Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α: Θετικά μηνύματα, σχεδόν από όλα τα μέτωπα...

tags :
Χ.Α: Θετικά μηνύματα, σχεδόν από όλα τα μέτωπα...
Η κίνηση της αγοράς υποστηρίχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους
Χ.Α: Θετικά μηνύματα, σχεδόν από όλα τα μέτωπα...

Με διάχυτη την αίσθηση ότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα ξεπεραστούν με επιτυχία η ελληνική αγορά αυτονομήθηκε θετικά επιστρέφοντας με τζίρο και με συνεχή ανοδικά κλεισίματα προς την περιοχή των 850 μονάδων.
______________________
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
______________________

Η κίνηση της αγοράς υποστηρίχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι είδαν τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται κατά 14% (1,2 δις ευρώ) σε διάστημα μιας εβδομάδας. Εκτός από τα γρήγορα κέρδη, που είθισται να προσελκύουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των εμπλεκομένων στην Ελληνική αγορά, η προσέγγιση ή και υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τρεις συστημικές τράπεζες απελευθέρωσε δυνάμεις οι οποίες ενίσχυσαν τον συναλλακτικό όγκο, προαπαιτούμενο για την συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήρθε σχετικά εύκολα δεδομένης της «ήρεμης» εικόνας που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τόσο δυνατή αγοραστική συνέχεια μέσα στο 2018. Η εξάλειψη του ρίσκου –για φέτος τουλάχιστον- των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών έδωσε το έναυσμα για να προσεγγίσουν οι τραπεζικές αποτιμήσεις τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους αποτίμησης σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση (Τ/BV 70%).
  • Η ψαλίδα δεν θα κλείσει τελείως ωστόσο ο βαθμός πίεσης που είχε περιέλθει ο κλάδος δικαιολογεί ακόμα ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 10% αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν ειδικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν σημαντικά από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο (Υψηλά NPEs περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, υψηλό DTA κλπ).
Κατά τα άλλα την εβδομάδα που πέρασε οι αποκρατικοποιήσεις έδωσαν με την σειρά τους περισσότερο ενδιαφέρον στις εμπλεκόμενες –έμμεσα ή άμεσα- εισηγμένες διαχέοντας την άνοδο σε περισσότερους πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή στην Washington φαίνεται να μπαίνουν οι βάσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο ή τουλάχιστον για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας αποκλειστικά από τα μνημόνια.

Τα μηνύματα ως τώρα είναι θετικά καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την φημολογία οριστικής λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο ενώ για το θέμα του χρέους φαίνεται ότι υπάρχει ένα αρχικό πλάνο που θα συνδέει την ελάφρυνση με τις επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας.

Τεχνικά, τα συνεχή ανοδικά κλεισίματα εκτός από την αντιστροφή της τάσης έχουν φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το κυριότερο πεδίο αντίστασης που είναι οι 850 μονάδες.
  • Ο Γενικός Δείκτης το έχει προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεται να έχει περισσότερα καύσιμα για μια πειστική διάσπαση.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση από τις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά λευκά σώματα (κεριά) που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο έως την λήξη της συνεδρίασης.
Μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών φέρνοντας πλέον την αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα.

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών.

Στο μέτωπο την αποτελεσμάτων η Frigoglass ανακοινώνει αποτελέσματα την προσεχή Τετάρτη 25/4, ακολουθούν στις 26/4 ΔΕΗ (πριν την έναρξη), Folli- Follie, Λούλης, ενώ στις 27/4 δημοσιεύουν Μπήτρος, Δάιος, Κλουκίνας και AS Company.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν οι τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις αρκετών εισηγμένων εταιριών οι οποίες έχουν ειδικό ενδιαφέρον λόγω των μερισμάτων που διανέμονται. Συγκεκριμένα:
  • 23/04 Πανγαια (€0,22 – έχει δοθεί €0,09 προμέρισμα) 24/04 Paperpack (€0,16) 25/04 Autohellas (€1,10) 25/04 Sunlight 25/04 ΟΠΑΠ (€0,40 – έχει δοθεί €0,10 προμέρισμα) 25/04 Mermeren Combinat 27/04 Σαράντης (€0,28).
  • Tέλος, επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 26 Απριλίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Αθήνα με την συμμετοχή 16 εισηγμένων εταιριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης