν τα stress tests και αυτά θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Μόλις γίνει αυτό θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα και θα δούμε εάν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Δεν μπορώ, όμως, να εκφέρω άποψη πριν υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες το ΔΝΤ υποστήριζε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων που φθάνουν στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου (με χρηματοδότηση 1,6 δισ. δολαρίων), υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΔΝΤ να έχει στην κατοχή του το πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και να έχει γίνει τουλάχιστον μία αξιολόγηση.
Αφού το έχει, τότε το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου μπορεί να συντάξει την έκθεσή του και να την καταθέσει στην διοίκηση προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση ή όχι αυτής της συμφωνίας.
Το κυριότερο ζήτημα για μία θετική εξέλιξη δεν είναι άλλο από τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι πριν πάμε στη διοίκηση να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια θα είναι η στρατηγική για το χρέος.
Τα μέτρα για το χρέος θα εγκριθούν όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ESM με ορθό τρόπο
Αυτό που θέλουμε είναι να ξέρουμε τη μεθοδολογία των μέτρων και μετά από το τέλος του προγράμματος του ESM θα υπάρχει κάτι τέτοιο.
Όλα αυτά όμως θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος με τους Ευρωπαίους.
Έχουμε κατ’ αρχήν εγκρίνει το πρόγραμμα.
Η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, αλλά θα πρέπει να έχουμε δύο πυλώνες: α. έγκριση του προγράμματος και β. μία αξιολόγηση των μέτρων.
Σαφώς δεν έχουμε πολύ χρόνο μέχρι να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Φορολογία και μέτρα

Ο κ. Thomsen ήταν αρκετά διπλωματικός στην απάντησή του για το ενδεχόμενο κάποια μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 και το 2020 να εφαρμοστούν νωρίτερα, με δεδομένη και την εκτίμηση του Ταμείου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Υποστήριξε ότι ορισμένα μέτρα δεν είναι ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και μάλιστα μπορούν να αναβληθούν για τα επόμενα έτη.
Μιλώντας για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ελλάδας έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όσο για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στήριξε κάποιες εξ αυτών όχι απλά για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά για να υπάρξει καλύτερο φορολογικό σύστημα και σαφώς διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Προσέθεσε ακόμη ότι τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να είναι φιλικά προς την ανάπτυξη.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους.
Το πρόβλημά μου είναι εάν θα το πράξε με τρόπους φιλικούς προς την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απέφυγε να παραδεχθεί ότι το Ταμείο έχει κάνει λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό θέμα που ενδιαφέρει το Ταμείο εξακολουθεί να είναι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σχετίζεται τόσο με την έξοδο από το πρόγραμμα όσο και με την εφαρμογή των ορθών μεταρρυθμίσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Thomsen.

Ισχυρή η ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στην εισαγωγική του ομιλία το κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου αναφέρθηκε συνολικά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη και μάλιστα για σχεδόν όλες τις χώρες.
«Η Ευρώπη διέρχεται μία περίοδο ανάκαμψης, αυτό ισχύει τόσο για την ανεπτυγμένη Ευρώπη όσο και για την αναδυόμενη.
Υπάρχουν, πάντως, χώρες που παραμένουν «πίσω» σε αυτήν την πορεία.
Το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανάκαμψη.
Σημαντική συμβολή σε αυτήν την πορεία προσέφερε η αύξηση των επενδύσεων», υποστήριξε.
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το θέμα της ανεργίας παραμένει αρκετά προβληματικό για πολλές χώρες της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «παρά ταύτα υπάρχουν χώρες στις οποίες η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ανέφερε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα των στόχων».
Δημοσιονομική βελτίωση «βλέπει» ο κ. Thomsen και στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι «στην Ευρωζώνη υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα, ενώ η διαφορές μεταξύ των χωρών με πλεονάσματα και ελλείμματα έχουν περιοριστεί, κυρίως λόγω της μείωσης των ελλειμμάτων σε αρκετές χώρες.
Υπάρχουν αρκετές χώρες που θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους και οι περισσότερες το κάνουν.
Παράλληλα στην Ευρωζώνη υπάρχουν χώρες που έχουν χρέος άνω του 100%.
Αυτές οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν «μαξιλάρια ασφαλείας» και να προχωρήσουν σε μείωση των χρεών τους.
Τώρα είναι η στιγμή για τη δημιουργία «μαξιλαριών ασφαλείας», καθώς καταγράφεται ανάπτυξη.
Εάν δεν το πράξουν τώρα, πότε θα το πράξουν».

Scholz: Σύντομα θα καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
«Σύντομα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι σήμερα (20/4/2018) συνεδριάζει το Washington Group, με βασικό θέμα την Ελλάδα καθώς τον Αύγουστο του 2018 λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Στην άτυπη συνάντηση συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο Benoit Coeure της ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Scholz.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά τον Γερμανό υπουργό καθώς σήμερα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καθοριστική προεργασία έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου αναμένεται μια ξεκάθαρη ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η Handelsblatt μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με 1,6 δισ. ευρώ.
Πάντως, κατά τη χθεσινή (19/4/2018) εκδήλωση German Marshal Fund ο Sholz δέχθηκε ερώτηση για την Ελλάδα και για το πότε θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα.
Όπως είπε, όλοι παρακολουθούν την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης.
«Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για τo μέλλον της Ελλάδας αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης