Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η συμπληρωματικότητα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης θα έρθει με «μνημόνιο» από την Ε.Ε.

tags :
Η συμπληρωματικότητα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης θα έρθει με «μνημόνιο» από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει τις αποταμιεύσεις και μέσω αυτών να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, εξετάζει την τροποποίηση της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης
Βασική επιδίωξη είναι σταδιακά να υλοποιηθεί η ενοποίηση των διαφόρων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η δημιουργία ενός ατομικού συνταξιοδοτικού προγράμματος ενιαίου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις αυτές θα καταστήσουν ευκολότερη την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζόμενων εντός της Ε.Ε.
Απώτερος στόχος των νομοθετημάτων είναι να πεισθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποταμιεύσουν περισσότερα, προκειμένου να ενισχύσουν το ποσό που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν κατά τη συνταξιοδότησή τους.
Η μεγαλύτερη αποταμίευση θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιόδους κρίσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Ουσιαστικά όμως φαίνεται ότι με την παραπάνω κίνηση θα ενισχυθεί ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης και θα περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα το κομμάτι των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ευρωπαϊκή επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα θα λάβει σοβαρά υπόψη της το γεγονός ότι το 30-40% των Ευρωπαίων πολιτών απασχολούνται στη λεγόμενη ευέλικτη αγορά εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι, υπάλληλοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης κ.λπ.).
Η νομοθετική κατοχύρωση ενός ενιαίου ατομικού συνταξιοδοτικού προγράμματος στο χώρο της Ε.Ε., καθώς και η σταδιακή σύγκλιση των διάφορων φορολογικών συντελεστών (πολύ δυσκολότερη περίπτωση) θα οδηγήσουν στην πλήρη οικονομική ενοποίηση την Ευρώπη.
Εάν τελικά συμφωνηθούν οι παραπάνω κατευθύνσεις, τότε ό,τι δεν έχουν επιτύχει έως σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες λόγω της καθολικής άρνησης των πολιτικών να υιοθετήσουν την ατομική ασφάλιση ως σοβαρό συμπλήρωμα της κοινωνικής ασφάλισης (η οποία όσο πάει και περικόπτει με διάφορους τρόπους το ύψος των παροχών της), θα το επιτύχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και έτσι σταδιακά θα μπούμε σε μια νέα φάση, που θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία.
Μερικές φορές η επιβολή (με τις ευλογίες της Ε.Ε.) κάποιας μορφής «μνημονίων» φαίνεται απαραίτητη και εξαιρετικά χρήσιμη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης