Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπερκέρδη έως 400% για τους επενδυτές τα τρία τελευταία χρόνια πλην τραπεζών με ΣΥΡΙΖΑ

Υπερκέρδη έως 400% για τους επενδυτές τα τρία τελευταία χρόνια πλην τραπεζών με ΣΥΡΙΖΑ
Οι μετοχές των τραπεζών μάτωσαν από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015
Ο ΣΥΡΙΖΑ …έμαθε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όμως τα εγκληματικά λάθη του πρώτου εξαμήνου του 2015, έγιναν παγίδα θανάτου για τις τράπεζες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνέλθει ενώ οι εναπομείναντες επενδυτές βρήκαν ευκαιρίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, από το οποίο ήρθαν υπεραξίες και αποδόσεις που ξεπέρασαν το 200%  για τις εισηγμένες του  FTSE 25 και οι εταιρείες της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκαναν ράλι ανόδου 400%.
Όμως ο γενικός δείκτης που διαμορφώνεται σε ποσοστό 22% από την πορεία των μετοχών των τραπεζών,  κινήθηκε σε ένα εύρος τιμών από τις 500 έως τις 840 μονάδες τα τρία τελευταία χρόνια.
Οι μετοχές των τραπεζών επανήλθαν στο προσκήνιο με τους ειδικούς να ελπίζουν σε μια περαιτέρω ανοδική τους κίνηση καθώς ο χρόνος αποδείχθηκε ικανός να γιατρέψει τις «πληγές» του παρελθόντος.
Τα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακής που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης κ. Μάνος Χατζηδάκης αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές που γύρισαν την …πλάτη στις τραπεζικές μετοχές και επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό από τις αρχές του 2015  έβγαλαν λεφτά με …ουρά.
Πιο συγκεκριμένα από το δείκτη FTSE-25 η μετοχή της Motor Oil εμφανίζει μετοχικά κέρδη άνω του 180% από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τα μέσα Απριλίου 2018 Από τα 6,5 ευρώ  εκτοξεύθηκε στα 18,38 ευρώ στις 13/4/.
Οι επενδυτές που έκαναν  την επιλογή λόγω της μερισματικής πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρείας βγήκαν διπλά κερδισμένοι διότι η τιμή της μετοχής τριπλασιάστηκε.
Ακολουθούν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απόδοση 175,1% από το 1,89 ευρώ  ανήλθε σε 5,20 ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με σωρευτικά κέρδη ύψους 172,3%, τα Ελληνικά Πετρέλαια από τα 3,8 ευρώ …σκαρφάλωσε στα 8,02 ευρώ, με άνοδο 111,1%.
Το ράλι ανόδου αναμένεται να συνεχισθεί για τη μετοχή καθώς οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν υψηλές χάρη στη διαδικασία πώλησης του 51%  των μετοχών των ΕΛΠΕ με την παραχώρηση του management για τους υποψήφιους αγοραστές.
H μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου ενισχύθηκε κατά 109% καθώς η τιμή της από τα 4,64 ευρώ ξεπέρασε τα 9 ευρώ.
Οι  μετοχές των εταιρειών της Lamda Development, της Coca – Cola, της Σαράντης της Βιοχάλκο του Jumbo, του ΟΛΠ, της Aegean, του ΟΤΕ, της Grivalia, του Τιτάνα, του ΟΠΑΠ και της ΕΧΑΕ ενισχύθηκαν από 5% έως 96,4%.
Με αρνητικό πρόσημο είναι οι μετοχές των τραπεζών και η λίστα συμπληρώνεται με τη μετοχή της ΔΕΗ που σημείωσε απώλειες ύψους 48%.
Οι επενδυτές που προσανατολίστηκαν στις εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποκόμισαν υπέρογκα κέρδη και τετραπλασίασαν το αρχικό τους κεφάλαιο σε περιπτώσεις που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά και πούλησαν την κατάλληλη στιγμή.
Η μετοχή της Χαλκόρ από τα 0,30 ευρώ ανήλθε στο 1,63 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 443%.
Η μετοχή του Υγεία από τα 0,18 ευρώ πλέον «αγγίζει» το 1 ευρώ καταγράφοντας επιδόσεις άνω του 400%.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι ράλι ανόδου θα συνεχισθεί για τη μετοχή καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων του κλάδου Υγείας.
Η πλειονότητα των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης μοίρασαν αποδόσεις από 10% έως 400%.
Εύλογα λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο γενικός δείκτης είναι «δεμένος» στο άρμα των τραπεζών καθώς η στάθμιση σε ποσοστό 5,85%  προέρχεται από τη μετοχή της Eurobank, με 5,07% συμμετέχει η μετοχή της ΕΤΕ, με 5,67% η Alpha Bank και η στάθμιση της Τράπεζας  Πειραιώς ανέρχεται στο 5,2%. Αξίζει  να αναφερθεί ότι η  μετοχή της Coca - Cola έχει τη μεγαλύτερη στο ΓΔ με ποσοστό 9,76% καθώς παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil με ποσοστό 4,19%, ο ΟΠΑΠ με 4,21% τα ΕΛΠΕ με 2,98% και η μετοχή του Jumbo με ποσοστό 4,99%.
Με το γενικό  δείκτη να εξαρτά την ύπαρξη του από τις μετοχικές παρουσίες των τραπεζών στην παρούσα  φάση …τρέφονται ελπίδες ανόδου καθώς ο τραπεζικός κλάδος μετά από τρία χρόνια  είναι έτοιμος για κάτι καλύτερο ενώ οι επενδυτές θα θυμούνται για δεκαετίες, ότι τα χρηματιστηριακά …μαθήματα  στο  ΣΥΡΙΖΑ τους κόστισαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr              
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης