Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Ισχυρή η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Παραμένει ο κίνδυνος του υψηλού επιπέδου NPLs

Draghi: Ισχυρή η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Παραμένει ο κίνδυνος του υψηλού επιπέδου NPLs
Το QE θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και πιθανώς να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο
Σταθερός στις απόψεις του τόσο για την οικονομία της Ευρωζώνης όσο και για τον κίνδυνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε ομιλία του στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως υπογράμμισε η οικονομία της ευρωζώνης επεκτείνεται δυναμικά, με την ανάπτυξη να είναι διευρυμένη.
« Η οικονομία αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση.
Αυτή η ισχυρή απόδοση έχει μεταφραστεί σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά σχεδόν οκτώ εκατομμύρια από τα μέσα του 2013.
Παρά τους τελευταίους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι υποδηλώνουν ότι ο κύκλος ανάπτυξης ενδέχεται να έχει φτάσει στο ζενίθ του, η δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Draghi.
Αν και η «υγεία» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι παραμένει ο κίνδυνος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς σε κάποιες χώρες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Όπως υπογράμμισε «η κατάσταση και η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ συνέχισε να βελτιώνεται.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  ανερχόταν στο 14,3% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017, από 13,7% το 2016.
Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είδαν επίσης τη βελτίωση της κερδοφορίας τους το 2017, εν μέρει υποστηριζόμενη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το περιορισμένο κόστος κινδύνου.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ από 6,5% σε 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις επιβράδυνση των προοπτικών κερδοφορίας των τραπεζών».
Επανέλαβε ακόμη ότι το QE θα συνεχίσει να εφαρμόζετε έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και πιθανώς να παραταθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Όσον αφορά το μέλλον, ενώ η εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχει ενισχυθεί, οι εναπομένουσες αβεβαιότητες εξακολουθούν να δικαιολογούν υπομονή, επιμονή και σύνεση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
Το QE, με αγορές στοιχείων ενεργητικού 30 δισ. ευρώ μηνιαίως θα διατηρηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και θα επεκταθεί αν είναι απαραίτητο.
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κέρδη από τα ομόλογα.
Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ πιο πέρα από τον ορίζοντα εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης